【宋詞趣談】小二,黎一碗東坡肉!!!(多圖餓撚勿入)

615 回覆
248 Like 5 Dislike
中國達文西

仲唔比個正皮佢
Lm
Lm

多謝巴打
好多人兄弟姊妹分左家之後通常都會疏遠,即使小時玩得幾埋

其實係
古代重視骨肉親情
應該唔係現代人可以諗到
當然最重要係佢地志氣相投

大家族已經係現代崩潰左

諗起魏文帝同陳思王,覺得「志氣相投」都不敵政治,或者咁反而顯得蘇軾蘇轍嘅兄弟情更難能可貴。

想聽佢地嘅故仔

等聲滿巴打講

講佢地志氣相投有啲誇張,志趣相投可能會比較好
設想魏文帝同陳思王都只係一個普通名士,或者詩人,前者同後者嘅關係,會大概好似佢地同建安六子嘅關係咁。

文士相聚,往往都係惺惺相惜,讀魏文帝兩篇《與吳質書》就係如此,例如:
「每念昔日南皮之遊,誠不可忘,既妙思六經,逍遙百氏。彈棊閒設,終以六博。」即係諗返起以前去南皮,真係難忙,大家一齊鑽研六經,又欣賞諸子百家嘅作品。終日都係捉下棋呀咁。
又比如另一篇:
「昔年疾疫,親故多離其災,徐陳應劉,一時俱逝,痛可言邪!」
講緊建安二十二年嘅災疫,六子死咗五個,啲詩友死哂,自然傷心。

曹植寫〈王仲宣誄〉,云:
「吾與夫子,義貫丹青。好和琴瑟,分過友生。
庶幾遐年,攜手同征。如何奄忽,棄我夙零!
感昔宴會,志各高厲。予戲夫子,金石難弊。」
我同夫子(尊稱),都係義貫丹青(丹青唔易甩色,有堅貞之義。)。
大家彈琴瑟相和,Friend過打band。如果未死,大概可以攜手同抗敵人,唉,點解突然間就死咗呢,得我一個人孤零零!

當中想講就係,二人都係好結儒士詩人同遊,鍾意「對酒當歌」,敵概同仇之類。假使佢地只係普通人家嘅兄弟,大概都只會有火花,而唔會相害。曹操剛健,曹丕文風陰柔,曹植兼而有之(有趣嘅係,顧隨對曹植評價相當低。)。可以話三者恰好互相配合,互相「生成」。如果唔係生於帝皇家,只係好似三蘇咁,無爭權問題,關係應該會好得多。不過呢個世界無咁多如果。

曹丕同曹植有截然不同嘅文批觀點,都係源於權,曹丕既成皇帝,所追求之事已經唔係建功立業,而係百世留名,咁寫文章就係最好嘅方法。曹植雖為安鄉侯,但實際上被投閒置散,無業可立,文章對佢而言,只能夠係雕蟲之事。

不過講起上嚟,話二字爭權都有爭議,七步詩固然有機會係以訛傳訛,就曹植嚟講,佢本身都係類不護細行嘅人,未必就適合做繼任人。而作為哥哥曹丕,都叫做保過佢幾次。

但從文章嚟睇,佢地基本上係兩個世界嘅人,文學主張完全唔同。

少少
聲滿巴打講得好正!
令我都好想睇下三曹ar

只係睇過TVB套洛神

原來我同兩位巴打都係同代人

等聲滿巴打講

講佢地志氣相投有啲誇張,志趣相投可能會比較好
設想魏文帝同陳思王都只係一個普通名士,或者詩人,前者同後者嘅關係,會大概好似佢地同建安六子嘅關係咁。

文士相聚,往往都係惺惺相惜,讀魏文帝兩篇《與吳質書》就係如此,例如:
「每念昔日南皮之遊,誠不可忘,既妙思六經,逍遙百氏。彈棊閒設,終以六博。」即係諗返起以前去南皮,真係難忙,大家一齊鑽研六經,又欣賞諸子百家嘅作品。終日都係捉下棋呀咁。
又比如另一篇:
「昔年疾疫,親故多離其災,徐陳應劉,一時俱逝,痛可言邪!」
講緊建安二十二年嘅災疫,六子死咗五個,啲詩友死哂,自然傷心。

曹植寫〈王仲宣誄〉,云:
「吾與夫子,義貫丹青。好和琴瑟,分過友生。
庶幾遐年,攜手同征。如何奄忽,棄我夙零!
感昔宴會,志各高厲。予戲夫子,金石難弊。」
我同夫子(尊稱),都係義貫丹青(丹青唔易甩色,有堅貞之義。)。
大家彈琴瑟相和,Friend過打band。如果未死,大概可以攜手同抗敵人,唉,點解突然間就死咗呢,得我一個人孤零零!

當中想講就係,二人都係好結儒士詩人同遊,鍾意「對酒當歌」,敵概同仇之類。假使佢地只係普通人家嘅兄弟,大概都只會有火花,而唔會相害。曹操剛健,曹丕文風陰柔,曹植兼而有之(有趣嘅係,顧隨對曹植評價相當低。)。可以話三者恰好互相配合,互相「生成」。如果唔係生於帝皇家,只係好似三蘇咁,無爭權問題,關係應該會好得多。不過呢個世界無咁多如果。

曹丕同曹植有截然不同嘅文批觀點,都係源於權,曹丕既成皇帝,所追求之事已經唔係建功立業,而係百世留名,咁寫文章就係最好嘅方法。曹植雖為安鄉侯,但實際上被投閒置散,無業可立,文章對佢而言,只能夠係雕蟲之事。

不過講起上嚟,話二字爭權都有爭議,七步詩固然有機會係以訛傳訛,就曹植嚟講,佢本身都係類不護細行嘅人,未必就適合做繼任人。而作為哥哥曹丕,都叫做保過佢幾次。

但從文章嚟睇,佢地基本上係兩個世界嘅人,文學主張完全唔同。

少少
聲滿巴打講得好正!
令我都好想睇下三曹ar

只係睇過TVB套洛神

原來我同兩位巴打都係同代人

呢套係幾經典
好記得最後七步成詩
東坡真係講多好多篇
佢涉及嘅文藝範疇太多
好似咩都勁咩都識,仲要有重要地位
會盡快加速,大家追貼啦!

東坡少年,最愛屈原
齊讀東坡屈原塔詩

天才者,或數十年而一出,或數百年而一出,而又須濟之以學問,帥之以德性,始能產真正之大文學。此屈子(屈原)、淵明(陶潛)、子美(杜甫)、子瞻(蘇軾)等所以曠世而不一遇也
——王國維

正文第十八章

東坡細個就好鍾意屈原
熟讀佢嘅作品,一生仲成日讚屈原
「屈原作《離騷》,蓋《風》《雅》之再變者,雖與日月爭光可也。」
東坡話,屈原係嘅作品係詩經嘅變格
屈原文句嘅光芒,就算同日月都有得一比!
除左今日讀嘅詩,東坡仲寫過《屈原廟賦》狂讚佢

係中國文學史,屈原係第一個出名嘅獨立作家
之前嘅詩經當然好出名啦,但我地唔清楚作家係邊個
亦有可能係一種集體創作,唔同屈原一個寫哂楚辭
咁我地又係要問一個問題:
點解屈原令我地有得放假?
屈原係中國士大夫眼中代表咩價值?

史馬遷《史記》:
屈平正道直行,竭忠盡智以事其君,讒人閒之,可謂窮矣。信而見疑,忠而被謗,能無怨乎?屈平之作離騷,蓋自怨生也。國風好色而不淫,小雅怨誹而不亂。
屈平,字原,佢呢一生人可以用「信而見疑,忠而被謗」形容
佢對楚國同楚懷王都好忠心,但受小人誹謗
結果兩次流放,佢當然好傷心
寫完楚辭都唔夠,見住楚國衰敗,傷心到投江自盡

東坡 屈原塔

楚人悲屈原,千載意未歇。
精魂飄何處,父老空哽咽。
至今滄江上,投飯救飢渴。
遺風成競渡,哀叫楚山裂。

黃子華曰:
有假放先有資格自殺
咁屈原好明顯有資格自殺嘅
楚人係佢死後,好掛住佢,覺得佢係忠臣
賽龍舟係為左打撈屈原嘅屍體
吳鈞《續齊諧記》:
屈原以五月五日投汨羅而死,楚哀之,每於此日,以竹筒貯米投水祭之。

屈原嘅忠貞,係深入千古文人嘅內心
東坡少年時以儒家用世思想為主
又見到屈原嘅精神,都今時今日都仲有節日紀念
自然對屈原心生傾慕,人如其文
呢個亦係九成古代士大夫嘅心態

哇好正講屈原
估唔到巴打咁應節
學到野

今日正日
大家端午節放假之餘
都不妨了解吓屈原
巴打有冇食傻咩

東坡 六么令(天中節)

虎符纏臂,佳節又端午。門前艾蒲青翠,天淡紙鳶舞。粽葉香飄十裏,對酒攜樽俎。龍舟爭渡,助威呐喊,憑弔祭江誦君賦。

感歎懷王昏聵,悲戚秦吞楚。異客垂涕淫淫,鬢白知幾許?朝夕新亭對泣,淚竭陵陽處。汨羅江渚,湘累已逝,惟有萬千斷腸句。

上半描繪古時端午嘅盛況
下半抒發對屈原悲劇嘅同情
首詞都算簡單,唔難讀,就唔細講啦

簡介基本古典文學概念:婉約、豪放
並讀東坡江城子(密州出獵)

正文第十九章

東坡 江城子(密州出獵)
老夫聊發少年狂!左牽黃,右擎蒼。錦帽貂裘,千騎卷平岡。為報傾城隨太守;親射虎,看孫郎。酒酣胸膽尚開張。鬢微霜,又何妨!持節雲中,何日遣馮唐?會挽雕弓如盈月;西北望,射天狼。

詞有豪放、婉約兩大派
婉約係詞之本色,即係原本最初大家都咁寫嘅主流
豪放則係詞之變格,由東坡開始創變,後人跟隨
呢兩種係風格嘅唔同,我地不妨由典型嘅作品做介紹

晚唐溫庭筠、韋莊係婉約詞風嘅開山祖師
下開宋代柳永、秦觀、李清照、歐陽修、晏殊、張先……
人數遠超東坡嘅豪放派
就連東坡門生之一嘅秦觀都唔寫豪放詞

溫庭筠 菩薩蠻六首之一
小山重疊金明滅,鬢雲欲度香腮雪。懶起畫蛾眉,弄粧梳洗遲。
照花前後鏡,花面交相映。新帖繡羅襦,雙雙金鷓鴣。

屏風上嘅金碧山水,隨往光而明滅
黑髮如雲之鬆散,映照女子早上臥床嘅臉龐雪白
待在閨房,情人不在,也無心打扮
古代女子喜用前、後各一鏡化妝
髮髻嘅花,美女嘅臉,互相前後相映
新嘅衫繡左一雙一對嘅鷓鴣,女子卻孤身一人

婉約詞,題材多係女子閨怨之情,多用代擬
抒發自己嘅情感、思想,當時主要用詩黎表達
當然都有例外啦,但直到東坡先咁明顯「以詩為詞」
即係用寫詩嘅態度寫詞,唔再局限係愛情閨怨
抒情言志,家國天下,無一不可
題材擴充,自然書寫嘅風格都多變啦
當中同婉約最相異嘅,就係豪放

老夫聊發少年狂!左牽黃,右擎蒼。錦帽貂裘,千騎卷平岡。為報傾城隨太守;親射虎,看孫郎。

呢首詞可謂東坡詞風轉為「豪放」之代表作
東坡雖然豪放詞寫得唔多,但文學史素來以創變為高,故總以豪放稱其詞風
東坡係《與鮮于子駿書》談及此詞:
「近卻頗作小詞,雖無柳七郎風味,亦自成一家。呵呵。數日前獵於郊外,所獲頗多。得一闋,令東州壯士抵掌頓足而歌之,吹笛擊鼓以為節,頗壯觀也。」
呢首詞係因為打獵而寫,仲同埋成堆壯男一齊高歌
就算無柳永嘅詞風,無詞之本色
唔寫女人寫男人,咪都可以自成一家,呵呵

上半片記東坡出獵嘅情境
古人四十而稱「老」,東坡寫呢首詞已經四十歲啦
都係老人家,但突然有少年嘅興致
東坡唔讀書,去打獵,都幾見佢嘅活力

「左牽黃,右擎蒼」
黃、蒼,舉一代全,意指黃狗、蒼鷹
「千騎卷平岡」
「卷」之一字,真係好有氣勢呀!
「為報傾城隨太守」
除左豪放嘅想像,仲想與民同樂
打多幾隻老虎返去BBQ
東坡仲用孫權自喻,即刻親手射返隻老虎先!

酒酣胸膽尚開張。鬢微霜,又何妨!持節雲中,何日遣馮唐?會挽雕弓如盈月;西北望,射天狼。

下半片寫東坡狂放嘅心理
「酒酣」,係用酒將壓抑嘅情緒釋放出黎
生出下句:「鬢微霜,又何妨!」
多幾條白頭髮,老子什麼鬼都不怕!

「持節雲中,何日遣馮唐?」
漢文帝果陣,雲中太守魏尚抗擊匈奴有功
但因報功不實,獲罪削職
呢個時候有位叫馮唐嘅人,勸醒文帝
就派馮唐持節去赦免魏尚
東坡沿古喻今,希望一如馮唐可以大展所長
老細,幾時比我做大事?

「會挽雕弓如盈月」
東坡提起弓箭,竭力拉盡弓弦,如一盈月之滿
朝向西北,欲射天狼,暗示要打當時北宋嘅大敵西夏
否陰柔,主壯美,真係別有一番豪放嘅味道
讀一次呢首詞,FF成堆男人唱歌,真係好麻甩呀!
樓主博士定碩士好勁

正文第十九章

老夫聊發少年狂!左牽黃,右擎蒼。錦帽貂裘,千騎卷平岡。為報傾城隨太守;親射虎,看孫郎。酒酣胸膽尚開張。鬢微霜,又何妨!持節雲中,何日遣馮唐?會挽雕弓如盈月;西北望,射天狼。

詞有豪放、婉約兩大派

人數遠超東坡嘅豪放派

溫庭筠 菩薩蠻六首之一

老夫聊發少年狂!左牽黃,右擎蒼。錦帽貂裘,千騎卷平岡。為報傾城隨太守;親射虎,看孫郎。

東坡雖然豪放詞寫得唔多,但文學史素來以創變為高,故總以豪放稱其詞風
「近卻頗作小詞,雖無柳七郎風味,亦自成一家。呵呵。數日前獵於郊外,所獲頗多。得一闋,令東州壯士抵掌頓足而歌之,吹笛擊鼓以為節,頗壯觀也。」

上半片記東坡出獵嘅情境

「左牽黃,右擎蒼」
「千騎卷平岡」
「為報傾城隨太守」
打多幾隻老虎返去BBQ

酒酣胸膽尚開張。鬢微霜,又何妨!持節雲中,何日遣馮唐?會挽雕弓如盈月;西北望,射天狼。

下半片寫東坡狂放嘅心理

但因報功不實,獲罪削職
就派馮唐持節去赦免魏尚
老細,幾時比我做大事?

「會挽雕弓如盈月」

哇!
呢首真讀落好熱血!
好癲,成個英雄咁型!
我都係最鐘意蘇軾
佢首定風波真係瀟撚到喊
成個型出左黎!
樓主博士定碩士好勁

係連登嘅世界
學歷並唔重要,才學先係重要
只要有心,大家都可以感受文學嘅美
樓主博士定碩士好勁

探長今次東坡真係好鬼高汁

希望早日突破返舊Post嘅正皮啦
我都係最鐘意蘇軾
佢首定風波真係瀟撚到喊
成個型出左黎!

呢首我都極愛,神作之一
巴打記得得閒吹幾句
最鍾意同東坡fans傾計
學到野

正文第十九章

詞有豪放、婉約兩大派

人數遠超東坡嘅豪放派

溫庭筠 菩薩蠻六首之一

上半片記東坡出獵嘅情境

「左牽黃,右擎蒼」
「千騎卷平岡」
「為報傾城隨太守」
打多幾隻老虎返去BBQ

下半片寫東坡狂放嘅心理

但因報功不實,獲罪削職
就派馮唐持節去赦免魏尚
老細,幾時比我做大事?

「會挽雕弓如盈月」

哇!
呢首真讀落好熱血!
好癲,成個英雄咁型!

我自己都極鍾意讀豪放詞
讀落好有氣勢
呢首東坡自言寫另一風格嘅作品代表
訓前幫推
下篇開始入黃州同東坡嘅個人感受
詞作非常精彩
仲會特別講東坡名畫
巴打會否講下水龍吟同西江月.梅花
最鍾意東坡呢兩首
巴打會否講下水龍吟同西江月.梅花
最鍾意東坡呢兩首

會呀!
呢兩首係必講
了解東坡不可忽視嘅傑作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞