移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
向華強如果唔係民間反對聲音大,一早批咗佢嚟台灣啦

根本個政府想要錢,從來冇理過國安問題
一早block左啦
去睇移民監個post 有教學
不過唔好學足
正解呀 大家知老共可以幾賤 幾無恥
真心,台灣本身個移民政策有問題
應該放寬在台工作讀書的人
我講唔用褔利果班,窮撚另計

醫療有買開保險唔洗用佢地果面
其實係
但我真係諗唔到做乜生意
寧願你政府收我500k 港紙
但比我搵工
反正我做生意你未必收到我500k 稅
我又唔一定比打工賺得多
移民台灣門檻|更多擬收緊居留定居資格嘅細節
https://lih.kg/2504413
因為冇屌到出聲,所以你冇錯
因為唔係禁你一個,所以唔係你嘅問題
台灣修訂政策係提高移民門檻,所以專業移民一年唔做嘢再中出即飛嘅行為is ok
錯的不是我是世界
ching係咪邏輯學專業移民?好佩服
仲國咩安吖,台灣老嘅大把親中大統一派,後生嘅講緊二十出頭嗰啲好多都日日抖音小紅書,唔覺得中國有問題,仲想過去做嘢搵多啲錢,根本台灣就俾中共滲透晒
有居留證就可以申請工作證
所以俾你玩爛is ok無敵啦
1.取消單憑以香港專業資格來台居留,須先考取執照,使用其它專業人才居留pathway
2.依親居留變1+1(居留加長期居留各一年)
3.六百萬投資移民變1+1(居留加長期居留各一年)
4.依照之前嘅計劃,開放五百大大學生來台工作五年定居

注意:內文並無提及如何影響已經取得相關居留資格嘅人士

樓主另一個post,呢個改動擺明針對嗰啲坐完一年走人唔做返嗰行既人。不過,人地就上左岸,其他人死其他人既事
台灣經濟差,人工低
所以香港既技術移民就要攞咗居留之後返香港搵錢
唔好搶咗台灣人飯碗真係偉大
既然無提到專業移民有咩問題,點解之前住1年就有居留,宜家又要收緊
佢呢啲人最醒,立於不敗之地
又賺香港錢又拎台灣籍
食兩家茶禮
國安還國安,港蝗還港蝗
人哋俾支共滲透咗,唔代表唔使阻止啲港蝗去炒樓同攞福利
認真移既留5年左右先有身份證好合理
本來我都好少留言
但係見到佢地咁樣玩爛個制度
仲要覺得自己好撚醒同聰明
呢種態度真係好仆街
你係咪掉轉咗?佢政策明顯係想有錢人入去炒起台灣啲資產喎
一開始我都好言相勸
之後被人群插
賤就認仲要屌人道德高地
我記到依家
咁當初就知唔係互通點解又要申請技術移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞