【宋詞趣談】小二,黎一碗東坡肉!!!(多圖餓撚勿入)

615 回覆
248 Like 5 Dislike

終於出哂東坡啦
照慣例休息一陣,下星期出後記
歡迎大家繼續討論吹水
未睇完慢慢睇
東坡寫得長少少,因為真係太正

都未寫佢關於飲食嘅文章,唔係咁就完呀

將來番外篇再寫
要追返另外兩個Post嘅進度
同埋東坡已經多好多篇
咁樣對陶生、李生好唔公平

中文系唔洗讀中史呢下慘
姐係讀竹林七賢 與山巨源決絕書個d 有人可以唔知山濤嵇康係咩朝代人

邊有咁誇張

正常有讀文學史都知嘅

Dse無左文學史啦

終於出哂東坡啦
照慣例休息一陣,下星期出後記
歡迎大家繼續討論吹水
未睇完慢慢睇
東坡寫得長少少,因為真係太正

都未寫佢關於飲食嘅文章,唔係咁就完呀

將來番外篇再寫
要追返另外兩個Post嘅進度
同埋東坡已經多好多篇
咁樣對陶生、李生好唔公平

佢地死曬唔會知咖

中文系唔洗讀中史呢下慘
姐係讀竹林七賢 與山巨源決絕書個d 有人可以唔知山濤嵇康係咩朝代人

邊有咁誇張

正常有讀文學史都知嘅

Dse無左文學史啦

呢樣真係唔知
不過講真香港無學生讀中史
好少學校有開

中文系唔洗讀中史呢下慘

邊有咁誇張

正常有讀文學史都知嘅

Dse無左文學史啦

有部分連史記係咩性質都唔知就走去讀中文系
然後同我講話佢鍾意寫作先入中文系

有啲基本文學底子都無但因為本身成績好
所以入中文系

中文系都好難唔變垃圾

巴打此言差矣
明明係成績差先迫住入中文系
除少數人本身想讀,中文系都係比人hea文憑
無計啦⋯⋯華文地區都係咁
台灣香港大陸都無咩分別

大江東去,浪淘盡,千古風流人物。 故壘西邊,人道是:三國周郎赤壁。 亂石崩雲,驚濤裂岸,捲起千堆雪。 江山如畫,一時多少豪傑!

忽然諗朱千雪個名係咪可能出自呢度

中文系唔洗讀中史呢下慘

邊有咁誇張

正常有讀文學史都知嘅

Dse無左文學史啦

所以入中文系

中文系都好難唔變垃圾

巴打此言差矣
台灣香港大陸都無咩分別

我唔太認同
就算去到11年,要入嶺大呢啲都起碼揸住條B(識有人兩條B入)先得
浸大都係
中大要求更苛刻

就咁睇收分比一部分理工科嘅degree高
當然質素就見仁見智喇下
我朋友話八大中文系都係垃圾,我唔敢咁講
不過講係咁講,讀過某啲中大研究生嘅論文
基本上求其搵個人都寫到
除咗少數好似黃正謙同蕭振豪之外

至於港大
聽聞係八大入面最垃圾,我未入過大學,亦唔知當地情況,不便評論

不過你問我嘅話我寧願當年揀理科
因為依家大學就係充斥住一班「垃圾」
理科至少啲嘢實在啲
感覺上

應該話成績真係好嘅人
九成都選商科醫科多
張曉風都講笑咁講過,第一流人嘅人都唔讀文科
例如無10A選中文系咁
大體黎講,中文系都唔係第一選擇
咁當然唔係終極水泡科
個位都幾尷尬
中文系有心做研究嘅極少
人各有志
你當入中文系係培養吓文學修養就得
香港因爲少大學或者比較唔明顯
台灣、大陸嘅情況都明顯得多

邊有咁誇張

正常有讀文學史都知嘅

Dse無左文學史啦

所以入中文系

中文系都好難唔變垃圾

巴打此言差矣
台灣香港大陸都無咩分別

我唔太認同
就算去到11年,要入嶺大呢啲都起碼揸住條B(識有人兩條B入)先得
浸大都係
中大要求更苛刻

當然質素就見仁見智喇下
基本上求其搵個人都寫到

至於港大
聽聞係八大入面最垃圾,我未入過大學,亦唔知當地情況,不便評論

理科至少啲嘢實在啲
感覺上

應該話成績真係好嘅人
九成都選商科醫科多
例如無10A選中文系咁
咁當然唔係終極水泡科
個位都幾尷尬
中文系有心做研究嘅極少
人各有志

不過退一步黎講
理科都差唔多啦
可能要問吓張巴打點睇

除左讀真係專業有牌嘅科
其他唔走學術嘅話
應該都差唔多
好多搵工都唔係做返自己專業

正常有讀文學史都知嘅

Dse無左文學史啦

所以入中文系

中文系都好難唔變垃圾

巴打此言差矣
台灣香港大陸都無咩分別

我唔太認同
浸大都係
中大要求更苛刻

當然質素就見仁見智喇下
基本上求其搵個人都寫到

至於港大

理科至少啲嘢實在啲
感覺上

應該話成績真係好嘅人
九成都選商科醫科多
例如無10A選中文系咁
咁當然唔係終極水泡科
個位都幾尷尬
中文系有心做研究嘅極少
人各有志

咁要兩睇
第一流嘅人,係反應快嗰班,定係只係成績好嗰班
兩者兼備嘅走去讀神科,得其一就退而求其次
我自己見舊制都有唔少勁人入中文系(部分公開試成績唔太好)
新制就差得多

何況中文系都唔係剩係得中國文學,我自己就想讀文字聲韻訓詁、分析哲學
可惜無緣得見,所以話日暮途遠,人間何世

講得無錯
上面都係講吓笑自抽
智能分好多種
文藝、數理已經要用唔同才能
好多中文勁嘅教授數學都好差
新制多一年,走法都唔同嘅
同埋香港中文系無咁重古典
台灣、大陸嘅小學師資好好多
不過小學已經慢慢走向盡頭
投放嘅資源只會愈黎愈小
分析哲學應該分左入哲學系

所以入中文系

中文系都好難唔變垃圾

巴打此言差矣
台灣香港大陸都無咩分別

我唔太認同
浸大都係
中大要求更苛刻

當然質素就見仁見智喇下
基本上求其搵個人都寫到

至於港大

理科至少啲嘢實在啲
感覺上

應該話成績真係好嘅人
九成都選商科醫科多
例如無10A選中文系咁
咁當然唔係終極水泡科
個位都幾尷尬
中文系有心做研究嘅極少
人各有志

咁要兩睇
第一流嘅人,係反應快嗰班,定係只係成績好嗰班
兩者兼備嘅走去讀神科,得其一就退而求其次
我自己見舊制都有唔少勁人入中文系(部分公開試成績唔太好)
新制就差得多

何況中文系都唔係剩係得中國文學,我自己就想讀文字聲韻訓詁、分析哲學
可惜無緣得見,所以話日暮途遠,人間何世

講得無錯
上面都係講吓笑自抽
智能分好多種
文藝、數理已經要用唔同才能
好多中文勁嘅教授數學都好差
新制多一年,走法都唔同嘅
同埋香港中文系無咁重古典
台灣、大陸嘅小學師資好好多
不過小學已經慢慢走向盡頭
投放嘅資源只會愈黎愈小
分析哲學應該分左入哲學系

但都有唔少讀中文系嘅人數學勁
識有朋友理科但讀中文系,底子好,咩都識

重古典嘅話中大算係重古典
至於小學,可以發掘嘅問題都重多
何況雖然話係小學,但更多要識分析哲學同語言學
呢方面會令中文系貼地啲

或者比你地再揀
都未必揀中文系,可能揀啲實用啲嘅科
再副修

呢個問題我都有問過自己
但後黎發現唔係我選擇中文系
而係中文系選左我
我除左中文其他應該都讀唔掂

中文系貼地一定係刪小學
我指貼地講緊畢業嘅出路
有應用中文、文化創意等課程
近年好多中文系都有
大勢所趨,古典到最後應該得返賞析

中文系都要與時並進
尤其係今日嘅大學搶資源搶收生情況
香港或者都未要變嘅
始終僧多粥少
但睇返外面,大陸台灣中文系
就好能夠理解中文系回應時代嘅問題
遙想公謹當年,小喬初嫁了,雄姿英發。

忍唔住諗起呢段,重覆睇一次。
呢句有剛有柔,用小喬嘅柔情反襯(??)周瑜之剛。我覺得好有味道呀。

同埋緊接住上半片末句既豪放,下半片即以此起首,將情感稍稍平衡一下,我自己亦感到有少少喘息空間。
唔太知點表達,總之呢句正
同埋應該係咪「公瑾」⁇
同埋應該係咪「公瑾」⁇

謝指正!

呢句有剛有柔,用小喬嘅柔情反襯(??)周瑜之剛。我覺得好有味道呀。

同埋緊接住上半片末句既豪放,下半片即以此起首,將情感稍稍平衡一下,我自己亦感到有少少喘息空間。

張巴打指出呢句嘅妙處
郎才女貌,恰好係人生顛峰
男人再得意,都要有美人相伴先夠正

講起呢句
其實學術界有種詞牌考證
原句可能係咁:
遙想公謹當年,小喬初嫁,了雄姿英發。
了,可解完全、極之意
聊供參考,以備一說

張巴打指出呢句嘅妙處

講起呢句
其實學術界有種詞牌考證
原句可能係咁:
了,可解完全、極之意
聊供參考,以備一說

「了」字原來可以咁用真係唔知

呢幾句足以係我腦中迴盪多時了

張巴打指出呢句嘅妙處

講起呢句
其實學術界有種詞牌考證
原句可能係咁:
了,可解完全、極之意
聊供參考,以備一說

「了」字原來可以咁用真係唔知

呢幾句足以係我腦中迴盪多時了

張巴打提出呢句好值得思考
過剛則折,人生如此,文學如此
如果呢句無小喬,似乎難以令人回味
陽剛走到盡,少了陰柔相滋相生,不能長久
孤陰不長,獨陽不生,係古人嘅世界觀
許許多多嘅文學,古今中外
女性嘅隱喻,都係佔好重要嘅位置
最近忙緊搬屋
同埋出文方面有大搞作
文藝學術撚全面進場
後記周末出
大家敬請期待
lm
lm

歡迎巴打
最近忙緊搬屋
同埋出文方面有大搞作
文藝學術撚全面進場
後記周末出
大家敬請期待

期待巴打再出文

盡快忙完就返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞