移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
其實佢地會歡迎年輕有能力嗰班
偏偏台灣啲移民政策好濕鳩
最後吸晒啲老嘢同當佢踏腳石既人過去
讀理科thx
有人話加一年啫,要入籍嘅唔差嗰一年。實際層面,我尚可認同(但係上面都有人講其實影響就業)。

之但係噉,有冇人諗過,點解唔直接由居留一年期變兩年期,或者一年期後要做續證審查然後再開始第二年,而要搞到第一年居留完結後又要重新申請另外一個status:

我9估
1)依家有邊種人依據同一居留條件,先要「居留」,再升lev到「長期居留」,最後先入籍?冇錯,就係支国人(結婚依親)喇。依家港澳居民要轉玩居留+長期居留兩階段定居入籍,邁向同支囯人睇齊
2)純9吹:第一階段居留可以改為冇得續證,一定要住夠期上第二階段,否則取消居留資格,杜絕為買個保險申請居留證只會續期、老來先過嚟住嘅人
都一樣㗎
都係去到埋門嗰腳要approve
西方國家都係咁改 台灣冇理由要例外

改年期唔算係乜嘢啦
有啲歐洲國家改語言要求 由係咁而學下 變咗要學多幾個level 有啲人直頭有機會做唔到
澳洲都有啲情況係 讀完書儲梗工作經驗 shortage list冇咗自己個工種

台灣係投資移民咩? 唔係幾百萬做生意咩?
真係投資移民嗰啲 俾錢就得嘅 批咗就好少改
做生意嘅會改就好正常
大概因為舊制嗰堆居留定居條件係九十年代國民黨寫出嚟嘅,嗰陣台灣條件差噉遠,除咗少數親國民黨嘅香港人會有興趣之外,邊有乜嘢專業人士會申請?(換句話講,嗰啲居留條件主要係為有而有嘅面子嘢,但係點知廿年河西,會有一批想退休嘅香港人湧過嚟.....)
樓上報道話會放寛留學移民,希望幫到你啦
我覺得似第二個,因為真係唔少人咁做
咁台灣嘅移民制度係好撚落後
唔只香港人,外國人要移民台灣都麻煩
技術同投資移民會容易啲
暫時讀書移民得返 HF169 可行啲
比多一兩年時間好無
澳洲先係經典
不過 shortage list 成日改,建議因為 list 中咗伏嘅大家可以間中望下,可能你個職業已經加返上去
同埋190 491 嘅 list 會唔同,唔中189都有機會中190 491
同埋加拿大EEFSW, PNP, AIP同 香港人路線都有機會比呢啲人翻身
有啲人喺澳洲GG 咗,轉去加拿大都移到民
巴打講多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞