【宋詞趣談】小二,黎一碗東坡肉!!!(多圖餓撚勿入)

615 回覆
248 Like 5 Dislike
好多人兄弟姊妹分左家之後通常都會疏遠,即使小時玩得幾埋

其實係
古代重視骨肉親情
應該唔係現代人可以諗到
當然最重要係佢地志氣相投

大家族已經係現代崩潰左

諗起魏文帝同陳思王,覺得「志氣相投」都不敵政治,或者咁反而顯得蘇軾蘇轍嘅兄弟情更難能可貴。

想聽佢地嘅故仔

等聲滿巴打講

講佢地志氣相投有啲誇張,志趣相投可能會比較好
設想魏文帝同陳思王都只係一個普通名士,或者詩人,前者同後者嘅關係,會大概好似佢地同建安六子嘅關係咁。

文士相聚,往往都係惺惺相惜,讀魏文帝兩篇《與吳質書》就係如此,例如:
「每念昔日南皮之遊,誠不可忘,既妙思六經,逍遙百氏。彈棊閒設,終以六博。」即係諗返起以前去南皮,真係難忙,大家一齊鑽研六經,又欣賞諸子百家嘅作品。終日都係捉下棋呀咁。
又比如另一篇:
「昔年疾疫,親故多離其災,徐陳應劉,一時俱逝,痛可言邪!」
講緊建安二十二年嘅災疫,六子死咗五個,啲詩友死哂,自然傷心。

曹植寫〈王仲宣誄〉,云:
「吾與夫子,義貫丹青。好和琴瑟,分過友生。
庶幾遐年,攜手同征。如何奄忽,棄我夙零!
感昔宴會,志各高厲。予戲夫子,金石難弊。」
我同夫子(尊稱),都係義貫丹青(丹青唔易甩色,有堅貞之義。)。
大家彈琴瑟相和,Friend過打band。如果未死,大概可以攜手同抗敵人,唉,點解突然間就死咗呢,得我一個人孤零零!

當中想講就係,二人都係好結儒士詩人同遊,鍾意「對酒當歌」,敵概同仇之類。假使佢地只係普通人家嘅兄弟,大概都只會有火花,而唔會相害。曹操剛健,曹丕文風陰柔,曹植兼而有之(有趣嘅係,顧隨對曹植評價相當低。)。可以話三者恰好互相配合,互相「生成」。如果唔係生於帝皇家,只係好似三蘇咁,無爭權問題,關係應該會好得多。不過呢個世界無咁多如果。

曹丕同曹植有截然不同嘅文批觀點,都係源於權,曹丕既成皇帝,所追求之事已經唔係建功立業,而係百世留名,咁寫文章就係最好嘅方法。曹植雖為安鄉侯,但實際上被投閒置散,無業可立,文章對佢而言,只能夠係雕蟲之事。

不過講起上嚟,話二字爭權都有爭議,七步詩固然有機會係以訛傳訛,就曹植嚟講,佢本身都係類不護細行嘅人,未必就適合做繼任人。而作為哥哥曹丕,都叫做保過佢幾次。

但從文章嚟睇,佢地基本上係兩個世界嘅人,文學主張完全唔同。

巴打講得好仔細,學到嘢!
三曹嘅詩歌都寫得好,曹丕嘅典論論文仲成為中國文批嘅經典,將文學嘅地位抬到極致
只要身入皇族,或者兄弟之爭係必然發生……

黃州思友,人我雙寫
讀東坡滿江紅(寄鄂州朱使君壽昌)

「某自得罪,不復作詩文,公所知也。不惟筆硯荒廢,實以多難畏人,雖知無所寄意,然好事者不肯見置。開口得罪,不如且己。」
——東坡

正文第十五章

東坡 滿江紅(寄鄂州朱使君壽昌)

江漢西來,高樓下、葡萄深碧。猶自帶,岷峨雪浪、錦江春色。君是南山遺愛守,我為劍外思歸客。對此間,風物豈無情,殷勤說。

《江表傳》,君休讀。狂處士,真堪惜。空洲對鸚鵡,葦花蕭瑟。獨笑書生爭底事,曹公黃祖俱飄忽。原使君,還賦謫仙詩,追黃鶴。

東坡寫呢首詞嘅時候,係經過「烏臺詩案」無耐
佢受到人生最大嘅挫敗,係〈與沈睿達書〉一文講:
「不復作詩文」,因為佢判罪最大原因係佢嘅文句
烏臺詩案,貶謫黃州,呢件事對東坡黎講好重要,之後會慢慢講
呢到嘅重點係,東坡係呢段時間都仲有唔少真心朋友
係失意之時寫比朱壽昌嘅詞
一見佢地嘅交情,二見東坡嘅諗法

朱壽昌係二十四孝主角之一,「棄官尋母」
朱壽昌七歲果陣,同老母分開,五十年不見
其間佢刺血書寫《金剛經》,四圍搵老母
終於母子歡聚,老母已經七十幾歲
百行以孝為先,東坡當然好敬佩佢啦

江漢西來,高樓下、葡萄深碧。猶自帶,岷峨雪浪、錦江春色。君是南山遺愛守,我為劍外思歸客。對此間,風物豈無情,殷勤說。

上半片氣勢豪放,先寫長江、漢水流連不絕
武昌係朱壽昌當官嘅地方,同東坡黃州相隔一條江水
詞人幻想係武昌嘅黃鶴樓俯瞰
眼看江水有如葡萄嘅深碧色澤
又突然神思一轉,係到諗:
呢條江水,正係從我嘅故鄉四川、岷山同峨嵋山嘅雪水流到呢邊
係東坡眼中,江水似乎充滿故鄉錦江繽紛美麗嘅春色
呢邊嘅想像,係東坡望
亦都係朱壽昌望,人我相寫

既係人我相寫,自然導出下一句:
「君是南山遺愛守,我為劍外思歸客」
前面當然係讚朱壽昌係愛民如子嘅地方官
後面就講自己思鄉情切卻不得歸嘅遊子
一條江水,兩個文人
一對知己,兩種身分

「對此間,風物豈無情,殷勤說」
呢到又將自己、朱壽昌合埋黎寫
面對江山美景,我地又點會無感慨呢?
呢種情,就等我慢慢向你傾訴啦!

《江表傳》,君休讀。狂處士,真堪惜。空洲對鸚鵡,葦花蕭瑟。獨笑書生爭底事,曹公黃祖俱飄忽。原使君,還賦謫仙詩,追黃鶴。

《江表傳》 :晉虞溥著,其中記述三國時江左吳國時事及人物言行
狂處士:指禰衡。不出仕之士稱處士

下半片借史抒發自己嘅感受
東坡同朋友講:千其唔好讀《江表傳》
入面有個禰衡,佢嘅經歷令人心痛
曾觸犯曹操,曹操多顧忌他才名而未殺,最後因出言不遜而被黃祖所殺
而禰衡多少都似東坡咁,因為自己嘅才學而受苦

禰衡因作〈鸚鵡賦〉而有名,後人將其葬地稱為「鸚鵡洲」
「空」、「蕭瑟」都係好悲慘
鸚鵡洲上芳草萋萋,葦花猶自蕭瑟
昔日三國人才,魂魄今安在?

東坡雖然充滿悲苦之情,仍然可以超越
由個人而入歷史,再從歷史見哲理
「獨笑書生爭底事,曹公黃祖俱飄忽」
其實站係東坡旁觀嘅角度:
禰衡呀禰衡,你何必要咁堅持受苦
百年之後,曹操黃祖咪都係死埋
呢一樣,都係東坡自我嘅解脫

「原使君,還賦謫仙詩,追黃鶴」
喂老友,千其唔好陷入政治紛爭
世俗之事,往往只係一時
但文學藝術,卻可以流傳千世
崔顥嘅〈黃鶴樓〉、李白嘅〈登金陵鳳凰臺〉
唔係到今時今日,我地都仲讀緊咩?

東坡向朱壽昌盡說心中情
現實嘅不堪,必然令人走向其他方向
如文學,如夢幻謫仙
一追再追,亦都係呢段黃州時期
東坡寫下令人傳誦千古嘅神作
君是南山遺愛守,我為劍外思歸客。
好霸氣

東坡嘅豪邁
雖然唔多,但好特別
之後會再講
呢兩日會加速
好霸氣

東坡嘅豪邁
雖然唔多,但好特別
之後會再講

獨笑書生爭底事,曹公黃祖俱飄忽。
呢句都好正
好霸氣

東坡嘅豪邁
雖然唔多,但好特別
之後會再講

獨笑書生爭底事,曹公黃祖俱飄忽。
呢句都好正

東坡道家式嘅歷史觀好正
會唔會出李清照
會唔會出李清照

呢個排緊隊
之後實出
輕輕一推
加注支持

快哉閒人:東坡與張夢得之遊 讀東坡〈記承天寺夜遊〉、水調歌頭(黃州快哉亭贈張偓佺)

https://www.youtube.com/watch?v=exLWtpzM4b4

患難見真情,係人生谷底仲陪你嘅先係真朋友
東坡、張夢得係一齊被貶黃州,共處患難
既然大家平時都無事可做,當然成日一齊玩啦
張夢得住係承天寺,東坡有次就同佢夜遊承天寺

東坡 〈記承天寺夜遊〉

元豐六年十月十二日,夜,解衣欲睡;月色入戶,欣然起行。念無與樂者,遂至承天寺,尋張懷民。懷民亦未寢,相與步於中庭。

庭下如積水空明,水中藻荇交橫,蓋竹柏影也。

何夜無月?何處無竹柏?但少閑人如吾兩人耳!

呢篇文好短,得八十四個字
東坡係到證明,咩叫飛花摘葉,皆可殺人
大文學家,隨手拾來,皆成佳構

「夜,解衣欲睡;月色入戶,欣然起行」
美,最難得係偶遇
係漫無目的,心念忽起嘅行動
東坡訓唔著,明朝又無嘢做,於是係月下散步
「念無與樂者,遂至承天寺,尋張懷民」
仲有邊個好似我咁呢?
可以享受閒人之樂,懂得月下散步之美
就只有張夢得呢位朋友

「庭下如積水空明,水中藻荇交橫,蓋竹柏影也」
呢幾句以水喻月,真係神來之筆
庭下就好似水一樣咁清澈
係包含而非侵佔,係透明而非掩蓋
睇落好似水草縱橫交錯咁
原來係竹子同柏樹嘅影子先真
由喻到物,盡顯月色清明嘅動態之景

「何夜無月?何處無竹柏?但少閑人如吾兩人耳!」
其實月亮、竹柏都好常見
但係可以感受到呢種閒適嘅人
或者只係得我地兩位閒人啦
閒人未必能有閒適
往往係對生活充滿情趣嘅人先能感受

東坡 水調歌頭(黃州快哉亭贈張偓佺)

落日繡簾捲,亭下水連空。知君為我,新作窗戶濕青紅。長記平山堂上,攲枕江南煙雨,渺渺沒孤鴻。認得醉翁語,山色有無中。

一千頃,都鏡淨,倒碧峰。忽然浪起,掀舞一葉白頭翁。堪笑蘭臺公子,未解莊生天籟,剛道有雌雌。一點浩然氣,千里快哉風。

話說張夢得係黃州得閒就建左座亭
佢就請蘇軾命名為快哉亭,蘇轍作〈黃州快哉亭記〉
東坡就為張夢得寫首詞,送比佢啦

上半片寫亭景
日落黃昏,捲起窗簾,眼看亭下水色連天嘅美景
知道你為接待我而建亭,新造嘅窗戶似乎油漆都仲係濕
望見此景,突然諗起揚州歐陽修所建嘅平山堂
當時訓係枕頭觀賞江南煙雨
孤獨嘅鴻雁似乎淹沒係呢股迷離嘅氣氛

「認得醉翁語,山色有無中」
醉翁係歐陽修,佢曾經引用王維詩句
山色似乎有,又似乎無,更見動人
東坡既是寫實景,亦都係寫回憶中嘅虛景
亭景似乎實,又似乎虛,彼此映照

一千頃,都鏡淨,倒碧峰。忽然浪起,掀舞一葉白頭翁。堪笑蘭臺公子,未解莊生天籟,剛道有雌雌。一點浩然氣,千里快哉風。

下半片由景入情,兼論人生
江面千頃廣闊,波平如鏡,鏡中倒照青碧山峰
「忽然浪起,掀舞一葉白頭翁」
縱觀全詞,我地可以推論:
呢位白頭翁係東坡對自己,對張夢得嘅比喻
前幾年仲好好地當緊官,忽然浪起,就被貶到黃州啦

我地要理解點解下三句,必須要知邊個叫「蘭臺公子」
蘭臺公子,即係宋玉,「快哉」二字正出自佢嘅〈風賦〉
宋玉話風分兩種:大王之雄風、庶人之雌風
用廟堂嘅政治套入自然界嘅事物
咁白頭翁被「風」起嘅浪搞到動盪不安
東坡自然對「風」對「快哉」有另一種睇法

呢邊東坡就係到笑宋玉:
「未解莊生天籟,剛道有雌雌」
你都未識莊子講風吹而生嘅天籟
風無貴賤雄雌之分
東坡追求嘅風係呢邊已經係講緊自我修為
精神境界夠高,先能夠感受天籟

「一點浩然氣,千里快哉風」
由「風」而亂離,因「風」而快意
東坡既有入世之心,亦有出世嘅精神
達則以浩然正氣嘅儒家思想
退則借超越世俗嘅道家精神
正因為東坡有咁嘅覺悟,先會好霸氣咁講:
咁樣無論我地面對順境逆境,就算投閒置散做個閒人
都可以享受千里快哉風!
打少左
呢篇係正文第十六篇
畫POST過黎留名
蘇軾真係太神

另外巴打會唔會講下李清照
畫POST過黎留名
蘇軾真係太神

另外巴打會唔會講下李清照

會呀
一個一個咁講

快哉閒人:東坡與張夢得之遊 讀東坡〈記承天寺夜遊〉、水調歌頭(黃州快哉亭贈張偓佺)

https://www.youtube.com/watch?v=exLWtpzM4b4

患難見真情,係人生谷底仲陪你嘅先係真朋友
東坡、張夢得係一齊被貶黃州,共處患難
既然大家平時都無事可做,當然成日一齊玩啦
張夢得住係承天寺,東坡有次就同佢夜遊承天寺

東坡 〈記承天寺夜遊〉

元豐六年十月十二日,夜,解衣欲睡;月色入戶,欣然起行。念無與樂者,遂至承天寺,尋張懷民。懷民亦未寢,相與步於中庭。

庭下如積水空明,水中藻荇交橫,蓋竹柏影也。

何夜無月?何處無竹柏?但少閑人如吾兩人耳!

呢篇文好短,得八十四個字
東坡係到證明,咩叫飛花摘葉,皆可殺人
大文學家,隨手拾來,皆成佳構

「夜,解衣欲睡;月色入戶,欣然起行」
美,最難得係偶遇
係漫無目的,心念忽起嘅行動
東坡訓唔著,明朝又無嘢做,於是係月下散步
「念無與樂者,遂至承天寺,尋張懷民」
仲有邊個好似我咁呢?
可以享受閒人之樂,懂得月下散步之美
就只有張夢得呢位朋友

「庭下如積水空明,水中藻荇交橫,蓋竹柏影也」
呢幾句以水喻月,真係神來之筆
庭下就好似水一樣咁清澈
係包含而非侵佔,係透明而非掩蓋
睇落好似水草縱橫交錯咁
原來係竹子同柏樹嘅影子先真
由喻到物,盡顯月色清明嘅動態之景

「何夜無月?何處無竹柏?但少閑人如吾兩人耳!」
其實月亮、竹柏都好常見
但係可以感受到呢種閒適嘅人
或者只係得我地兩位閒人啦
閒人未必能有閒適
往往係對生活充滿情趣嘅人先能感受

東坡 水調歌頭(黃州快哉亭贈張偓佺)

落日繡簾捲,亭下水連空。知君為我,新作窗戶濕青紅。長記平山堂上,攲枕江南煙雨,渺渺沒孤鴻。認得醉翁語,山色有無中。

話說張夢得係黃州得閒就建左座亭
佢就請蘇軾命名為快哉亭,蘇轍作〈黃州快哉亭記〉
東坡就為張夢得寫首詞,送比佢啦

上半片寫亭景
日落黃昏,捲起窗簾,眼看亭下水色連天嘅美景
知道你為接待我而建亭,新造嘅窗戶似乎油漆都仲係濕
望見此景,突然諗起揚州歐陽修所建嘅平山堂
當時訓係枕頭觀賞江南煙雨
孤獨嘅鴻雁似乎淹沒係呢股迷離嘅氣氛

「認得醉翁語,山色有無中」
醉翁係歐陽修,佢曾經引用王維詩句
山色似乎有,又似乎無,更見動人
東坡既是寫實景,亦都係寫回憶中嘅虛景
亭景似乎實,又似乎虛,彼此映照

下半片由景入情,兼論人生
江面千頃廣闊,波平如鏡,鏡中倒照青碧山峰
「忽然浪起,掀舞一葉白頭翁」
縱觀全詞,我地可以推論:
呢位白頭翁係東坡對自己,對張夢得嘅比喻
前幾年仲好好地當緊官,忽然浪起,就被貶到黃州啦

我地要理解點解下三句,必須要知邊個叫「蘭臺公子」
蘭臺公子,即係宋玉,「快哉」二字正出自佢嘅〈風賦〉
宋玉話風分兩種:大王之雄風、庶人之雌風
用廟堂嘅政治套入自然界嘅事物
咁白頭翁被「風」起嘅浪搞到動盪不安
東坡自然對「風」對「快哉」有另一種睇法

呢邊東坡就係到笑宋玉:
「未解莊生天籟,剛道有雌雌」
你都未識莊子講風吹而生嘅天籟
風無貴賤雄雌之分
東坡追求嘅風係呢邊已經係講緊自我修為
精神境界夠高,先能夠感受天籟

「一點浩然氣,千里快哉風」
由「風」而亂離,因「風」而快意
東坡既有入世之心,亦有出世嘅精神
達則以浩然正氣嘅儒家思想
退則借超越世俗嘅道家精神
正因為東坡有咁嘅覺悟,先會好霸氣咁講:
咁樣無論我地面對順境逆境,就算投閒置散做個閒人
都可以享受千里快哉風!

好正

篇文出名過首詞
好多人兄弟姊妹分左家之後通常都會疏遠,即使小時玩得幾埋

其實係
古代重視骨肉親情
應該唔係現代人可以諗到
當然最重要係佢地志氣相投

大家族已經係現代崩潰左

諗起魏文帝同陳思王,覺得「志氣相投」都不敵政治,或者咁反而顯得蘇軾蘇轍嘅兄弟情更難能可貴。

想聽佢地嘅故仔

等聲滿巴打講

講佢地志氣相投有啲誇張,志趣相投可能會比較好
設想魏文帝同陳思王都只係一個普通名士,或者詩人,前者同後者嘅關係,會大概好似佢地同建安六子嘅關係咁。

文士相聚,往往都係惺惺相惜,讀魏文帝兩篇《與吳質書》就係如此,例如:
「每念昔日南皮之遊,誠不可忘,既妙思六經,逍遙百氏。彈棊閒設,終以六博。」即係諗返起以前去南皮,真係難忙,大家一齊鑽研六經,又欣賞諸子百家嘅作品。終日都係捉下棋呀咁。
又比如另一篇:
「昔年疾疫,親故多離其災,徐陳應劉,一時俱逝,痛可言邪!」
講緊建安二十二年嘅災疫,六子死咗五個,啲詩友死哂,自然傷心。

曹植寫〈王仲宣誄〉,云:
「吾與夫子,義貫丹青。好和琴瑟,分過友生。
庶幾遐年,攜手同征。如何奄忽,棄我夙零!
感昔宴會,志各高厲。予戲夫子,金石難弊。」
我同夫子(尊稱),都係義貫丹青(丹青唔易甩色,有堅貞之義。)。
大家彈琴瑟相和,Friend過打band。如果未死,大概可以攜手同抗敵人,唉,點解突然間就死咗呢,得我一個人孤零零!

當中想講就係,二人都係好結儒士詩人同遊,鍾意「對酒當歌」,敵概同仇之類。假使佢地只係普通人家嘅兄弟,大概都只會有火花,而唔會相害。曹操剛健,曹丕文風陰柔,曹植兼而有之(有趣嘅係,顧隨對曹植評價相當低。)。可以話三者恰好互相配合,互相「生成」。如果唔係生於帝皇家,只係好似三蘇咁,無爭權問題,關係應該會好得多。不過呢個世界無咁多如果。

曹丕同曹植有截然不同嘅文批觀點,都係源於權,曹丕既成皇帝,所追求之事已經唔係建功立業,而係百世留名,咁寫文章就係最好嘅方法。曹植雖為安鄉侯,但實際上被投閒置散,無業可立,文章對佢而言,只能夠係雕蟲之事。

不過講起上嚟,話二字爭權都有爭議,七步詩固然有機會係以訛傳訛,就曹植嚟講,佢本身都係類不護細行嘅人,未必就適合做繼任人。而作為哥哥曹丕,都叫做保過佢幾次。

但從文章嚟睇,佢地基本上係兩個世界嘅人,文學主張完全唔同。

少少
聲滿巴打講得好正!
令我都好想睇下三曹ar
早晨
北宋最愛蘇軾, 南宋最愛辛棄疾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞