移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
篤定自己依親移民 事不關已係到企道德高地 站著說話不腰痛
不過感情嘢 好難講的 隨時分手結唔成婚的
到時咪呵呵
等波蘭老司機 食番自己d回力鏢 睇下移民台灣唔靠依親 係咪佢講到咁
台灣PR 太勁

咩野最美的風景是人 ﹑與追求民主同行﹑吸納年輕人口應對少子化

但實際的制席啊﹑行政啊 真係得啖笑
話人葡萄 咒人分手先好笑
最令人葡萄嘅明明排第一係父母有passport留落嚟 有父幹 冇額外條件拎passport
排第二就係spouse 要求同申請費用都係最低嘅visa 基本上想就拎到passport
就算有話asset/income requirements 都係好minimum
咩專業 投資嗰啲 全部都難同煩好

移民角度睇 Job market根本冇dating market咁值錢

更何況 同搵工一樣 冇咗呢個又點 咪搵過個囉
咒人分手真係CLS
為咗同伴侶一齊 而去另一個國家讀書有乜問題?
可能你圈子細 冇乜唔同國家嘅朋友
兩個人嚟自唔同國家 想一直行落去
一係一個過去 一係兩個一齊去新嘅國家㗎啦
而且睇返啲統計 如果一男一女 通常都係女人走
因為女人易適應啲
Btw 我都係拎spouse visa
快啲葡萄埋我

唔好咒我分手呀
如果唔係我又要揀過第二個
萬一揀中咗另一個國籍 又要葡萄多次
youtube都大把人屌台灣政府垃圾
我都有屌台灣政府架
不過一單還一單
要分開睇
又話老師唔係專業又廢,但係去讀書增值自己又話有問題 如果用依親有問題,我諗佢個friend 話將來帶男朋友同全家依親過去唔知有冇俾佢屌醒
三個女仔樓主有男朋友,但佢話有人有,有人冇。咁講冇嗰個大怨氣都好正路
但大到要係咁詛咒又講埋啲不堪入目既野,難怪會冇人要 樓主就醒得多
台灣新生活 2
https://lih.kg/2504770

原來仲有繼續開post

25歲父母仲有工作

嫌台灣護士人工低,所以坐完一年返香港賺錢,之後帶晒全家兼男朋友過去

呢啲就係苦衷

我就係有錢過去唔使養家,你都幾雙重標準啊
我話可能要養家啫個個情況都唔同架啦,而且我地係網絡上睇到嘅野都未必係全部,我亦都唔在意你有冇錢
我其實唔係有心幫住佢,咁人實係自私架啦,個個都會係自己角度出發,佢諗過度過呢個方案係對自己同成家人最有利咁咪做囉,我覺得好正常,當然台灣人係一定唔會鍾意咁樣,所以我都唔明點解佢要咁張揚
不如你睇返你講既野先啦
你想點啫其實
我又唔係護士嗰伙
講野唔啱聽咪end咗佢算囉 係要jer住晒
護士有冇錢我唔知 佢有個comment話佢要養家 咁你想我點樣fact check佢係咪真係要養家?而我亦都唔覺得呢樣野好重要
但你可以放棄香港嘅職業去台灣長住搵唔到工都過到活就一定係有基本能力囉不過我唔係想攻擊你有冇錢呢樣野,因為都唔重要,而且講完都唔知係咪真,唔通叫晒全部人貼身家鬥窮咩
你上面自己假設我有錢唔做野都得喎
我只係想講個個移民都有放棄香港某啲野
你覺得佢岩只係放出黎唔岩呢個係你諗法
但唔好淡化佢地做過啲野,而雙重標準去judge 我,就係咁簡單
唔係你自己話打算去讀書?
係我自己假設咗你讀書會唔做野住,而且我假設咗老師呢個職業去到外地好難做得返本行,可能我嘅assumption 錯咗係嘅話我講聲sorry

我的確係覺得佢呢個行為冇錯,所以我見我地觀點咁唔同都冇打算拗落去,但你不斷reply返我之前個comment我亦都冇諗住judge你喎,根本我就係覺得移民呢件事係唔應該judge任何人因為個個要面對嘅野都唔同,我一開始會出聲純粹係見你嘈到話要篤灰 我覺得over咗啫
我唔係俾佢地用啲咁惡毒既言語追擊本身都諗住算。雖然我唔認同佢啲既做法。我reply 你係介意你話「自己人搞自己人」,同埋假設我去到可以好輕鬆。依家講返清楚咪算,我尊重你睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞