移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
樓上有件崇台撚仍然答唔到點解台灣而家收緊香港人移民台灣政策但又唔收緊大陸移民台灣政策(仲要放寛左)唔係話防大陸人咩?
加多一年係防啲用完即棄玩制度既人
大陸除左依親移民邊樣易?
睇下#128
佢所謂嘅收緊我唔明收緊咗啲乜
根本對於有錢人同高技術工作人士難度冇變過,如果係國安問題自然係加強背景審查

但佢而家係收緊技術性移民依類,到底關國安問題咩事
增加資產門檻係因為國安問題嘅話,係咪代表佢哋覺得共碟多數係窮撚
睇新聞啦
無講過增加資產門檻呀7頭
唔係依單謝,我指佢上年有
依親同有結婚嘅自由係台灣人嘅人權
如果有一日香港政府話有外國勢力,唔俾香港人同歐美人士結婚,你會唔會認同個政府?

香港人冇台灣血統又未曾對台灣有特别大貢獻
台灣人其實冇必要一定要救香港人
收緊而冇唔准居留已經算係咁
汁? 我自己就住台灣,未聽過一般係可以一年拎到永久居留權。
非常時期講人權咁俾支那消滅都冇嘢講啦

重有咁佢就唔好大大聲話係因為國安問題,而家咁撚大嘅國安問題反而唔去解決
你真係唔識的wor。有執照 唔代表 要你居留期間有從事相關工作,而考執照都係唔需要有在台灣從事相關工作的年數要求

Duffy 個case , 改左制對佢根本無分別, 佢居留期間一樣唔返工都得,只需要攞住 香港學歷 報考台灣執照考試,考完就搞掂。

「1.取消單憑以香港專業資格來台居留,須先考取執照,使用其它專業人才居留pathway」

講咩都無用,就算全香港好似你咁跪地奶台仔腳指﹑送埋個閪被台仔男朋友隨便中出,都無用。根本最核心就係 台灣 唔想亦無能力 接受大量移民。

香港有750萬人,等於台灣人口 1/3 。而家香港多人想移民,82年中英聯合聲明確立英國將香港交還中國至到97前,香港500幾萬人,有百幾萬人移民,最高峰1年移70000人。

台灣係少錢﹑低技能﹑低知識的香港人都有機會移民的地方,根本台灣就收容唔到,亦唔想收容香港人,台灣經濟差,自己人都揾食艱難,人工低。 你話如果有10萬 29萬香港人移民台灣,台灣頂得住??
得,仲好醒添
咁咪直接講現實冇能力,但佢係不斷話國安問題嚟呃鳩人好on9
你批評Duffy 專業移民過台灣居留唔打工 係一回事
同你將而家台灣改移民政策的原因歸咎落Duffy呢類cases 係 兩回事

你望撚下你有咩sound evidence 講到有 causal relationship??
係呀,自己憑自己本事拎戶籍理撚得你之後啲人點呀
香港人依親同就咁入去居留好似係兩條隊嚟

香港人依親好似冇俾當局拖好耐,見到FB啲台港移民gp,香港人用結婚做依親入籍冇乜阻礙 (ps唔計隔離防疫嗰十四日)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞