【宋詞趣談】小二,黎一碗東坡肉!!!(多圖餓撚勿入)

615 回覆
248 Like 5 Dislike
原來都幾多人對文學野有興趣

即係絲打讀完文科
但係做緊同文科無關嘅工?

我係巴打 由文科轉左讀ENGIN亦都做緊ENGIN野
Year 1既時候仲讀緊古詩十九首詩經 現代語法學個類
之後因為屋企壓力焗住轉科

反而羨慕你可以轉科

巴打咩事咁講?
介唔介意分享吓
睇吓有冇意見比到你

性格問題,因為我鍾意「自由」,唔鍾意受拘束,反而需要讀理科
而且個人都鍾意讀理科嘢,例如數學物理
當年想理科搭科文學,文理兼修,但唔得
最後入咗文科,讀得唔太開心

文學係一定要讀嘅,不論文理
只係有啲人揀到自己想要嘅嘢,亦做到自己想做嘅嘢
我做唔倒咁解
到依家想返返去以前,都唔得

所以讀失意文人嘅作品
自然有另一番感受
尤其係六朝同李煜

既成往事,唯有Keep going
讀文科的確無想像中咁自由
讀完文科之後,出社會又係另一回事
希望巴打早日做到想做嘅事

唔係,我指文科嘅自由大,反而令到自己「失控」
最後文學中史嘅成績都係不如理想,讀得亦唔太開心
問題都係出喺自己到
所以話「只係有啲人揀到自己想要嘅嘢,亦做到自己想做嘅嘢」
我就相反

或者咁講,依家讀中文系連文學中史都唔使讀
後起之秀可想而知

至於理科因為數學有固定數式可以計
大概反而可以「糾正」自己嘅問題
雖則自己鍾意計數,但計太多腦會實,要文學做調劑
缺一不可

可惜自己才能唔夠

讀蘇軾有時候會讀到佢嘅無奈
只係相比之下,佢已經係「過咗關」嘅人,佢可以感受到高處不勝寒
但我連關都未過,更加係難受咁解
當然我唔係扮慘或者話自己真係好慘
共勉之

中文系唔洗讀中史呢下慘
姐係讀竹林七賢 與山巨源決絕書個d 有人可以唔知山濤嵇康係咩朝代人

即係絲打讀完文科
但係做緊同文科無關嘅工?

反而羨慕你可以轉科

巴打咩事咁講?
介唔介意分享吓
睇吓有冇意見比到你

我做唔倒咁解

所以讀失意文人嘅作品
自然有另一番感受
尤其係六朝同李煜

問題都係出喺自己到
我就相反

後起之秀可想而知

缺一不可

可惜自己才能唔夠

只係相比之下,佢已經係「過咗關」嘅人,佢可以感受到高處不勝寒
共勉之

文科好多人入去就開始墮落
自由同放縱真係一線之差
自從大學採取西方專業分工
文史哲三系,劃清界線
導致專家多矣,大師稀少
有心者唯有自補不足
好在文科嘢有底自學都唔太難

關關難過關關過
巴打加油
千古文人與你同在
絕不寂莫
原來都幾多人對文學野有興趣

最容易接觸嘅藝術範疇
東坡系列暫告一段落
歡迎大家入黎繼續吹水:
【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想
https://lihkg.com/thread/279664/page/1

【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh
https://lihkg.com/thread/246863/page/1

Facebook page:
https://www.facebook.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96-1410350102358414/

Blog:
http://deliver90.blogspot.tw/

留名
就咁就完
唔知點解我覺得李商隱詩比較易記

反而羨慕你可以轉科

巴打咩事咁講?
介唔介意分享吓
睇吓有冇意見比到你

我做唔倒咁解

所以讀失意文人嘅作品
自然有另一番感受
尤其係六朝同李煜

問題都係出喺自己到
我就相反

後起之秀可想而知

缺一不可

可惜自己才能唔夠

共勉之

中文系唔洗讀中史呢下慘
姐係讀竹林七賢 與山巨源決絕書個d 有人可以唔知山濤嵇康係咩朝代人

讀文科嘢無時間概念實出事
至少要有基本嘅歷史知識
如果唔係好多嘢都無混淆不清
不過中文系都有文學史,教得好都夠用
可惜好老師唔多,成日都教唔哂

字數問題?
詩比較整齊,唔同詞字數不定
又或者巴打比較鍾意李商隱
就咁就完

一個系列完
代表下一個系列嘅開始

字數問題?

都可能係
總之覺得詩容易瑯瑯上口,有好多印象深刻
東坡詞需要反覆鑽研先慢慢摸熟

遙想公謹當年,小喬初嫁了,雄姿英發。 羽扇綸巾,談笑間、強虜灰飛煙滅。 故國神游,多情應笑我,早生華髮。 人間如夢,一尊還酹江月。

下半片著力以側筆寫出三國赤壁二人,周瑜、諸葛亮
東坡先以周瑜小喬嘅男女之情描寫
映出周瑜嘅雄姿,也見其風流之意
「羽扇綸巾」等句,有人以為觀其脈絡,似係講緊周瑜
但詩詞筆法非散文咁直接,多有意象並置之手法
羽扇綸巾乃諸葛亮之特有打扮,有所謂「諸葛巾」一說

應笑我多情,東坡自言其懷古之情,周遊於過去嘅三國盛世
張潮《幽夢影》言:
「情之一字,所以維持世界;才之一字,所以粉飾乾坤。」
舉凡創作、人文學間,絕不可離於感性
東坡此笑,應該係豪放滿足嘅笑容
東坡四十七歲,係咪因為咁多情,先有白頭髮呢?

酒酣胸膽尚開張。鬢微霜,又何妨!

人間如夢,係莊周夢蝶之化用
「夢飲酒者,旦而哭泣;夢哭泣者,旦而田獵。方其夢也,不知其夢也。夢之中又占其夢焉,覺而後知其夢也。且有大覺而後知此其大夢也。」
人既生於此世,自不能脫離存在命限
歷史長河,正係無數嘅人生支流組成
神游此間,當時嘅英雄在做夢,現世之人唔係都係做緊夢咩?

古今如夢,何曾夢覺!但有舊歡新怨。

蓋將自其變者而觀之,則天地曾不能以一瞬;自其不變者而觀之,則物與我皆無盡也,而又何羨乎?

道士顧笑,予亦驚寤。開戶視之,不見其處。

夢夢對照,如真似幻
終會受「大江東去」而「淘盡」!
既然係咁,唯有豪爽地將酒盡灑獻於江月
夢又如何,非夢又如何?
無數嘅人,無數嘅夢
活著見證他人,逝去化成歷史
灑入大江,大江東去
無盡地延續下去,只要還有人

以豪放為表,實以超曠哲理充實之,方生其豪放之詞句
且以長江為實,化出歷史流變之虛
冰山之顛,背後有無數支撐
外有陽剛,內有理趣
如此,則成就東坡詞中的經典之作
凡讀東坡者,皆知此詞

呢首既虛、實既鋪排手法要摸好耐先領略到。如果唔係你解釋都無辦法察覺

反而羨慕你可以轉科

巴打咩事咁講?
介唔介意分享吓
睇吓有冇意見比到你

我做唔倒咁解

所以讀失意文人嘅作品
自然有另一番感受
尤其係六朝同李煜

問題都係出喺自己到
我就相反

後起之秀可想而知

缺一不可

可惜自己才能唔夠

共勉之

中文系唔洗讀中史呢下慘

讀文科嘢無時間概念實出事
至少要有基本嘅歷史知識
如果唔係好多嘢都無混淆不清
不過中文系都有文學史,教得好都夠用
可惜好老師唔多,成日都教唔哂

我以前讀數理正正就係覺得有標準答案可依,比人文學科要來得得心應手,只要熟習左某theory 既原理,就一理通百理明
但大大下就覺得思想方面容易趨向死板,想法唔夠廣
所以而家想接觸多D文史哲方面嘅範疇,補充感性思維。
睇完巴打講念奴嬌...
覺得以前中學學既都係垃圾...

我印象都唔深
中學明顯hea教啦
雖然我承認可能自己都係讀屎片

字數問題?

都可能係
總之覺得詩容易瑯瑯上口,有好多印象深刻
東坡詞需要反覆鑽研先慢慢摸熟

可能係因為接觸詩比詞多
當做接觸新嘅文體
可以發現兩種文體嘅同異
睇完巴打講念奴嬌...

我印象都唔深
中學明顯hea教啦

都正常嘅……
我自己主張細讀
要有對文學家整體嘅認識
先有可能深入文本
咁樣先可真正咁走入文學嘅大門
否則流於一篇兩篇,太過支離破碎
睇完巴打講念奴嬌...

我印象都唔深
中學明顯hea教啦

都正常嘅……
我自己主張細讀
要有對文學家整體嘅認識
先有可能深入文本
咁樣先可真正咁走入文學嘅大門
否則流於一篇兩篇,太過支離破碎

探長咁講真係學到嘢
至少大致都知道幾位文學家嘅面向
睇其他詩詞都有連結
留名

中文系唔洗讀中史呢下慘

邊有咁誇張

中文系唔洗讀中史呢下慘

邊有咁誇張

正常有讀文學史都知嘅

終於出哂東坡啦
照慣例休息一陣,下星期出後記
歡迎大家繼續討論吹水
未睇完慢慢睇
東坡寫得長少少,因為真係太正

都未寫佢關於飲食嘅文章,唔係咁就完呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞