【宋詞趣談】小二,黎一碗東坡肉!!!(多圖餓撚勿入)

615 回覆
248 Like 5 Dislike
終於live
巴打你啲解說真係一流,我一個門外漢都體會到東坡嘅情感,真心好正,你挑起咗我對文學果鋪癮

會唔會講離騒同屈原,好似好得意

多謝巴打欣賞同睇哂
東坡係好吸引,當初我都咁先愛上古典

屈原都有機會細講
不過應該無咁快,屈原都幾難入口
可能要等講多幾個先
終於live
巴打你啲解說真係一流,我一個門外漢都體會到東坡嘅情感,真心好正,你挑起咗我對文學果鋪癮

多謝巴打欣賞同睇哂

屈原都有機會細講
可能要等講多幾個先

屈原好吸引

不恨此花飛盡,恨西園、落紅難綴。 曉來雨過,遺蹤何在?一池萍碎。 春色三分,二分塵土,一分流水。 細看來不是楊花,點點是離人淚。

後半片係講女子夢醒之後嘅淒冷現實
柳絮無法隨風過萬里,終於跌入池塘啦
「不恨」,係講緊根本無人憐惜柳絮
此花飛盡無人憐,其他人反恨其他名花難種,更顯悲苦

風吹雨打,引出遺蹤何在一問
古人嘅科學思想真係好差,竟然以為:
「楊花落水為浮萍,驗之信然」
文學成日都係咁,錯中有趣,都唔重要啦
由楊花變做浮萍,呢種「形變」一直都係文學技巧
傳說,有時令作品更有想像之趣味

楊花落水為浮萍,一池萍碎
同時係再生嘅象徵,東坡真係好憐愛柳絮呀
「落花本是無情物,化作春泥更護花」
生生不息,遂歸於自然
三分嘅春色,二分埋入塵土,一分浮沈流水
柳絮有些化為泥土養分,有些落進池塘小溪流轉不止
物本來實物,但轉為春色,係由實化虛

「細看來不是楊花,點點是離人淚。」
東坡由物至人,再由人返去物
最後仲要將兩樣事物合二為一
哇睇真少少,原來發現空中飄浮唔係柳絮
而係女子同情人分開嘅淚水,遙應夢中尋郎嘅女子
天上紛飛,點點柳絮,都係淚水
真係充滿想像力,好有才情呀!

點解可以有辦法將呢首詞拆解得咁精闢???用如此精確既理性去分析詞嘅感性世界

睇完講解再睇首詞
完全係第二個世界

一陣再出多首詞
終於live

多謝巴打欣賞同睇哂

屈原都有機會細講
可能要等講多幾個先

屈原好吸引

古典文學嘅兩大始祖之一
詩經、楚辭
後者係現代人好少有機會接觸
【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想
https://lihkg.com/thread/279664/page/1

新Post加埋新facebook page
https://www.facebook.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96-1410350102358414/
大家記入去比個Like啦!

女子觀花,花映女子
共讀東坡賀新郎(乳燕飛華屋)

東坡 賀新郎(乳燕飛華屋)

乳燕飛華屋。悄無人、桐陰轉午,晚涼新浴。手弄生綃白團扇,扇手一時似玉。漸困倚、孤眠清熟。簾外誰來推繡戶?枉教人、夢斷瑤臺曲;又卻是,風敲竹。

石榴半吐紅巾蹙。待浮花浪蕊都盡,伴君幽獨。穠豔一枝細看取,芳意千重似束。又恐被、西風驚綠。若待得君來向此,花前對酒不忍觸。共粉淚,兩簌簌。

正文第二十七章

清初沈雄《古今詞話》入面話東坡呢首詞為官妓而作
有個文人胡仔唔信呢種講法:
「東坡此詞,冠絕古今,託意高遠,寧為一妓而發耶?」
到底邊個真,邊個假呢?
其實我地睇古典詩詞,除非年事有明確證據
否則就好似對呢首詞咁,無確據就最好存疑未知
呢首詠物詞,重在虛意,不在實事
我地單從文本詮釋,已經足夠啦

乳燕飛華屋。悄無人、桐陰轉午,晚涼新浴。手弄生綃白團扇,扇手一時似玉。漸困倚、孤眠清熟。簾外誰來推繡戶?枉教人、夢斷瑤臺曲;又卻是,風敲竹。

上半片寫女子孤單之貌
時間推移中顯出女子嘅百無聊賴
女子悄悄看著小燕飛入華麗嘅屋簷,日光映照
梧桐樹嘅影子漸漸推移,直至午時樹影拉長
只有寂寞敏感嘅心,先會靜觀
先會從空間嘅細微變化睇出時間流逝
等到夜晚無嘢做,唯有沖涼先啦

「手弄生綃白團扇,扇手一時似玉。漸困倚、孤眠清熟」
女子把玩生絲做嘅圓扇
隻手細看如玉之白晢,仲白過白扇
坐吓坐吓,漸感慵懶
係清靜嘅氣氛忍唔住就訓著左

「簾外誰來推繡戶?枉教人、夢斷瑤臺曲;又卻是,風敲竹」
從夢中嘅仙樂中驚醒
係咪女子等待中嘅情人推門返黎?
女子懷著驚喜嘅心情睜眼,但係一個人都無
原來只係風竹聲音
女子孤寂嘅盼望,一切都成空啦

石榴半吐紅巾蹙。待浮花浪蕊都盡,伴君幽獨。穠豔一枝細看取,芳意千重似束。又恐被、西風驚綠。若待得君來向此,花前對酒不忍觸。共粉淚,兩簌簌。

下半片轉寫石榴花,又引出女子和花嘅共同點
石榴、紅巾,意象並置
石榴花瓣半開之姿一如紅巾屈折卷縮
浮花浪蕊,都太過輕浮啦
石榴花嘅花期係百花凋零後先會盛放
石榴半吐,有將開未開嘅壓抑
就好似女子嘅閨怨,希望有緣人惜花
「伴君幽獨」
下開花有中人、人中有花嘅境界

「穠豔一枝細看取,芳意千重似束。又恐被、西風驚綠」
女子觀花,花映女子
彼此為伴,同心相鄰
請有心人細看抑制中嘅穠豔
唯有細看,先見到花受束縛嘅千重心意
但係真係會等到有緣人?
時光飛逝,夏日一過
秋風寒氣來時,花早就凋零啦

「若待得君來向此,花前對酒不忍觸。共粉淚,兩簌簌」
如果等到同受此苦嘅女子黎到
持酒對殘花,簡直係連花瓣都唔忍心觸摸
因為女子知道花嘅凋零
亦都反映左女子嘅青春難駐呀!
淚流花飄,女子悲物,亦係自悲

古代青春女子等待心上人嘅無奈
多少都有幾分《牡丹亭》杜麗娘嘅空虛寂寞
呢種普遍女子嘅心靈感受,不必套入實事而專指一人
其實即使係現代,都有唔少人有相似嘅感受
我地不妨好好再讀一次呢首詞
兩邊都有文追

慢慢追
呢邊一直加緊速
回首向來蕭瑟處。歸去;也無風雨也無晴。

好鬼有型!!!

呢首係好多人最鍾意嘅東坡詞作
寫得淺白又有畫面,真係做到流傳千古
都幾可惜香港教科書好似無

有。CE其中一篇範文。

DSE好似無左

我地老啦
下年dse有範文但無定風波

我印象中都無讀過

CE 一定無定風波
留名學野
細個好鍾意睇ATV果套倪震講詩詞既節目
回首向來蕭瑟處。歸去;也無風雨也無晴。

好鬼有型!!!

呢首係好多人最鍾意嘅東坡詞作
寫得淺白又有畫面,真係做到流傳千古
都幾可惜香港教科書好似無

有。CE其中一篇範文。

DSE好似無左

我地老啦

我印象中都無讀過

CE 一定無定風波

第22篇啊

有。CE其中一篇範文。

DSE好似無左

我地老啦

我印象中都無讀過

CE 一定無定風波

第22篇啊

可能大家嘅CE年代唔同
後尾無左範文

上半片寫女子孤單之貌

女子把玩生絲做嘅圓扇
坐吓坐吓,漸感慵懶

呢度睇到我到想瞓
又恐被、西風驚綠

呢句其實點解
打8號波早返屋企多左時間睇

因為女子知道花嘅凋零

即你意思喺呢首詞的描述對象係泛指世間一切等待情人既年輕寂寞女子?

BTW,睇睇下覺得有D李商隱FEEL

有。CE其中一篇範文。

DSE好似無左

我地老啦

我印象中都無讀過

CE 一定無定風波

第22篇啊

可能大家嘅CE年代唔同
後尾無左範文

千禧會考雞

女子觀花,花映女子
共讀東坡賀新郎(乳燕飛華屋)

東坡 賀新郎(乳燕飛華屋)

正文第二十七章

清初沈雄《古今詞話》入面話東坡呢首詞為官妓而作
有個文人胡仔唔信呢種講法:
「東坡此詞,冠絕古今,託意高遠,寧為一妓而發耶?」
到底邊個真,邊個假呢?
其實我地睇古典詩詞,除非年事有明確證據
否則就好似對呢首詞咁,無確據就最好存疑未知
呢首詠物詞,重在虛意,不在實事
我地單從文本詮釋,已經足夠啦

上半片寫女子孤單之貌

女子把玩生絲做嘅圓扇
坐吓坐吓,漸感慵懶

「簾外誰來推繡戶?枉教人、夢斷瑤臺曲;又卻是,風敲竹」
從夢中嘅仙樂中驚醒
係咪女子等待中嘅情人推門返黎?
女子懷著驚喜嘅心情睜眼,但係一個人都無
原來只係風竹聲音
女子孤寂嘅盼望,一切都成空啦

下半片轉寫石榴花,又引出女子和花嘅共同點
石榴、紅巾,意象並置
石榴花瓣半開之姿一如紅巾屈折卷縮
浮花浪蕊,都太過輕浮啦
石榴花嘅花期係百花凋零後先會盛放
石榴半吐,有將開未開嘅壓抑
就好似女子嘅閨怨,希望有緣人惜花
「伴君幽獨」
下開花有中人、人中有花嘅境界

「穠豔一枝細看取,芳意千重似束。又恐被、西風驚綠」
女子觀花,花映女子
彼此為伴,同心相鄰
請有心人細看抑制中嘅穠豔
唯有細看,先見到花受束縛嘅千重心意
但係真係會等到有緣人?
時光飛逝,夏日一過
秋風寒氣來時,花早就凋零啦

因為女子知道花嘅凋零

我自己覺得呢首詞既精妙之處係,一時描物,一時寫女子,人、物穿梭其中,而每句都同主題緊密連扣
高質巴打,想問下點解宋詞有啲似白話文嘅,我竟然齋睇睇得明,唔洗對照巴打嘅翻譯,完全同啲難嘅文言文好唔同。

同埋之前我睇19才子話如果有興趣對古文,可揀明清二代嘅去入手,冇咁難,巴打會唔會有推介?
又恐被、西風驚綠

呢句其實點解

東坡人花雙寫
驚秋風一吹,綠意全去
即係枯萎凋零,青春不再

因為女子知道花嘅凋零

即你意思喺呢首詞的描述對象係泛指世間一切等待情人既年輕寂寞女子?

BTW,睇睇下覺得有D李商隱FEEL

張巴打嘅理解幾好,我讀呢首都係泛情之作咁睇
以之前讀過嘅詩作做對比,呢個係好好嘅思考!
高質巴打,想問下點解宋詞有啲似白話文嘅,我竟然齋睇睇得明,唔洗對照巴打嘅翻譯,完全同啲難嘅文言文好唔同。

同埋之前我睇19才子話如果有興趣對古文,可揀明清二代嘅去入手,冇咁難,巴打會唔會有推介?

簡介基本古典文學概念:朝代
http://deliver90.blogspot.tw/2017/02/blog-post.html

基本而言,愈近我地嘅年代,我地必定愈易理解
如果睇詩經、楚辭,差唔多係另一個世界咁
宋詞可以講係介於雅俗之間
如果本身底子唔錯,絕對可以讀得明

明清二代嘅小說都好唔錯
晚明有出名嘅小品文
清代小說多到不得了
咁我覺得有追看性,又得意嘅
係明清嘅情色小說
唔知巴打對邊方面有興趣?

簡介基本古典文學概念:朝代
http://deliver90.blogspot.tw/2017/02/blog-post.html

基本而言,愈近我地嘅年代,我地必定愈易理解
如果睇詩經、楚辭,差唔多係另一個世界咁
宋詞可以講係介於雅俗之間
如果本身底子唔錯,絕對可以讀得明

明清二代嘅小說都好唔錯
晚明有出名嘅小品文
清代小說多到不得了
咁我覺得有追看性,又得意嘅
係明清嘅情色小說
唔知巴打對邊方面有興趣?

儒林外史 呢?一直想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞