移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
係,仲話影響唔到台灣決策
回力鏢既野黎得真係快
我就係睇唔過眼你呢啲comment所以幫佢group埋你/你個fd嘅資料
你繼續出言侮辱 你自己死快啲㗎咋
我就唔識你哋嘅 淨係上下連登 整合下嘅姐
你身邊啲人呢??
定你覺得你身邊啲人 全部 一係唔上連登 一係覺得呃passport兼且自己做錯事 仲要咁樣bully人都冇問題

人哋依親同嗰個國家嘅關係緊密過你外人好多
全世界都係咁睇
多謝Ching。我一早block 左佢放心
我諗佢地係諗住呢個account 冇出過post,起唔到底,所以主力用黎反擊,人身攻擊。其實佢點講都影響唔到我,反而佢個friend 有晒資料,連登凡走過必留下痕跡。
其實淨係做啲間接損害公眾利益嘅嘢 應該冇人得閒篤佢灰
但係你sort下佢哋嘅留言 我諗一般香港人都會睇唔過眼

我唔理波蘭正唔正 鍾唔鍾意扑嘢 多唔多仔溝 點識佢條仔
甚至 就算 佢溝條仔淨係為咗去台灣
人哋兩口子開開心心一齊
都唔應該無啦啦咁俾人話

收皮啦

條臭閪 波蘭老司機 盲目護台,講的野連基本fact 都錯 你又盲撐

Eg 分發梯次 只係分類 無關錄取次序/

一年幾萬人移民台灣係好更多 所以台灣收緊香港人移民合理 實際上就算2020年都只係1年1500個香港人移到民台灣 /

入完籍離開台灣打工就叫對台灣無貢獻 幾時台灣籍唔准出國打工?係咪出國n年就要取消台灣籍?佢話人地入完台灣籍返香港打工就係對台灣無貢獻 調頭又叫人行hf169 返香港打2年工?。?

再談 婚配依親 台灣人向來歧視 外籍婚配依親移台 等於 香港人歧視 外籍婚配新移民。 日常生活揾工歧視 笑9婚配有口音 反感跨地婚姻帶來社會問題 etc

同時 spouse visa有income requirement﹑審批排隊要等1﹑2年係國際常見。 台灣叫做好寬鬆

我根本唔驚台灣收緊移民

根本你同佢就係賤種華人基因 鐘意內鬥搞私怨。 波蘭老司機陰道開路 子宮移民 做台仔免費雞搏依親移民 自己不受影響 就走去搞9 其他人
樓上勁撚低質
不停人身攻擊on撚9
佢愈講得多,我只會覺得佢狗急跳醬
收皮啦
有名你叫支那大
呢加直頭放寬埋
呀豬呀狗過去讀下書就得
我睇返上個post波蘭絲一開頭的確係好聲好氣嘅
人身攻擊係over咗,但佢地認咗係護士啲朋友?因為我見個護士樓主冇乜點直接回應波蘭

雖然佢地把口好衰,但我諗佢地唔係真係歧視家庭團聚只係覺得明明你自己都要移去台灣(靠咩都好啦),點解要批評人。我明波蘭絲係由台灣人角度出發,但講真唔係香港搞成咁邊有咁多人想移民,大家都係極權下嘅受害者,唔需要企到咁高去指責自己人吧

至於佢話玩爛,講真咁多年嚟大把人係咁做啦,就算去到其他外國都好多人拎完passport就回流or去其他國家發展,只不過台灣個移民監特別短,只需要一年,就容易令人覺得係呃。舊時嘅台灣係好歡迎香港人,基本上你一去就派身份証,唔會理你之後點,近年台灣不斷收緊移民政策,點睇個主因都係根本佢地唔想再收香港人
多謝燒山
佢地明顯係一伙人,你追埋另一個post 就會知。我一開始係勸居多,佢地冇理過,幾個係咁狡辯、人身攻擊。我都冇點,叫佢低調,但個樓主之後都一路推post,其他連登仔都見到。

另外,我唔同意你講話係合理同合情。用人地漏洞住一年就返黎香港搵錢,用專業移民但唔提供專業我覺得係有問題。我將來係依親過去又點?我有拎完證用完我男朋友然後離婚返返香港做老師?你講到佢要養家唔通其他犧牲香港收入既人個個都唔使養家?我去台灣都要放棄依家既人工由零開始,點解我冇立場話佢?

我唔覺得呢個係道德高地,移民就係有得有失,想食兩家茶禮,然後仲高調張揚,呢啲人就係害群之馬。你講上一年人咁做,請問邊個國家咁蠢一年就可以回流冇限制?係台灣之前發展同地位麻麻先有咁既移民政策,今次移民潮先關佢事所以要調整。好多新聞都話關濫用事,你覺得唔關、同濫用係合理我冇嘢講。

另外,上一輩做得差唔代表明呢一代要學,有人做唔代表做得岩。我唔係企喺台灣角度諗,係企係一班想走去台灣係年輕人角度諗。佢地冇bno、冇錢,只可以諗台灣。但係就俾一啲有錢有專業既人用漏洞搞到人地不斷收緊移民政策。

我冇話台灣岩,我都覺得佢依家都係得把口。台灣點我地控制唔到,但自己香港人唔做好就冇資格既人地政府。
不如你諗下你係咪公平對待雙方。講到咁都要話佢地冇歧視家庭團聚,人身攻擊到咁、一直唔否認係同一班人、追住黎留言,唔係同一班人會mon post?佢地做既夥你就輕描淡寫,我批評佢地就反而唔岩。過到去唔批評得、過唔到去就葡萄佢,咁想問咩人先可以留言批評?
其實都唔算人身攻擊 算性騷擾 同樣是女性講呢啲更加覺得痴線 真是睇唔過眼
借位:幫幫手填下問卷同share,有關澳洲避風港政策港人意見研究,有冇BNO同澳洲冇關係都可以參與架,好需要香港人嘅意見

澳洲多個香港人組織現正合作進行網上意見調查,收集港人移民澳洲意向及對「澳洲香港人避風港政策」的意見,希望透過問卷調查了解港人移民澳洲面對的困難及阻礙,作深入分析。
各組織將會參考問卷調查所得的數據及分析結果,製訂報告及建議書,日後交予澳洲國會議員及政府相關部門參考,作遊說擴大目前香港人避風港政策的用途。

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5HpKNlB3U6-UKikhYhvUpBhb7xeKOS-0KCFSL2JNx_uXW8g/viewform
其實台灣知唔知啲支仔先要提防囉
其實有。雖然從來唔覺得老師係一個高尚職業,但俾佢地講到咁低賤真係第一次聽。仲要係出自護士把口,第一次知道原來護士鑲金。之前冇講依親嗰陣呢班人瘋狂人身攻擊,話閪格唔抵得人、自私港女......結果知道人地唔係葡萄就轉向踩依親、性騷擾,黎黎去去都係嗰幾個人,一睇就知咩事。我繼續留言都係想睇下呢班人可以點出醜落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞