移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
至少可以hf169
咪又變兩年
其實你諗住定居台灣嘅,一年同兩年有咩分別
搵野做咪最大分別
拎住張居留證搵野做係難上加難
就算而家一年
都要預係去食風
原來如此,唔知有分別
基本上所有政府都會單方面駛移民政策
你睇澳洲嗰邊 咪成日改
Plan嗰陣合資格 排到改咗唔合資

我理解 一般移民都係分階段批
唔係開頭一批咗 就一定成功移民
最基本
1. 批你入境
2. 批你以外國人身份暫居(working visa business visa)
3. 批永居/入籍 (有啲會分開)

一開始係你自己同移民公司plan好 有咁嘅path可以用 唔係人哋政府promise
而家step 3加條件姐
你未搞唔係date back
Date back係拎咗永居嘅人俾人拎返
岩啊 兩年食風都唔知點捱
據我所知係可以返工架喎
不過實難過當地人搵工咁解
係可以番工 但係公司資本又要高 又要個僱主幫你搞
其實我都係想要張身分證方便做野姐 又唔係即刻番香港
佢應該以為一申請就一定批
問題係人哋收咗一個創業賣奶茶, 唔代表之後果100個賣奶茶嘅都會批
連啲agent 都唔會話包生仔, 有啲係一期期咁收錢, 唔成功唔會收足全費.......
香港人真係太自以為是
如果唔係咩技術專才工
一般普通工 見你拎居留證都唔請啦
人地要擔保你又要勞動部查又要分開報稅乜乜柒柒
咁麻煩不如搵個當地人仲好啦
自己睇正負評
就知你係無腦垃圾
唔洗覆 自己唸
呢樣係事實,所以去之前要計劃定
怪台灣政府都冇用
我諗佢係以為批咗step 2等於批埋step 3
但係好多時 只係批咗你做生意 即係business visa
到時再申請永住 所以永住係未批
佢呢段時間改啲咩都要硬食
我都冇怪
你情我願
大概係得香港係收人唔介意拎綜援、搶本地工人做啲普通office、sales、waiter 收銀位
過到去試吓搵返香港人開嘅公司可能易啲,再唔係揀中南部生活成本都低啲。
噫 🤔 咁又真係唔知啵
唔係已經交左Application?
即係而家只係去住
Suppose係1年後先申請入藉???

所以果條港女可能要Stay 2年先得?
但如果要埋而家有居留證嗰批人都受影響
好影響班人嘅到人生規劃
識得嘅台灣人都覺得移民要收緊,佢哋國內本身都嘈緊健保勞保破產,唔想再多啲人入嚟增加壓力,不過真係後生過去有能力落地生根,生多幾個仔就唔驅

佢哋都支持香港反送中,講緊真係捐過錢同會去黃店嗰隻,但覺得香港絕大部份人都唔似緬甸咁真係出街都有生命危險嗰隻,反而真係前線俾狗咬過嗰啲手足,都唔會係攞到良民證用正常方法過去。香港人要移民大把地方去,台灣消化唔到咁多人,要幫都要揀人嚟幫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞