移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
中南部係綠營地區喎,反而綠營地區重多依啲撚屌

乜唔係啲kmt廢老先會咁嘅咩
你交咗表唔等於人哋開始review
接受罷啦,台灣想咁香港都無法,你只可接受,除非你係台灣人,咪有權話政府呢個政策唔啱,下次唔投票俾佢
尤其係澳門
呢十幾年勁多澳門後生仔女用台灣升學移民政策攞到台灣永居證基本上而家台灣裏面澳門人仲多過香港人
澳門都係讀完返歸2年再去?
綠營一定有錢嗎?難道阿扁錯了嗎?

澳門同香港都係用同一種升學移民政策,澳門生讀完返澳門工作2年後再去台灣攞居留證

但係唯獨收生梯次澳門人係優先於香港人
澳門年年派錢讀書竟爭又無咁大 去台灣岩哂
我知係窮,但同支那人結婚係依班窮撚咩?
邊度有得睇收生梯次?
你有冇諗過呢兩個係咩人?唔係嗰個樓主啲friend 會即刻衝出黎屌柒我?上一個post 佢地講過啲咩?佢地除左人身攻擊有冇針對過我啲point?

個樓主唔正面回應,但又繼續覆其他嘢,呢兩條友就喺度咬人。

呢個?以我理解呢個只係分類,有優次既關係。
查返咁多屆榜單都見收好多香港學生,冇發現有優待其他僑生。定係第二度寫明有?
係,今年下面remark左:因COVID-19疫情影響,2021年馬來西亞(STPM / A-LEVEL / O-LEVEL / SPM)自第二梯次(s2)改併入第五梯次(s5)辦理。咁睇個梯次唔係優次係就各地放榜時間。
以為自己好高貴,其實只係元祖支那
台灣工作簽證香港人做幾多年都無得入籍
咁就唔知啦,佢冇講明
但上面班友炒車
話人地特登蝦香港人優次排到最後
D字大D會有道理D
當年係土共唔比香港人拎英籍
仲要多得司徒華班左膠
當時如果香港有200萬人上街要求拎英籍
依家香港就唔會咁
要屌就屌你老竇老母
同埋97前香港人去台灣係直接拎台籍
當時你唔拎 依家先黎屌
你都係返支那做榮譽大灣區人把啦
唔係date back
即係香港要7年先有pr
7年後先入紙申請同批pr
你開始咗嗰7年
但佢7年期間有嘢改 譬如加宣誓效忠中國
咁7年後批你嗰下咪有呢個requirement
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞