移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
如果台灣唔係讀最頂級果幾間
最後留唔到台
去第二度做野都無咩認受性
本來見有人又篤灰又乜盛咁以為係唔打算移台嘅香港人係度玩野食花生
點知睇睇下原來都諗住依親過去
你有錢過到去可以讀書或者搵唔到野做都得
咁但係人地可能真係要養家呢?返香港搵錢都無可厚非

如果你係擔心影響到之後嘅人包括自己嘅話
有必要搞到件事咁大嗎?仲要post去人地ptt
ptt本身已經好多仇港論,你作為一個未來在台港人,真係會想加深佢地嘅仇港情緒?同埋你幾時見過啲台灣人會內閧篤灰篤到嚟連登咁核突?我發覺最鍾意批鬥同搞鳩香港人嘅就係香港人

個護士絲的確係唔應該開post分享
有好多野本身合情合法但一上到枱面就會變到十惡不赦
同埋本身都唔係受大眾認同嘅事就唔好咁張揚啦...
邊個國家依親要入息要求?我又唔驚佢收緊依親要求,反正我又唔係住一年返返香港,驚咩?

「你有本事就證明自己對台灣有貢獻先入籍台灣」呢個說話送返俾你三個護士利用移民漏洞住夠一年返香港搵真銀聽。
理論上有咩用
除非退出中国藉
台灣會收你就話有用
收皮啦
人地話香港打工儲一筆先返台灣長居
土生台灣人都會出國打工做expats
要唔要立條法 台灣人離開台灣打工n年就取消台灣籍?

你靠依親入籍 法律無硬性要求你打工 生仔 隨時你入完籍咩都唔做 唔生仔 甚至離婚都得添
等於專業移民 法律無硬性要求係台灣打工
你移民入籍的基礎 純粹係靠 出賣 子宮 陰道 俾台仔男朋友
仲要返香港呢兩年要求神拜佛台灣唔會改hf169,如果佢block咗就
陰道依親

總結得好

無錯 台灣其實落左好多限制 而且反送中之後越收越緊
絕對唔係 蔡英文 口講咁與香港人同在
根本上想逃港 唔會好多人走到過台灣
19年前一年1000個 到19年反送中開始有1700個
將來就算多香港人想走 台灣咁收緊移民法 頂晒晒籠1年 2000-3000 個香港人走到過台灣

呢個時間 呢條自己篤定靠 陰道移民 的怨婦仲係到搞9其他人 走去同台灣講收緊移民

條臭雞過台灣讀master 又點? 佢篤定靠 陰道依親 自己實移到民。 其他香港人過台灣想留學移民就難囉

基本上台灣一年收100-200 香港人讀master phd , 當中其實得 top幾間U 的 理工科 有機會畢業工作5年達到52000 台紙一個月的移民門檻

Degree 就更加唔洗講, 90% 過台灣讀degree 的香港學生都唔係topU , 主要係垃圾私校 加d 無咁top 的國立, 返香港又唔俾當係大學畢業無認受性,係台灣打工,都係26k-3xk 台紙一個月, 無咩可能上到52k 一個月

呢個情況 走得一個香港人 算一個啦
陰道移民港女仲係度搞9其他人 何不食肉糜??

有本事佢就唔好靠 陰道移民
靠自己係台灣讀完master 畢業打工入籍台灣
入完籍先結婚
求其google spouse visa income requirement 都有啦
https://immigrationbarrister.co.uk/personal-immigration/partners-family-visas/spouse-visa/

臭雞靠 子宮 陰道移民就收皮啦
有本事靠自己移民台灣入完籍先結婚

呢啲係我上一個post 部分留言。我一開始純粹係想講返台灣人啲諗法。之後樓主啲朋友就發功,我一路都係理性就住呢件事討論。唔係針對專業移民,而係移左一年走人,返香港賺錢,仲要post 晒出黎教人。話咁樣會影響到其他準備移過去既人,結果俾樓主班friend 追擊、人身攻擊。邊個移民唔係使取捨,又要移又要搵真銀又要帶晒全家過去仲要講到冇問題。

一開始就攻擊我移唔到民葡萄,之後又攻擊我賣子宮移民,話讀書又話正正經經點解要用依親。用依親、專業、投資都冇問題,問題係你點對移民國家。如果我係靠依親移完返香港搵真銀,我俾你屌我冇聲出。

最後,如果要放ptt 唔會留到今日,而且連登有台妹台仔,佢地真係放要怪怪高調出post, 不斷人身攻擊既人。依家收緊左移民政策其中一個原因就係高調同濫用。
佢地呢類人有份搞到轉兩年喎,咁叫唔叫搞鳩香港人佢地搞完人仲理直氣壯屌返依親,咁樣合理?
佢個case 只可以講之前係合法,但合唔合情唔係淨係睇對佢哋,依家轉左政策就唔知一年合唔合規格啦
五毛pr 分化撚
蔚來
同杜門膠信

一係冇出過post 一係專出分化post
你地繼續圍爐啦
講經咩

唔夠人講想縮就直接縮啦

1. 而家係咪入完台灣籍就唔準出國打工?
係咪台灣籍離開台灣打工n年就要取消台灣籍?
人地專業移民入完台籍,返香港打工儲一筆錢先長居台灣有咩問題

2. 講咁耐咪就係自己篤定靠 陰道移民
講咩Q 唔驚移民income requirement?
首先你而家 陰道依親 ,避開左其他香港人留學讀書畢業揾工來移民台灣的 income requirement

有本事靠自己master 畢業係台灣賺52000 一個月入完籍先結婚
咪撚靠 陰道移民,咪撚返香港打工先再返台

你知唔知52000 台紙一個月係咩lv?
60% 台灣人都無啊 你叫普通留台香港人點樣係台灣打工打到入到籍?
返香港打工又俾你屌係對台灣無貢獻
https://youtu.be/xjh8gBZvMwM
想問下 譬如去台灣讀大學 讀完出黎係咪搵唔到一定數目既人工就會即踢?

如果你份工5年內不獲續約
離職日之前你搵唔到新工無縫接軌
要重新計過5年
其實多唔多人比人踢?我識朋友會計都留低左幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞