【宋詞趣談】小二,黎一碗東坡肉!!!(多圖餓撚勿入)

615 回覆
248 Like 5 Dislike
巴打旁徵博引
真心佩服
結合前人點用寂寞呢兩個字
的確多咗角度去比較兩句

「楓落吳江冷」係咪好九唔搭八?
就算呢句及唔上寂莫吳江冷
都唔一定要話係完全九唔搭八既
而且探長與樓上各位巴打都有講下楓落吳江冷好喺邊度 (如聲音、鏡頭)

再補充一點
當話寂寞呢個詞太直白、太外露既時候
我地較傾向採用而家對呢個詞既理解
而多於蘇軾
或者甚至係蘇軾之前既文人既用法同涵意
蘇軾原本係用邊句應該都無人知道
不過其實就算佢用既係邊句
都可以再比對下

楓落唔好,無非因為感情接得差,表現軟弱
變相破壞寒枝不肯棲句
楓落好,可能因為佢另有寄喻

假若信前者
係就聲音、鏡頭而言
咁楓落確實係九唔搭八
整個感情上既連接就會斷
因為佢表現既亦只係聲音鏡頭
賦予既係氣氛
但呢種氣氛同寒枝句係唔夾
因為寒枝句係兀傲排奡
楓落句係孤清淒冷,風雨飄搖
寂寞句就會接得住
因為佢既性質,喺古人心目中
唔係弱既

當然亦可以覺得其實寒枝句已足意
就不如加個景象喇,咁就餘音嬝嬝
即係整首詞鬱住鬱住咁,去到楓落都重係鬱住鬱住
而寂寞就係豁然開朗

重有一點
主要係因為景象由小再放到大
所以令人覺得有層次
但其實呢種放大係突如其來
無端白事
佢唔係好似辛棄疾既破陣子咁
前九句寫自己掂
後一句「破壞」首九句
話你聽自己唔掂先係
呢種「突兀」,係震撼有力
結合佢個人經歷
就會來得極強,去得極弱
所以可以咁

但呢首又如何呢
全詞由大至小
最後應該去返大
楓落表現既大,係景象既大
寂寞表現既大,係情感同景象既大
楓落既大,去到吳江
孤清係顯而易見
基本上就係係人都做、係人都識既套路
你去睇宋詞,基本上好多首都係咁
但有時候背後會有喻意、做到言外有意,而其意係有意思,咁整首就活上來
婉柔既好似辛棄疾首摸魚兒
豪邁既好似李清照既漁家傲

但假若係後者
楓落句有所寄託
我地就靠聯想指向另一樣野
亦都係所謂喬木句既問題

但歸根究底
文學欣賞唔係睇作者,係睇讀者
一家之言,殊不足道
廢UP完

巴打旁徵博引
真心佩服
結合前人點用寂寞呢兩個字
的確多咗角度去比較兩句

「楓落吳江冷」係咪好九唔搭八?
就算呢句及唔上寂莫吳江冷
都唔一定要話係完全九唔搭八既
而且探長與樓上各位巴打都有講下楓落吳江冷好喺邊度 (如聲音、鏡頭)

再補充一點
當話寂寞呢個詞太直白、太外露既時候
我地較傾向採用而家對呢個詞既理解
而多於蘇軾
或者甚至係蘇軾之前既文人既用法同涵意
蘇軾原本係用邊句應該都無人知道
不過其實就算佢用既係邊句
都可以再比對下

楓落唔好,無非因為感情接得差,表現軟弱
變相破壞寒枝不肯棲句
楓落好,可能因為佢另有寄喻

假若信前者
係就聲音、鏡頭而言
咁楓落確實係九唔搭八
整個感情上既連接就會斷
因為佢表現既亦只係聲音鏡頭
賦予既係氣氛
但呢種氣氛同寒枝句係唔夾
因為寒枝句係兀傲排奡
楓落句係孤清淒冷,風雨飄搖
寂寞句就會接得住
因為佢既性質,喺古人心目中
唔係弱既

當然亦可以覺得其實寒枝句已足意
就不如加個景象喇,咁就餘音嬝嬝
即係整首詞鬱住鬱住咁,去到楓落都重係鬱住鬱住
而寂寞就係豁然開朗

重有一點
主要係因為景象由小再放到大
所以令人覺得有層次
但其實呢種放大係突如其來
無端白事
佢唔係好似辛棄疾既破陣子咁
前九句寫自己掂
後一句「破壞」首九句
話你聽自己唔掂先係
呢種「突兀」,係震撼有力
結合佢個人經歷
就會來得極強,去得極弱
所以可以咁

但呢首又如何呢
全詞由大至小
最後應該去返大
楓落表現既大,係景象既大
寂寞表現既大,係情感同景象既大
楓落既大,去到吳江
孤清係顯而易見
基本上就係係人都做、係人都識既套路
你去睇宋詞,基本上好多首都係咁
但有時候背後會有喻意、做到言外有意,而其意係有意思,咁整首就活上來
婉柔既好似辛棄疾首摸魚兒
豪邁既好似李清照既漁家傲

但假若係後者
楓落句有所寄託
我地就靠聯想指向另一樣野
亦都係所謂喬木句既問題

但歸根究底
文學欣賞唔係睇作者,係睇讀者
一家之言,殊不足道
廢UP完

一家之言先重要
古今大評論家,又何嘗唔係一家之言
巴打嘅文學批評既上追前人,下看來者,好有見地
由讀至評,呢樣先係認真嘅讀者工作

平淡自然,內藏遠神
細讀東坡浣溪沙(游蘄水清泉寺,寺臨蘭溪,溪水西流)

東坡 浣溪沙(游蘄水清泉寺,寺臨蘭溪,溪水西流)

山下蘭芽短浸溪。松間沙路淨無泥。蕭蕭暮雨子規啼。

誰道人生無再少?門前流水尚能西,休將白發唱黃鷄。

正文第三十一章

《東坡志林》卷一記載:
「黃州東南三十里為沙湖,亦曰螺師店,予買田其間,因往相田,得疾。聞麻橋人龐安常善醫而聾,遂往求療。安常雖聾,而穎悟絕人,以紙畫字,書不數字,輒深了人意。余戲之曰:『余以手為口,君以眼為耳,皆一時異人也。』疾愈,與之同游清泉寺。寺在蘄郭門外二里許,有王逸少洗筆泉,水極甘,下臨蘭溪,溪水西流。余作歌雲。」
東坡因病而至蘄水求一名醫診治
呢位醫生雖然係聾,但好鬼勁
東坡就講笑:
我用手寫嘢當口,你用眼取代耳,一樣咁勁!
醫好之後,東坡就同佢同遊清泉寺
見到人間美景,故作此詞

上半片描繪出清泉寺三景
東坡眼見蘭花之芽浸於溪水,點出「寺臨蘭溪」之題
腳踏松間小路,塵土濕潤
絕無塵土飛揚,比人潔淨嘅感覺
耳聽傍晚雨至,蕭蕭暮景,惹起杜鵑啼叫

古人話杜鵑啼血,叫聲哀怨
東坡時年四十八,病後遊玩
出去玩又再遇上無法預測嘅大雨
杜鵑陣陣悲鳴,引起東坡嘅心境變化

下半片直抒理趣,全在流水西流嘅反常
如果係其他詞人,老年病癒,暮雨中聽住杜鵑啼血
九成九都會借流水抒發自己對時光飛逝嘅悲情
但東坡唔係咁,佢睇到流水嘅獨特之處
水多向東流,而眼前嘅水偏流向西邊
東坡突然感悟:
人生本來係充滿不同嘅際遇
每一條流水嘅分支,都自有一片風景

邊個話人生就係咁結束呢?
青春本不在年齡,而係心境
東坡呢到反用白居易之詩:
「誰道使君不解歌,聽唱黃鷄與白日」
何必感嘆青春不再,流水尚能西流
人生本來充滿唔同可能
只要願意去尋覓,就係青春

清泉寺係名勝,人多慕名而來
人多則俗,令文學家難以寫出好詩
但東坡從生活經驗入手,見出流水西流嘅反常獨特
呢種小詞,平淡自然
唔新奇都唔深奧,但靜心欣賞
如一杯好茶,好值得細味入面嘅精神

平淡自然,內藏遠神

正文第三十一章

《東坡志林》卷一記載:
「黃州東南三十里為沙湖,亦曰螺師店,予買田其間,因往相田,得疾。聞麻橋人龐安常善醫而聾,遂往求療。安常雖聾,而穎悟絕人,以紙畫字,書不數字,輒深了人意。余戲之曰:『余以手為口,君以眼為耳,皆一時異人也。』疾愈,與之同游清泉寺。寺在蘄郭門外二里許,有王逸少洗筆泉,水極甘,下臨蘭溪,溪水西流。余作歌雲。」
東坡就講笑:
見到人間美景,故作此詞

上半片描繪出清泉寺三景
腳踏松間小路,塵土濕潤

東坡突然感悟:

人生本來充滿唔同可能

呢種小詞,平淡自然
唔小心出左兩次
今篇比較短,呢種田園詞本身好淺白
相信大家都唔難理解
但理解係一回事,品味又係另一回事
子規=杜鵑?
子規=杜鵑?

唔記得注明

平淡自然,內藏遠神

正文第三十一章

《東坡志林》卷一記載:
東坡就講笑:
見到人間美景,故作此詞

子規:杜鵑

上半片描繪出清泉寺三景
腳踏松間小路,塵土濕潤

誰道人生無再少?門前流水尚能西,休將白髮唱黃鷄。

東坡突然感悟:

人生本來充滿唔同可能

呢種小詞,平淡自然
田園詞係幾得意
果然係有巴打成日講嘅脈絡

Btw
高汁討論好好J

平淡自然,內藏遠神

正文第三十一章

《東坡志林》卷一記載:
東坡就講笑:
見到人間美景,故作此詞

上半片描繪出清泉寺三景
腳踏松間小路,塵土濕潤

東坡突然感悟:

人生本來充滿唔同可能

呢種小詞,平淡自然

東坡呢個反果潮位寫得幾好

平淡自然,內藏遠神

正文第三十一章

《東坡志林》卷一記載:
東坡就講笑:
見到人間美景,故作此詞

上半片描繪出清泉寺三景
腳踏松間小路,塵土濕潤

東坡突然感悟:

人生本來充滿唔同可能

呢種小詞,平淡自然

東坡呢個反潮位寫得幾好

呢兩日東坡會繼續出
預計仲有幾篇可以進入結局篇

閒心之作:跟住東坡係山村散步
共讀東坡鷓鴣天(林斷山明竹隱牆)

東坡 鷓鴣天(林斷山明竹隱牆)

林斷山明竹隱牆。亂蟬衰草小池塘。翻空白鳥時時見。照水紅蕖細細香。

村舍外,古城旁。杖藜徐步轉斜陽。殷勤昨夜三更雨,又得浮生一日涼。

正文第三十二章

此詞著重「閒心」,係泛情之作
呢種作品,本來就唔需要多加文字解釋
景與目遇,境由心造,我地要全情代入其中
一邊讀一邊想像自然景觀嘅美妙
伴隨東坡緩步村野,睇山村田野嘅萬千變化

漫步山林,陽光從樹蔭嘅夾縫漏出
忽然眼前一亮,刺得一陣暈眩
背後嘅樹林斷盡,連綿明媚嘅山景
竹林疏漏,藏不住民家嘅屋牆
路邊嘅小池塘無人打理
蟬隱身係衰敗嘅野草中亂鳴
遠眺、低頭
群鳥飛翔於空,水光映照
白紅二色,可以嗅出荷花細嫩嘅香氣

村舍外,古城旁。杖藜徐步轉斜陽。殷勤昨夜三更雨,又得浮生一日涼。

夕照轉影,別過村舍
走近古城旁,一切都係隨心而行
閒心係了無牽掛嘅心境
除去一切功利嘅欲望
一根杖藜,徐步四野
無所謂的目的地
腳底碰觸大地
感受上天昨晚賜予大地嘅雨水

行到水窮處,坐看雲起時。

人閒桂花落,夜靜春山空。

美,本來係無意間偶遇嘅景致
《莊子·刻意》:
「其生若浮,其死若休」
人生於世間猶如係水面飄浮
死亡好似辛苦之後終於可以休息
又得浮生一日涼,人生漫漫長途
有時必須悠閒徐行,吹住徹微風,身心涼快
擁抱閒心,方可由生活中偶遇藝術之美

林斷山明竹隱牆。亂蟬衰草小池塘。翻空白鳥時時見。照水紅蕖細細香。

正文第三十二章

路邊嘅小池塘無人打理
遠眺、低頭
群鳥飛翔於空,水光映照

夕照轉影,別過村舍
閒心係了無牽掛嘅心境
除去一切功利嘅欲望
一根杖藜,徐步四野
無所謂的目的地
腳底碰觸大地

《莊子·刻意》:
「其生若浮,其死若休」

充滿閒情、鄉土風情
呢篇解釋得好呀
其實呢首係咪東坡即興之作?

正文第三十二章

路邊嘅小池塘無人打理
遠眺、低頭
群鳥飛翔於空,水光映照

夕照轉影,別過村舍
閒心係了無牽掛嘅心境
除去一切功利嘅欲望
一根杖藜,徐步四野
無所謂的目的地
腳底碰觸大地

《莊子·刻意》:
「其生若浮,其死若休」

充滿閒情、鄉土風情
呢篇解釋得好呀

諗起中學教步移法
東坡呢篇似乎好合適咁講呢種技巧

正文第三十二章

路邊嘅小池塘無人打理
遠眺、低頭
群鳥飛翔於空,水光映照

夕照轉影,別過村舍
閒心係了無牽掛嘅心境
除去一切功利嘅欲望
一根杖藜,徐步四野
無所謂的目的地
腳底碰觸大地

《莊子·刻意》:
「其生若浮,其死若休」

充滿閒情、鄉土風情
呢篇解釋得好呀

諗起中學教步移法
東坡呢篇似乎好合適咁講呢種技巧

好似都無提過

前世今生:陶淵明、蘇東坡
並讀陶淵明遊斜川詩、東坡江城子(陶淵明以正月五日遊斜川,臨流班坐,顧瞻南阜,愛曾城之獨秀,乃作斜川詩,至今使人想見其處。元豐壬戌之春,余躬耕於東坡,築雪堂居之,南挹四望亭之後丘,西控北山之微泉,慨然而歎,此亦斜川之遊也。乃作長短句,以《江城子》歌之。)

吾於詩人無所甚好,獨好淵明之詩。淵明作詩不多,然其詩質而實綺,癯而實腴,自曹、劉、鮑、謝、李、杜諸人,皆莫及也。
——東坡

正文第三十三章

東坡愛陶淵明,真係人人都知
話說東坡係黃州果陣,就係黃州東坡耕田
陶淵明有首遊斜川嘅詩
東坡有日突然覺得,呢邊嘅景色好似都一樣咁靚
所以就作左首詞,抒發自己嘅感情
我地不妨先讀陶淵明嘅遊斜川詩

陶淵明 遊斜川

序文:
辛酉正月五日,天氣澄和,風物閒美,與二三鄰曲,同遊斜川。臨長流,望曾城;魴鯉躍鱗於將夕,水鷗乘和以翻飛。彼南阜者,名實舊矣,不復乃為嗟嘆;若夫曾城,傍無依接,獨秀中皋;遙想靈山,有愛嘉名。欣對不足,率爾賦詩。悲日月之遂往,悼吾年之不留;年疏年紀鄉里,以記其時日。

中國新年一向都好重要
有萬象更新嘅意義
陶淵明選呢日同朋友去玩
「魴鯉躍鱗於將夕,水鷗乘和以翻飛」
良辰美景,自然寫得好動人
魚跳,夕照,水鷗翻飛
另一方面都深感又過一年,又近死亡一步
「悲日月之遂往,悼吾年之不留」
因而寫下呢首詩

開歲倏五日,吾生行歸休。
念之動中懷,及辰為茲游。

新嘅一年,話咁快就過左五日
我嘅餘生應該要歸於田園
諗到呢到,忽然心血來潮
要把握時間出去玩吓先!

氣和天惟澄,班坐依遠流。
弱湍馳文魴,閒谷矯鳴鷗。

文魴:銀灰色嘅小魚

陶淵明出去玩,天公造美
周圍嘅景色靚到不得了
弱湍、閒谷,對照之外
更係有視覺、聽覺嘅多重動態

依往遠方嘅河流坐低欣賞
睇吓小魚係微弱嘅水流游水
聽吓山谷嘅雀鳥鳴叫
一切都係令人好安心喜悅

迥澤散游目,緬然睇曾丘。
雖微九重秀,顧瞻無匹儔。

迥澤:廣闊嘅湖水
游目:隨意咁睇
曾丘:曾城

詩人既橫向咁睇廣闊嘅湖水
亦都縱向咁睇位於高山嘅曾城
一縱一橫,交織秀美嘅景色
雖然曾城無傳說中咁靚
但已經係四周入面嘅絕景,無可匹儔

提壼接賓侶,引滿更獻酬。
未知從今去,當復如此不?

陶淵明不斷咁向其他人敬酒
仲同朋友講:
唔知今次之後
我地有冇機會再咁樣歡聚架啦?
黎,隊返杯先啦!

中觴縱遙情,忘彼千載憂。
且極今朝樂,明日非所求。

盡情飲酒,飲到所有不快都溜走
我地講過,陶淵明係現世主義者
一生只有一次,來生並不可信
咁就緊係有得開心就開心啦
難得身心俱樂,緊係要享受先
未來係點,又有邊個掌握到呢?

東坡 江城子

夢中了了醉中醒,只淵明,是前生。走遍人間,依舊卻躬耕。昨夜東坡春雨足,烏鵲喜,報新晴。

雪堂西畔暗泉鳴,北山傾,小溪橫。南望亭丘,孤秀聳曾城。都是斜川當日景,吾老矣,寄餘齡。

上半片係講東坡對陶淵明嘅深情
東坡飲醉酒訓左又醒返
係呢種迷濛嘅精神狀態,佢忽然覺得:
陶淵明同我咁似,一定係我嘅前世!

由此,東坡就聯想到:
其實我呢個眼前東坡田園景色
同陶淵明當日係斜川見到嘅一樣嘅靚
「走遍人間,依舊卻躬耕」
我地讀呢句果陣
已經分唔到寫東坡定係寫陶淵明
兩個人嘅身影,係呢首詞入面重疊

醉中醒來,眼前已是晴天
昨夜嘅春雨,令到萬物都得到滋潤
烏鵲好似好開心咁同我講:
新嘅一天,真係好美好!

雪堂西畔暗泉鳴,北山傾,小溪橫。南望亭丘,孤秀聳曾城。都是斜川當日景,吾老矣,寄餘齡。

下半片寫景,呢個景卻係斜川、東坡景合一
詞人聽住東坡雪堂西邊,泉水係地下隱隱流動嘅聲音
順住流去北山傾落一條橫流嘅小溪
由北轉望南邊嘅山丘,上面有座小亭

呢一切一切,都係同陶淵明表達嘅理想田園景色一樣
係呢一刻,東坡接通自己嘅前世記憶
由眼前嘅東坡景,化做當年陶淵明遠望曾城
「都是斜川當日景」
我地必須留意,東坡係用「當日」
斜川景物,東坡早已透過對陶淵明文句嘅契合
係再三誦讀之中,深入腦海,直如真見

「吾老矣,寄餘齡」
陶淵明四十一歲棄官歸田
真係將晚年嘅餘生,投入係自己理想嘅生活
東坡嘅內心,又何嘗唔係想咁樣呢?
尤其身在黃州,仕途見唔到咩希望
本身又幾鍾意田園生活,唔係點會咁愛陶淵明

雖然終其一生,東坡都無離開官職重責
甚至,佢係好多時候都積極咁入世
和陶詩之中,亦有唔少同陶淵明相反嘅諗法
但呢顆陶淵明前世之心,一直植根係東坡嘅心田
亦都係東坡困境之中嘅一大重要支撐
寫得好易明
寫得好易明

盡量做到深入淺出
文學,可以好簡單
估唔到劇情發展到東坡同陶淵明巧遇
好一個「當日」好有鬼上身feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞