移民台灣門檻|今年內取消一年居留可定居入籍

789 回覆
719 Like 8 Dislike
蠢老鼠
世事都給你看透
唔係講咗太空人要全家到埗先開始計5年咩
我由2013年開始留意香港人居留定居台灣嘅政策,我自己都係受益者。我敢講 台灣政府一直都唔希望非依親類移民(有定居路徑)太多人,總之申請嘅人一升上去,就會收緊,呢個大方向唔因為邊個係執政黨而改變。

至於居留嘅人玩爛個制度,例如拎咗身份證就走人、投資移民嘅生意根本唔係啲乜野生意等等,都係俾倒政府一個好好嘅理由去收緊政策。

今日用國安理由要改成兩階段定居,我只係欣賞出計嘅官員囉。既可以做倒政府嘅既定政策方向,又得到台灣人甚至香港人既掌聲。

就好似琴日放風既中正紀念堂轉型方案,人地玩政策嘅高明真係絕對唔係港共嗰啲低層次。
玩爛仲好
不嬲唔贊成太空人
我都認同你講嗰啲野,台灣一向唔算歡迎移民,所以收緊投資移民同專業移民正路。如果想穩陣移到民呢班人有錢有技術可以考慮其他地方。

但係台灣政府對於升學移民可以認真考慮下放寬,一來呢班人後生、易融入,二來又可以增加學生同年輕既勞動力。前排新聞先話台灣出生率排最尾。但係依家偏偏係升學移民難過晒所有移民,真係好不解。

如果收緊投移同技術但放寬升學移民,我諗大家都唔會覺得台灣用口撐香港,起碼年輕嗰批有出路。
陰道移民 的臭閪唔識 其他移民台灣的政策就收皮啦 盲目護台

梯次先後 係 學額錄取先後 的順序
前面梯收完 後面梯次再勁都無用
台灣一向唔算歡迎移民,所以收緊投資移民同專業移民正路

哦, 收緊其他人用的 投資 同 專業 就正路
點解唔收你用的 陰道依親 子宮移民 ?
會計要考牌,易啲有人請
如果要揀升學移民就要揀有牌嗰啲學科或者理工科比較容易
台灣先二千幾萬人,香港人口對台灣黎講唔少
移民同免簽兩樣野黎。一年多幾萬移民好多架啦。

1年多幾萬?

臭閪你望下實際數字先啦,
居留=非入籍的長期逗留 eg 工作 留學 探親
定居=入籍的永久居留

19年6月反送中前,1年得1000個香港人移民台灣。
2020年,反送中影響浮現,都係1年1500 個香港移民台灣

要去到1年幾萬人,無三不成幾,拿3萬來計,1年1500個香港移台灣 要升15倍 先到 你所講 1年多幾萬

如果話國安因素,你解釋吓點解 中國人移民台灣的人數多過香港人?

靠 陰道依親﹑子宮移民 的臭雞盲目護台前都用下豬腦先啦
陰道移民 子宮開路 條臭雞 波蘭老司機 完全唔敢正面回應
正確。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞