移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike

波蘭老司機又話一路叫人走,仲叫人留學移民台灣,跟手樓上有人話台灣唔係幾想收香港學生,台灣收生分發梯次都將香港人擺最後。 跟手 波蘭老司機又出來幫台灣洗白,話 分發梯次 只係分類,無關優次。 實際上,學額分落不同梯次就係係有 優先順序。

我一早都話台灣一直最想收的係馬來西亞人,其次歐美或者澳門人,
人地甚至寧願先收左第四梯次的台灣預科先修部(台灣考試失敗者重讀一年),收完再有空學位先再收香港學生

樓上一堆護台撚究竟明唔明白咩叫"梯次"
梯次本身就係有高低優先順序的意思
如果真係只係分類係唔會用"梯次"呢個詞語,人地台灣人用詞係會特別注重背後意思
你過度演繹,梯次係處理時間唔係優先次序。你圈嗰啲文字根本反映唔到第一梯次俾左offer 先,冇晒第二梯次就冇而香港放第五梯次就係拎人地淨返既offer。

俾個理據你考慮下,佢備註「因COVID-19疫情影響,2021年馬來西亞(STPM / A-LEVEL / O-LEVEL / SPM)自第二梯次(s2)改併入第五梯次(s5)辦理。」如果係最想收馬來西亞人,點會因疫情就將佢放入第五梯次。唯一解釋就係就考試同放榜時間,唔係想收邊個地方先。另外,你都可以睇返歷屆榜單,同收各地學生人數去了解。

呢個表係香港學生,有1萬3千

呢個係馬來西亞學生,有1萬5千

但馬來西亞人口有3千萬。
Quota can be selected as long as available (applies to all tiers)呢句說話睇到收其他地區優先?

你個cap 圖漏左呢句。另外,你同我都唔係台灣人梯次意思既理解冇話邊個岩。查左字典: 梯次=事物的進程按順序分爲幾個階段,每一階段叫一個梯次。我明白有部分人入唔到所以就會將呢樣野理解為台灣唔想收香港人,但係呢樣野唔係事實。大把人dse 10零分都有學校收。我講返就係護台撚?如果你仲有疑慮可以直接email 求證。
極度懷疑條友失業無野做 日日係到怨婦式追擊人地
你睇呢個post 都見到佢係頭一兩頁就追擊人地
佢點止篤灰 幾個痴左線咁想起埋人地當日搭邊班機
坐咩機位
遇著呢挺女人個台仔真係執到喊三聲
如果個台仔同佢分手會唔會俾佢告佢浪費左佢既青春
搞到無得依親移民台灣
得閒上黎撚下狗我又覺得幾好玩喎
還掂你講咩到影響唔到我生活喎
嗰啲野全部係佢自己放上黎,仲要不斷開post 公開,禁個制都睇到。我諗我點得閒都唔夠啲hea 一年入籍既人得閒架啦。難怪有時間喺度圍爐互推,歪理同真理睇住啲人

狗急跳牆
有幾有趣
大佬啊 你仲係到狡辯

「聯合分發」係分5梯次作業。因前一梯次分發後剩餘名額可流用至下一梯次使用,故所屬申請梯次名額為「0」而前一梯次配有名額時,亦可考慮選填。

最早報名﹑錄取的春季僑先班(只收馬來西亞人) 1月就放榜,同一時間第5梯次的香港3月尾仲報緊名。7月尾先搞掂錄取。

各梯次都報到的
有咩quotas 一早第1 2 3 4梯次有報的人收左先, 有剩俾你第5梯?

每個梯次分好學額的
第5梯次第一係執餸尾,第二學校唔會重點學額落擺第5梯次,會擺前面梯次,確保自己收生人數。

較為熱門d 的科,分落香港的第5梯次係少甚至0。
「呢個表係香港學生,有1萬3千

呢個係馬來西亞學生,有1萬5千

但馬來西亞人口有3千萬。」

你又狡辯 呃唔識野的人就得。
馬來西亞過台灣讀書的係 馬來西亞華人 定 馬來西亞其他民族? 馬來西亞有幾多華人啊?個個華人都符合 中華民國僑生 資格?

馬來西亞行 馬來人 優先, 華人地位低, 讀書入學唔似馬來人咁有優先錄取, 馬來西亞政府又唔認馬來華人讀的華文中學,打壓異族人保留語言﹑身份的傳承。令到部分馬來華人過台灣讀書。
首先,你質疑人地 專業移民入完台灣籍離開台灣打工 係 對台灣無貢獻呃passport, 再屈埋呢個係今次台灣收緊移民政策的原因。

如果話唔係台灣打工就叫對台灣無貢獻﹑呃passport, 點解 台灣官方有條 visa route 叫 HF169, 叫留學台灣的香港學生畢業返香港打工滿2年,可以再返台灣入籍, 係滿2年, 唔係2年就即刻返台灣,即係你可以返香港打5年 10年 甚至20年 30年工先返台灣入籍??? 甚至近年有d 舊港澳政策70 80 90年代過台灣讀書後返香港打工的香港人,而家直接返台灣就可以換身份證同護照。台灣係無取消到呢批無係台灣打工幾十年,臨近退休先返台灣的人的身份。

台灣籍的人,一定係要在台灣打工要叫唔呃passport?.? 土生台灣人出國做expats 再返台灣個d 呢?

仲要你自己都知台灣有HF169, 仲叫人過台灣讀書可以行HF169,一面屌人地唔係台灣打工就係無貢獻呃passport, 另一味又叫人行HF169 返香港打工再返台灣入籍???

你仲要屈埋話呢個係台灣收緊移民政策的原因, 但明面上台灣自己話係「國安」原因,怕中國滲透。 其次如果話係入籍後離台打工係有問題,點解台灣唔禁離台打工/入台灣籍後離台打工n年就取消台灣籍之類的針對式應對? 唔直接講唔希望入完籍離台打工?

由頭到尾,係你自己一個係到穿鑿附會。
2019年前已經俾腥香港人滲透哂。我喺台灣排隊入境,好幾次都撞到講純正蝗語但係揸特衰護照,
制度起馬完善過香港
人地有真正嘅投票權
查咗台灣移民署,港生留台5年工作有資格申請身分證,
但有另一種方法係回港二年就可以拎居留證。

想問下有無人用方法二,過一年台灣居留後申請身份證,有無可能成功?

見有好多網吹到兩種方法都拎到身份證咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞