移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
其實真係好多港蝗,周圍問點搲福利,搲津貼搲免稅搲健保,一係就問炒樓......
投資移民已經收緊咗,遲早專業人士同讀書條path都俾啲港蝗玩爛埋...
最慘係無喺台灣讀過書直接去做嘢嗰啲,稅又交得多過人,但做極都唔會有身份證,拎住張居留證做二等公民,要靠結婚入籍,係放寬都應該放寬呢隻先啦
我反而想問,留台期間俾唔俾係台灣工作?

bno雖然要5+1,但可以係英國合法工作,所以我覺得都合理

萬一要留台灣時間長左,但又唔俾做野,都幾大鑊
新聞話放寬學生喎
僑生一定要喺香港住多過六年先申請得
詞不達意添,我係你個意思呀
上面果個post都見唔少
根本就係想攞著數
有心去台灣果班人就俾佢地累死
有睇,由頭睇到尾
就係呢種心態玩爛制度
讀書嗰隻移民傾緊放寬
都想講
佢可以收皮
根本投資移民就係要你係台灣投資 開鋪 請台灣人做野
永居點解=入埋籍嘅?
係咪因為永居就已經有醫療保健同投票權?
你自己都冇追po做乜質問人
如果真係移民 都唔會因為加多1年而唔去啦

而家呢d係防止坐一年就拎證
之後又走撚左去個d撚屌姐
幫你加埋後面一句:老來先返嚟退休用健保領年金
我反而想問,留台期間俾唔俾係台灣工作?

bno雖然要5+1,但可以係英國合法工作,所以我覺得都合理

萬一要留台灣時間長左,但又唔俾做野,都幾大

終於有人知道今次個實際影響係邊
個po入面仲要一堆人幫樓主辯護話台灣政策係咁即係默認咁做冇問題、台灣好歡迎班太空人又唔駛支出福利又帶資源過去etc... 台灣沒有你們移民完蛋了
除非係配偶依親,外國人工作一律要另外向勞動部申請勞動許可。投資移民就好似答你嘅ching講,係搞生意,唔算工作
台灣讀U 真係個人都無腦D

「國安人士強調,健全良性的移民政策,應鼓勵香港年輕人來台,放寬限制讓年輕人來台就學、就業,而不是吸引香港老人來台灣退休享用健保資源;移民政策更要反映在年輕人身上,建立相關把關機制過濾可疑人士,預計今年完成修訂。」
你quote 的post 的樓主係 年輕人 + 專業移民, 關春事
你估好似支共咁咩
呢啲野好少dateback
佢已經申請左,估計安全
可惜佢個post1001咗
無得問佢宜家有咩諗法
港澳居民,除咗在台畢業後工作或創新投資係五年外,現時一律最快一年
啲人唔係咁講過
啲人話就算退休過去都要洗錢生活,係貢獻
真係人唔笑狗都....
係人都放入去同俾定居嘅話
同香港係咁俾大陸人入嚟住同滲透有乜分别?
樓主pin this la
等班所謂香港人知道自己幾唔配擁有
講緊嗰啲諗住入籍再返香港繼續搵錢,老咗可以去台灣用健保(分分鐘帶埋老豆老母入籍,又多兩個人可以分人哋啲福利)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞