移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike

戇撚鳩
台灣咁撚多慣老闆 邊有可能有4萬台紙人工
返part time永撚遠都係得158最低工資
仲未計南部啲仆街老細唔撚跟勞基法夠膽死開2皮都大把人仆住去做
我覺得台灣無錯
香港都好多大陸人用專業人才移民落黎定居
搞到染晒紅

而家台灣收緊港澳移民係唔想事件重演
有好多大陸人已經夠7年有hkid
原來係咁
不過上面屌開post條友只係坐移民監
坐完就走
無諗過貢獻台灣係無屌錯

首先真係想移民就唔會講“移民監”
咁幾多歲先至會冇希望?
因為香港澳門人比其他國家移民台灣已經易好多同埋人地已經講明會放鬆話業同讀書,代表後生仔易左去,老果d就難左,係好事
娶果批台灣政府阻唔到
但起碼移民佢地阻止到
你考試做試卷,無理由因為有一部分唔識做,就連自己做到果part都放棄埋架
內文咪話成功移民就返香港繼續賺錢囉?
成班人係到話居留台灣等入籍唔係台灣打工對台灣無貢獻。BNO visa 出埋太空人添,俾你香港揾錢多幾年再過英國,又唔見英國政府屌9 香港打工對英國無貢獻? 英國隨時調返轉諗,與其香港新移民迫埋來英國揾食,同英國人爭飯開,不如由香港人係出面賺多幾個錢再過英國,有多幾個錢來應付來到新環境的開銷,減少移民相關的社會問題。

祟台撚不願面對的事實就係台灣講到底就係唔想介入香港事務,打完選舉食完香港人血饅頭就唔理,蔡英文口講幫,但實際上無做過咩嘢。

按法律,BNO之前香港人曾經係BDTC,兩種都係nationality, 差在有無right to abode in the UK,台灣對香港人計做無台灣戶籍的中華民國國民。

BNO 5+1 visa 都3000個申請per week , LOTR 出到而家,都批左7000個香港人入英國,台灣你一年批唔批到7000個移民visa俾香港人?
https://youtu.be/5NElszPaZtM
建議你睇返護士坐一年移民監個po
而家香港勁多國安
過去廿年滲咗好多大陸人落黎

港澳低風險?咪一相情願啦
根本香港都係高危
佢坐多年無咩影響
做護士高人工都夠錢繼續坐
而家香港勁多國安
過去廿年滲咗好多大陸人落黎

港澳低風險?咪一相情願啦
根本香港都係高危

同埋如果台灣任人過去
放埋啲港澳大陸人間諜過去
連最後一片淨土都無埋,
最後受害嘅都只會係台灣同香港

絕對唔係因為大愛先想台灣收緊
做人睇野要睇長線
唔好信佢,我會用依親入。條友唔夠人講就扭曲人地既動機。
所以話台灣根本無心幫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞