移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
怕大陸人反攻
台灣先二千幾萬人,香港人口對台灣黎講唔少
移民同免簽兩樣野黎。一年多幾萬移民好多架啦。
條臭閪

一方面走去搞9 人地叫台灣再收緊移民政策
本身台灣19年前未收緊移民政策,已經1年得 1千幾百香港人移到民台灣,而家再收緊,條臭雞仲嫌唔足夠緊

另一方面 條臭雞 自己就篤定 靠台仔男朋友 娶佢幫佢搞spouse visa。 屌佢老味 靠出賣子宮 陰道 移民 走去話人地專業移民台灣居留個年唔打工就係對台灣無貢獻呃passport。 屌 佢對台灣最大的貢獻咪 佢個 子宮 同 陰道

有本事的 佢自己所過緊台灣讀mastet
到時唔好靠 依親
係自己畢業揾工 + 做5年 + 月入52000台紙入籍 先再結婚囉
唔好靠子宮 陰道
我黎緊過去讀master 你係咪表演食屎?
全世界都唔可以依親?
我讀書、做野點移民同我依唔依親有咩抵觸?
我可以又依親又做野又讀書架喎
異地戀歸異地戀 移民歸移民
有本事唔好靠 依親
唔好靠出賣 子宮 陰道 去移民

你而家都過台灣讀master
到時正正經經 靠 留學台灣 + 畢業做返5年野 + 人工過52000台紙一個月
靠自己入左籍 先再結婚

你走去屌人地專業移民移民台灣,跟住返香港打工儲錢先長居台灣,係對台灣無貢獻

咁你有咩資格話人地無資格移民? 就憑你對台灣最大的貢獻就係你的 子宮 陰道??

你呢d 就係最賤種的華人基因 鐘意內鬥 見不到別人好
答左我我黎緊去讀master 你係咪表現食屎先啦?唔夠膽?
你係外國人?依親都俾你鬥喎
淆左底喎,加返幾隻字當冇事
你屌晒所有用依親移民既異地婚姻
一開始屈人移唔到民眼紅,之後又屈人利用感情依親,知道會讀書之後又話點解唔用讀書移民。原來你先係道德撚

咁點解又撐得落你個friend?
咪係,紐西蘭話幫唔到都無人屌佢啦
你套邏輯係
而家台灣專業移民無規定申請人居台的一年要打工,咁樣就批移民係呃passport對台灣無貢獻

學返你個套先
我夠可以話家台灣依親移民對sponsor 同sponsee 無income requirement ,求其有d 外籍女靠出賣自己的 子宮 陰道 就移到民入到台灣籍, 真係太鬆
參考各國spouse visa 要求,唔係異地婚姻就批硬,批都可以要等幾年先批

你有本事就証明自己對台灣有貢獻先入籍台灣
唔係有閪俾台仔無限中出任屌就叫有貢獻wor
你問下人嫁俾當地人結婚、生仔、做野定居,同用護士專業入籍住一年返返香港,唔諗住係當地用移民個專業做野,嫌少錢,儲夠錢先過返去邊樣低賤啲?
個門檻又要人工高過一般台灣人
請外地人好多手續
台灣公司普遍嫌麻煩唔請
真係除非你係精英
算吧啦你,P牌仔係度搞事
我直接禁個blk就搞掂
學好啲中文,去理解下我個留言講乜,先反啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞