【宋詞趣談】小二,黎一碗東坡肉!!!(多圖餓撚勿入)

615 回覆
248 Like 5 Dislike
推埋呢頁新開始

幫推

感謝
回埋呢個應該完呢頁啦

難以超越的現實,無法阻擋的約定
共讀東坡滿江紅(懷子由作)

與君今世為兄弟,又結來生未了因。
——東坡

正文第十二章

東坡 滿江紅(懷子由作)

清潁東流,愁來送、征鴻去翮。情亂處,青山白浪,萬重千疊。孤負當年林下語,對床夜雨聽蕭瑟。恨此生長向別離中,彫華髮。

一尊酒,黃河側。無限事,從頭說。相看恍如昨,許多年月。衣上舊痕餘苦淚,眉間喜氣沾黃色。便與君,池上覓殘春,花如雪。

呢篇最後為東坡子由之情作結
我地只好穿梭時空,跳到東坡五十七歲,子由五十四歲
佢地都已經係老人家啦,東坡仲有七年嘅人生
距離當初嘅約定,似乎仲未有實現嘅一日
但係餘下嘅人生已經唔多,又點會唔令人悲傷呢?
又點會唔再次「懷子由」呢?

清潁東流,愁來送、征鴻去翮。情亂處,青山白浪,萬重千疊。孤負當年林下語,對床夜雨聽蕭瑟。恨此生長向別離中,彫華髮。

上半片用兩個意象起首,我地稱之為「複合意象」
即係呢兩個意象結合起黎,更有力咁表達相似嘅情思
抽象嘅愁借流水具體化,一個「送」字
可以想像係流水相送,詞人眼送
流水之盡之上,只見征鴻遠飛

係中國詩文化入面,「征鴻」往往象徵羈旅飄泊
詞人借物起興,由流水、征鴻中有所「情亂」
愁起不止,有如萬重青山、千疊白浪,紛亂不休
呢兩個意象都係自然現象,自然嘅循環不休
其浩瀚嘅力量,更顯東坡思念之濃烈

「孤負當年林下語,對床夜雨聽蕭瑟」
上面都係虛寫,呢到轉入實事
唔再只係普遍嘅泛情,係東坡個人切身嘅生活經驗
〈辛丑十一月十九日既與子由別于鄭州西門之外馬上賦詩一篇寄之〉:
亦知人生要有別,但恐歲月去飄忽。
寒燈相對記疇昔,夜雨何時聽蕭瑟。

如今東坡老去,回首此約
只覺「孤負」子由,只有感傷悔恨之情
呢兩句實事撐起上半片嘅虛神,虛實相生
家鄉,本係人嘅最終歸屬,本是人嘅心靈渴求
如今卻係「恨此生長向別離中,彫華髮」
聚少離多,或者人生嘅時日也無多

一尊酒,黃河側。無限事,從頭說。相看恍如昨,許多年月。衣上舊痕餘苦淚,眉間喜氣沾黃色。便與君,池上覓殘春,花如雪。

下半片東坡再次落入回憶過往,甚至係幻想
係十五年前,東坡同子由相見於澶濮,小聚於東園
就曾經攞酒對飲,旁邊對住黃河流道
東坡似乎係到幻想,如果我地可以再次一齊
多少往事,也能從頭細說

「相看恍如昨,許多年月」
眼前一切熟悉得歷歷在目,有如昨天才相見會談
衣上縱有過去因孤負流下嘅淚痕,但當我地告老還鄉
果種開心呢,真係喜形於色,連眉間也沾上黃色

「便與君,池上覓殘春,花如雪」
東坡寄詞未來:
呢種幻想嘅開心,仲有機會成真架
我地退休,就可以一齊養老啦
就算係「殘春」、「如雪」,都無所謂
老家池塘,係家嘅歸屬
即使再遲,也總有殘春可覓,花雪足賞

縱觀東坡子由一生,「雨夜對床」,反覆重現
呢種一心想回到家鄉,兄弟安穩老去嘅理想無法失實
不過得兄弟如此,已經好幸福啦
東坡係入獄以為自己就死時寫過:
「與君今世為兄弟,又結來生未了因。」
呢種手足之情,就算有些許遺憾,都足以令人傾慕
未睇新文先推
未睇新文先推

睇完要講吓感想
呢首我都好鍾意
知道佢地兄弟情再讀會好有感觸
瞓醒再睇
瞓醒再睇

東坡你一定鍾意
今日會出新文
今日會出新文

講完兄弟情會講咩???

愛情、親情之後仲有咩

難以超越的現實,無法阻擋的約定
共讀東坡滿江紅(懷子由作)

與君今世為兄弟,又結來生未了因。
——東坡

正文第十二章

東坡 滿江紅(懷子由作)

呢篇最後為東坡子由之情作結
我地只好穿梭時空,跳到東坡五十七歲,子由五十四歲
佢地都已經係老人家啦,東坡仲有七年嘅人生
距離當初嘅約定,似乎仲未有實現嘅一日
但係餘下嘅人生已經唔多,又點會唔令人悲傷呢?
又點會唔再次「懷子由」呢?

上半片用兩個意象起首,我地稱之為「複合意象」
即係呢兩個意象結合起黎,更有力咁表達相似嘅情思
抽象嘅愁借流水具體化,一個「送」字
可以想像係流水相送,詞人眼送
流水之盡之上,只見征鴻遠飛

係中國詩文化入面,「征鴻」往往象徵羈旅飄泊
詞人借物起興,由流水、征鴻中有所「情亂」
愁起不止,有如萬重青山、千疊白浪,紛亂不休
呢兩個意象都係自然現象,自然嘅循環不休
其浩瀚嘅力量,更顯東坡思念之濃烈

「孤負當年林下語,對床夜雨聽蕭瑟」
上面都係虛寫,呢到轉入實事
唔再只係普遍嘅泛情,係東坡個人切身嘅生活經驗
〈辛丑十一月十九日既與子由別于鄭州西門之外馬上賦詩一篇寄之〉:
亦知人生要有別,但恐歲月去飄忽。
寒燈相對記疇昔,夜雨何時聽蕭瑟。

如今東坡老去,回首此約
只覺「孤負」子由,只有感傷悔恨之情
呢兩句實事撐起上半片嘅虛神,虛實相生
家鄉,本係人嘅最終歸屬,本是人嘅心靈渴求
如今卻係「恨此生長向別離中,彫華髮」
聚少離多,或者人生嘅時日也無多

下半片東坡再次落入回憶過往,甚至係幻想
係十五年前,東坡同子由相見於澶濮,小聚於東園
就曾經攞酒對飲,旁邊對住黃河流道
東坡似乎係到幻想,如果我地可以再次一齊
多少往事,也能從頭細說

「相看恍如昨,許多年月」
眼前一切熟悉得歷歷在目,有如昨天才相見會談
衣上縱有過去因孤負流下嘅淚痕,但當我地告老還鄉
果種開心呢,真係喜形於色,連眉間也沾上黃色

「便與君,池上覓殘春,花如雪」
東坡寄詞未來:
呢種幻想嘅開心,仲有機會成真架
我地退休,就可以一齊養老啦
就算係「殘春」、「如雪」,都無所謂
老家池塘,係家嘅歸屬
即使再遲,也總有殘春可覓,花雪足賞

縱觀東坡子由一生,「雨夜對床」,反覆重現
呢種一心想回到家鄉,兄弟安穩老去嘅理想無法失實
不過得兄弟如此,已經好幸福啦
東坡係入獄以為自己就死時寫過:
「與君今世為兄弟,又結來生未了因。」
呢種手足之情,就算有些許遺憾,都足以令人傾慕

睇完呢首,
加埋之前睇咁多,
真係好感慨,
特別係下半片

呢首我自己都好鍾意
下半片嘅幻想、寄望
簡直係包含無數感情、掙扎
愛之深,望之切!

整蠱專家:東坡隨時無厘頭過周星馳
讀東坡南歌子(師唱誰家曲)、踏莎行(這個禿奴)

正文第十三章

東坡係一個天生嘅喜劇演員
熱情、健談、外向、風趣,甚至好無厘頭
呢種由外到內,再由內去返外嘅性情
令東坡係呢個歷史洪流入面,留下許多歡笑嘅喜劇

我地先講東坡同王安石
王安石主張新法,東坡係反對嘅,兩個係政敵
除左係朝廷互相爭論,私下成日互串
王安石對文字學有研究,寫左本《字說》
但其實入面唔少對字嘅解釋都係鳩吹

有一日東坡見到王安石
東坡好好聲語咁講:
你本書好勁!你話鳩字係從九從鳥,一早就有證據啦!
王安石好開心咁問:
吓?係咩?我自己都唔知
東坡笑笑口咁講:
《詩經》話「鳲鳩在桑,其子七兮。」
七隻雀仔,加埋爸豆老母,咪九個囉!

東坡又問:
王大師,坡字點解係咁寫嘅?
王安石就話:
土嘅皮,即係坡!
東坡笑住咁講:
哇!咁滑字咪係水嘅骨頭囉!

仲有件事係好出名,東坡令到人地直到今日都笑緊
陳季常係東坡嘅好朋友,佢老婆柳氏勁惡
搞到陳季常平時好驚佢,成個老婆奴咁
東坡有見及此,唔安慰佢之餘,仲要笑佢

咁文人最叻笑人係點呢,緊係寫詩啦!
〈寄吳德仁兼簡陳季常〉
誰似龍丘居士賢,談空說法夜不眠。
忽聞河東獅子吼,拄杖落手心茫然。

邊個似陳季常你咁叻,平時講嘢咁鬼勁
一聽到老婆叫,即刻驚到手震震
「河東獅吼」,「季常之癖」
笑一笑,世界從此多左兩個成語

東坡 南歌子(師唱誰家曲)
師唱誰家曲?宗風嗣阿誰?借君拍板與門槌。我亦逢場作戲,莫相疑。

溪女方偷眼,山僧莫皺眉。卻愁彌勒下生遲。不見老婆三五,少年時。

據《冷齋夜話》載:
東坡鎮錢塘,無日不在西湖。嘗攜妓謁大通禪師,師慍形於色。東坡作長短句,令妓歌之。
即係話,東坡係杭州做官果陣
有一日同歌妓一齊去搵老友大通禪師
佛門清靜地,大通禪師緊係好嬲啦
東坡即時作首詞,叫歌妓唱比佢聽

喂大師你係邊唱咩歌,跟邊門佛法?
可唔可以借你嘅木魚黎用?
我同你都係人世間逢場作戲,又點使咁疑惑呢
我呢位妓女望你幾眼,你唔好皺眉啦
如果你呢邊年輕嘅僧人早生幾年
就知道你以前有幾咁風流,食過嘅女已經都變哂老太婆
睇黎東坡一早知呢位和尚以前嘅情事
特登黎笑吓佢咁,真係好衰呀!

東坡 踏莎行(這個禿奴)
這個禿奴,修行忒煞。雲山頂上空持戒。一從迷戀玉樓人,鶉衣百結渾無奈。

毒手傷人,花容粉碎。空空色色今何在。臂間刺道苦相思,這回還了相思債。

東坡係杭州仲審過一件情殺案
有個和尚,愛上妓女,但有日用哂錢啦
咁妓女認錢唔認人,都好正常,仲要對你甜言蜜語咩
和尚有日頂唔往,想係深夜強姦佢
妓女抵死不從,結果和尚一下大力金鋼掌打死佢
東坡仲發現和尚嘅手臂紋左句話詩:
「但願生同極樂國,免教今世苦相思。」
東坡呢個時候忍唔往,又寫左首詞

呢個「禿奴」真係無咩修行,咩戒都破哂
為情所困,搞到自己好狼狽
「毒手傷人,花容粉碎」
而家你要爭嘅色相,又去左邊呢?
東坡最後就決定:
好啦,咁就好似尔嘅紋身咁
你地就一齊落黃泉
用生命去還返呢場相思債
推出去斬立決!
今日會出新文

講完兄弟情會講咩???

愛情、親情之後仲有咩

友情???

自推吓先
訓前睇埋佢先
訓前睇埋佢先

睇完記得返黎講吓感想

我地先講東坡同王安石

有一日東坡見到王安石
東坡好好聲語咁講:
王安石好開心咁問:
吓?係咩?我自己都唔知
東坡笑笑口咁講:

東坡又問:
王安石就話:
土嘅皮,即係坡!
東坡笑住咁講:

東坡把口真係好閪
應該係波者水之皮也,即波,唔係坡。

王安石整字說,目的並唔喺文字訓釋,更加似係推廣自己嘅理論,所以問題多多。

呢到有兩個講法
坡同波係古籍都有記載
故事有兩個版本咁
我見唔太重要就選東坡嘅坡

王安石將學術變做政治目的
難怪東坡會笑佢
當時佢權傾一時,敢笑佢嘅人好少

我地先講東坡同王安石

有一日東坡見到王安石
東坡好好聲語咁講:
王安石好開心咁問:
吓?係咩?我自己都唔知
東坡笑笑口咁講:

東坡又問:
王安石就話:
土嘅皮,即係坡!
東坡笑住咁講:

東坡把口真係好閪

古代連登仔黎
出名嘅假膠
應該係波者水之皮也,即波,唔係坡。

王安石整字說,目的並唔喺文字訓釋,更加似係推廣自己嘅理論,所以問題多多。

呢到有兩個講法
坡同波係古籍都有記載
故事有兩個版本咁
我見唔太重要就選東坡嘅坡

王安石將學術變做政治目的
難怪東坡會笑佢
當時佢權傾一時,敢笑佢嘅人好少

嗯,確實如此,我讀得唔夠全面。

文字算學術,但又唔算學術,政治同學者嘅文化影響比較大,王安石既然講到祖宗不足法,行事大刀闊斧,字說自然係佢嘅武器。呢點,其實同說文差唔多。

古書成日都兩個版本,得閒可以考證吓

都係...學術好多時都離唔開政治,尤其古代點會講咩學術獨立自由。中國文革之後,有段時間嘅中國學術研究都係好明顯嘅例子,咩都同馬克思有關。

我地先講東坡同王安石

有一日東坡見到王安石
東坡好好聲語咁講:
王安石好開心咁問:
吓?係咩?我自己都唔知
東坡笑笑口咁講:

東坡又問:
王安石就話:
土嘅皮,即係坡!
東坡笑住咁講:

東坡把口真係好閪

古代連登仔黎
出名嘅假膠

可以將佢生平迭事拍返套白面蘇東坡
點解開左個新post嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞