移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
慢慢,唔急,過多排乜網都封尻哂亦無台灣駐港辦,
轉頭人又唔使收,又有哂光環,正。
屌你老味,上面話英國要 6 年,你依家入紙申請攪投資台幣600萬都成年架,
轉頭又要睇你做成點,乜乜柒柒。
唔好搞HF169得唔得
169 之前已經加左辣,依家要返黎做兩年
真係好撚叻﹑對台灣好有貢獻啊你 靠你的 子宮 同 陰道揾個台仔男朋友,將來結婚用 依親 移民台灣。 ( 陣間被人中出 玩完 飛左就好撚笑 ) 人地Duffy 起碼有一點好過你 人地靠自己專業資格移民 唔似你靠個閪

#讀者投稿

呢篇新聞講既「外國專業人才廷攬及僱用法修正草案」,目前臺灣政府官方係無表明適用港澳居民,只適用外國人。而香港澳門人目前黎讀書工作居留既程序並非係以外國人方式,而係港澳居民。

再者,真係撐香港撐香港年輕人,點解唔鬆綁評點制名額?或整個專門For 香港年輕人既評點制?而家評點制個名額每年得2500個,而且唔係剩係香港澳門人申請,仲有其他國家既僑生申請。最重要既係,薪資要求40000-47991既人工,連台灣人都唔係個個攞到,我地點可以一部登天?

唔好同我講乜人地畀您係人情,唔畀你係應份,畀你就要感恩。我重來無乞求過台灣政府要畀我一分一毫,我係台灣都自食其力工作既。如果唔鍾意香港人就唔好選前撐香港選後一個樣。你可以話政策制訂係你自由,well,我屌你食人血饅頭都係我自由。

如果扯到國安問題做辯護理由,咁台灣都同五眼一樣有國安局,而且有上百年歴史,調查同起底會差得過五眼?最重要係政策同國安能力會畫上等號?

最後,小編係一個台大畢業既香港人,已經係台灣做野5年啦。我雖然不在香港,但心在香港,身在台灣維護同爭取在台港人權益。我唔會似啲崇台狗剩係識嗌口號剩係為自己心中的政治利益而唔做實事幫香港人。
開善堂咩
你要走由19年到依家都未走(依家都係放風仲未收緊),你係要走咪依家走囉
洗唔洗貼錢叫你走呀

你自己都唔鍾意d自由行落香港啦,人地保障本地人都有錯真係痴9線
我係已經做滿2年又返左去
等1年變等唔知幾多年先有身份證
俾蔡英文撚狗
我係好奇既然覺得係「監」點解當初又要去姐
老師司真係好癲 過左一排又拎返出黎批鬥人
自己識到台灣男朋友 食台腸 做教師又唔係咩專業
結到婚既話就話依親居留就走人
所以你話香港有呢類人幾仆街
又唔係要你幫手 你自己有得走又唔抵得人走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞