移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
蔚來係一齊移民既人
垃圾工程師係男朋友或者兵
諗諗吓都係問下啲台灣人點可以同移民局舉報
橫掂個post 大把hints
睇下人地受唔受理
你都講到我咁葡萄,冇理由淨討論唔行動既
唔俾d撚樣去玩一年攞咗身份證然後返香港揾錢嗟

真正移民既都會長住架啦, 兩年咪兩年。有乜影響
得得得 老咗先去退休醫保囉無話唔俾
你睇下佢啲口吻先啦
上左靈車
係人都知健保benefits 大過cost
唔著數其實可以退保
你又係佢啲friend? 連登邊度睇到口窒窒
無講過免費喎
事實大把巴打都覺得唔應該咁樣玩制度啫
不過你地喜歡就得啦 咁介意人目光咪低調啲囉 連登鍵盤戰士都阻唔到你地現實中要做啲咩
https://www.storm.mg/article/3327388

其實睇住呢篇,收緊政策都好正常
根本佢只係想賺你學費
讀完書個入藉門檻set到咁高
擺明想你走,只不過唔會講出口
你有本事做到要求咪俾你留低
係法律層面上冇錯
係咪上講呢樣
捉字蝨冇意思既
上網查左口吻:說話的語氣及措辭

睇左你啲留言我諗我唔使嘥時間
貼堂
咁最多都只係會放最有錢嗰班。
你唔識睇移民署網頁,我無野好講。
佢過黎做野會有居留權無錯,但唔代表佢做一年兩年就有永居權(移民),除非佢嫁畀女朋友或男朋友。
移民理論上應該係過去唔永住都長住
既然都要長住,仲點會係“坐移民監”

移民監呢個term係當年97
班人只係過外國住幾年攞PR,
之後再返香港長住
所以先發明呢個四不像嘅term

真正移民根本唔會有呢樣野,因為一去就不返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞