移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
我用依親唔同又要開post 講?
扭曲人地原意唔會顯得你有道理
護主犬
我諗係大概收夠人,以前有牌嘅香港人唔多去台灣,2019-2020 年突然之間多咗好多申請,咁台灣收夠咪限人數lor。以前係香港有個牌嘅都收, 依家應該睇邊一行
我幾時有逢台必踩?我係做老師得罪你?我做老師分享台灣升學移民有問題?不如你cap 下我幾時?邊個post 冇理據下踩台灣?
波蘭老司機 呢條港女香港讀education 而家過台灣讀書
揾左個台仔男朋友

佢呢條港女如果要移民台灣,除左靠嫁俾台仔然後spouse visa 都無咩可能移到民台灣

文科底 畢業出來係台灣做 幾時先到入籍台灣的收入門檻? 仲要未入籍無得做公務員﹑公立單位個類高d人工的職位 eg 中小學老師

到時 波蘭老司機 條港女係台灣打工打5年10年都唔到50000台紙一個月入籍門檻,話之佢覺得自己對台灣幾有貢獻,奶晒台仔袋底都係入唔到籍

如果 波蘭老司機 條港女 畢業走去返香港打2年工再移民台灣就搞笑啦
到時按佢邏輯,唔係台灣打工 = 對台灣無貢獻 , 條港女就回力標射返自己
呢樣真係唔知,只可以話個現實係批咗你專業移民,但台灣本地嘅相關機構係唔會認你香港個牌
建議你睇返移民署網頁 唔係咁容易一年就得,除非係直系親屬,或者其他特別例子。除非你覺得自己係做緊專業工種,如果唔好以為咁容易,就我岩岩睇,護士都未必一年得。
讀書不嬲都有
唔好講到係新政策咁
蔚來
垃圾工程狗

護主犬
應該唔係,識人台大degree, 未有永久居留權
去英國都要本身有bno先得
唔識就彈開

向來台灣就分開對待 香港出世 vs 中國出世的香港居民/永久居民

唔好話移民, 連搞入台証去旅行,話之你3粒星香港人,照樣排第二條隊,有另外程序去做。
我在台灣的一年移民監
https://lih.kg/2427888

咁呢個樓主又得既
你諗下香港人都唔鐘意大陸移民
台灣人一樣唔鐘意外來移民
憎你有錢人炒樓
憎你無錢人拎福利

老實唔係退休
諗住要博不如去英

利申鐘意去台灣玩
近十年來平均都一年去一次台灣
2019 直情拎到三送一
台灣亦有朋友
連台灣朋友都感到習大大會五年內攻台

回想返2018 d人仲好支持泡菜魚
唔係2019香港
蔡英文連賴清德都未必過到
梗係 依親 啦, 快手沖個涼﹑擎乾水﹑剝光豬俾你台仔男朋友中出鎖住人地,搏結婚再申請依親

唔通你呢d垃圾靠自己,可以係台灣揾到過入籍要求的工咩。你對台灣最大貢獻咪係 你的子宮同陰道
你冇方法移到民,唔好睇死其他人先得架垃圾工程狗。我有冇錢、點樣移都改變唔到人地坐一年移民監再返香港搵真銀。依親帶埋全家加男朋友過去,搵夠再打算。呢啲全部係佢自己打既。

你一係係佢男朋友、一個係腦殘。祝福你地真係好撚醒呀
佢岩岩過去一個月就得?佢拎到永久定居權先講啦!

利申:我係台北住左四年
講真台灣咁驚人呃佢健保
改新移民要供5年以上先俾用
咁咪fair囉
咁就係可以 而家台灣先話要加多年嘛
如果唔係點會咁多巴打屌柒樓主呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞