移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
畢業生回港做2年就拎到
反而留台做嘢仲勁多限制 唔明
反智式操作
第一點我咪講,上年開始唔俾人過海,咁進行緊應該未拎到臨時居留証啦,同agent 簽唔等於同台灣政府簽?

而第二點,咪觀望下lor,一年兩年分別唔大,如果真心想長住
從台灣對海外留學生收生梯次順序就知台灣根本唔想收香港人

馬來西亞人 >> 歐美澳紐 >> 澳門日本韓國,東南亞國家(除印尼) >> 台灣預科先修部 >> 印尼,香港
講黎講去 都係揼大個台妹肚仲易
台灣政府講到明修改係防滲透
國防考慮一定大於一切
因為支那同台灣就係敵對關係
但香港人嘅身份又非常尷尬
只可以話去得台灣唔會有野係100%穩定

同埋其實支那用香港滲透全球就一早用緊
只係呢家台灣係最前線 所以做野要好即時性

我相信不久將來香港人要走到去邊都好難

當然情感上想屌出聲係無可厚非嘅
但見步行步就係咁
有完美plan你都唔會去台灣啦
真係無咩特別,認清主次,就真係唯有接受,唔啱咪唔好去lor
台灣法律不嬲都on99
中南部大把台灣窮撚 係台灣根本搵唔到老婆
就去越南 中國大陸娶老婆 拎完身份證就失蹤
之前都見過呢類新聞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞