【宋詞趣談】小二,黎一碗東坡肉!!!(多圖餓撚勿入)

615 回覆
248 Like 5 Dislike
回首向來蕭瑟處。歸去;也無風雨也無晴。

好鬼有型!!!

呢首係好多人最鍾意嘅東坡詞作
寫得淺白又有畫面,真係做到流傳千古
都幾可惜香港教科書好似無

有。CE其中一篇範文。

DSE好似無左

我地老啦
下年dse有範文但無定風波

我印象中都無讀過

簡介基本古典文學概念:詠物
細讀東坡水龍吟(次韻章質夫楊花詞)

詠物詩和詠物詞雖都注重寄託,但在表達情感內涵上,詠物詩較多反應現實人生、折射出社會的千姿百態,而詠物詞則較多表現外在世界在詞人內心所引起的波瀾,或作者在特定狀態下心靈軌跡的描寫,表現出詞人的心理狀態及微妙變化,具有主觀性、內向性、心靈化的特點。詠物詞比詠物詩更接近作者的感情世界。
——黃雅莉

正文第二十六章

東坡 水龍吟(次韻章質夫楊花詞)

似花還似非花,也無人惜從教墜。 拋家傍路,思量卻是,無情有思。 縈損柔腸,困酣嬌眼,欲開還閉。 夢隨風萬里,尋郎去處。又還被、鶯呼起。

不恨此花飛盡,恨西園、落紅難綴。 曉來雨過,遺蹤何在?一池萍碎。 春色三分,二分塵土,一分流水。 細看來不是楊花,點點是離人淚。

中國古典詩詞傳統,詠物係好重要嘅
詠物,對象就係自然萬物
咁一首好嘅詠物詩詞,有四種境界:
一寫貌工細,寫物最基本要寫得仔細啦
二體物得神,形似之外,神似更重要
三因物之質理以見人情,係唔同物嘅本質,反映世間人情
四物我合一,即係文學家嘅身世感觸,生命情志皆在所詠之物顯現

如果我地要追溯詠物傳統起源
來自詩經、楚辭,後世不斷發展
主要嘅詠物類型,好強調嘅係以物寄託政治
諷刺、歌頌、士不遇等等
好似我地講過李商隱野菊詩,就係一例

但亦都有另一種形式,係詞入面較常見
就係唔理咩政治啦,詠物可以係唔關廟堂事
風喻寄託、哀時傷世,都太沈重啦!
詠物,係遊戲筆墨,馳騁才情先得意架嘛
東坡呢首詞,正係代表作啦

呢首詞係東坡初謫黃州時作嘅
和詩有規則,和詞緊係都有
一同韻,同用某韻
二依韻,用其韻而次序不必同
三次韻,韻部和次序均同
詞題「次韻章質夫楊花詞」,就係第三種
章質夫自然係東坡朋友,楊花就係今次要詠嘅物

似花還似非花,也無人惜從教墜。 拋家傍路,思量卻是,無情有思。 縈損柔腸,困酣嬌眼,欲開還閉。 夢隨風萬里,尋郎去處。又還被、鶯呼起。

前半片是係「體物得神」嘅境界,以擬人之筆描出柳絮的神韻
吓?咩唔係要詠楊花咩?
原來古人成日都將楊花、柳花、柳絮混為一談
東坡呢到所詠「楊花」,實係「柳絮」

所以我地先會見到「似花還似非花」呢句
形容柳絮飄散空中,予人迷離之感
柳絮非花,任隨風吹,自然無人惜愛啦
一個「惜」字,可以感受詞人憐憫之情

如果單純詠物,點顯到東坡嘅才情呢
「拋家傍路」,竟然由物擬人
柳絮就好似棄婦咁,一樣都都要離開屋企,隨風飄散
身世之似,由物到人,正見東坡之精妙

柳絮本係無情嘅死物,但係詞人眼中好似諗緊嘢咁
東坡係到諗,柳絮到底係到思憶咩呢?
詞人由此有種種想像:「縈損」、「困酣」
諸種描寫,柔腸糾結
媚眼倦得似閉非閉,都係同女性嘅形態切合

「夢隨風萬里,尋郎去處。又還被、鶯呼起。」
東坡幻想柳絮嘅離去,好似女性嘅夢咁
女子要係夢中隨風越過萬里之遙,尋覓郎君
好夢卻被黃鶯驚醒
呢到可見係化用金昌緒的望夫詩〈春怨〉:
打起黃鶯兒,莫教枝上啼。
啼時驚妾夢,不得到遼西。

不恨此花飛盡,恨西園、落紅難綴。 曉來雨過,遺蹤何在?一池萍碎。 春色三分,二分塵土,一分流水。 細看來不是楊花,點點是離人淚。

後半片係講女子夢醒之後嘅淒冷現實
柳絮無法隨風過萬里,終於跌入池塘啦
「不恨」,係講緊根本無人憐惜柳絮
此花飛盡無人憐,其他人反恨其他名花難種,更顯悲苦

風吹雨打,引出遺蹤何在一問
古人嘅科學思想真係好差,竟然以為:
「楊花落水為浮萍,驗之信然」
文學成日都係咁,錯中有趣,都唔重要啦
由楊花變做浮萍,呢種「形變」一直都係文學技巧
傳說,有時令作品更有想像之趣味

楊花落水為浮萍,一池萍碎
同時係再生嘅象徵,東坡真係好憐愛柳絮呀
「落花本是無情物,化作春泥更護花」
生生不息,遂歸於自然
三分嘅春色,二分埋入塵土,一分浮沈流水
柳絮有些化為泥土養分,有些落進池塘小溪流轉不止
物本來實物,但轉為春色,係由實化虛

「細看來不是楊花,點點是離人淚。」
東坡由物至人,再由人返去物
最後仲要將兩樣事物合二為一
哇睇真少少,原來發現空中飄浮唔係柳絮
而係女子同情人分開嘅淚水,遙應夢中尋郎嘅女子
天上紛飛,點點柳絮,都係淚水
真係充滿想像力,好有才情呀!
連續三首都係我好鍾意既神作

生生不息,遂歸於自然

點解可以有辦法將呢首詞拆解得咁精闢???用如此精確既理性去分析詞嘅感性世界
連續三首都係我好鍾意既神作

巴打鍾意就好
由於黃州時期太多經典詞作
係進入結局嘅大直路前
會時空跳躍咁跳去黃州之後
東坡真係好吸引
我寫嘅詳細程度已經超越本身預計
Lm
利申好鐘意蘇軾

生生不息,遂歸於自然

點解可以有辦法將呢首詞拆解得咁精闢???用如此精確既理性去分析詞嘅感性世界

最緊要比張巴打進入東坡詞嘅世界
好似最初陶淵明後記咁講:
但係除左呢種本身個底夠勁嘅閱讀,係咪可以有另一種方法呢
如果佢地係咁嘅:
豐厚之人生經驗>閱讀文本>生出許多感慨、思考>化之為文
我地呢種普通人係咪可以咁:
人生經驗不足>參考旁人的看法>閱讀文本>搵到屬於自己的感受

文學閱讀,直觀嘅感受,大家都可以有好深感觸
但要將文學閱讀變成專業,就係要有能力將直觀化成文字
以文字作中介,展示自己嘅直觀
可以做到幾多,就睇每個人嘅能力
我係盡一己之力,希望會愈講愈好啦
今個星期有大搞作
各位記得留意

開新Post?????

明日會開
請大家期待支持啦
Lm
利申好鐘意蘇軾

希望令巴打更理解東坡
得閒記得吹幾句
Lm
利申好鐘意蘇軾

希望令巴打更理解東坡
得閒記得吹幾句

小弟只係中學雞
Btw班主任教到宋朝啲文都係咁吹奏蘇東坡
巴打,題外話想問問你,如果想接觸老莊哲學睇咩入門書好?
Lm
利申好鐘意蘇軾

希望令巴打更理解東坡
得閒記得吹幾句

小弟只係中學雞

你地而家教科書有咩東坡嘅課文?
學無先後,你睇完呢邊
話唔定可以同你班主任吹返幾句東坡

要睇巴打想接觸老子定莊子
想大致咁概論式理解
定係可以同日常生活扣連
好多入門書嘅寫法都唔同,要視巴打需要

想大致咁概論式理解
定係可以同日常生活扣連

概論式多D,最好係多D註釋既

想大致咁概論式理解
定係可以同日常生活扣連

主要係想接觸道學
唔介意可以問埋佛學入門書嗎?
Lm
利申好鐘意蘇軾

希望令巴打更理解東坡
得閒記得吹幾句

小弟只係中學雞

學無先後,你睇完呢邊

教咗佢老豆篇六國論,下年教念奴嬌赤壁懷古
Btw好鐘意佢嗰種對人嘅長情

想大致咁概論式理解
定係可以同日常生活扣連

黃錦鋐《莊子讀本》,幾好入口
仲有我幾推薦顏崑陽《莊子的寓言世界》,不過係選文講解
劉笑敢《老子古今》,寫得好詳細
不過如果之前無讀過中國思想史,建議先讀一本先
好似勞思光嘅《新編中國哲學史》都可以睇一次
知道成個中國思想史脈絡,再讀某一家嘅思想,會易理解好多

想大致咁概論式理解
定係可以同日常生活扣連

主要係想接觸道學

http://www.books.com.tw/products/0010745101
呢本應該可比你理解基本重要嘅概念
之後可供深入嘅方向
Lm
利申好鐘意蘇軾

希望令巴打更理解東坡
得閒記得吹幾句

小弟只係中學雞

學無先後,你睇完呢邊

教咗佢老豆篇六國論,下年教念奴嬌赤壁懷古
Btw好鐘意佢嗰種對人嘅長情

六國論都寫得好好
念奴嬌赤壁懷古,我呢到必講
巴打可以提早睇,相信到時有更深理解
Btw
Dse嘅範文我都會盡講
比起只讀一篇,我會用人去講
對中學生將來考試一定有幫助

想大致咁概論式理解
定係可以同日常生活扣連

主要係想接觸道學

http://www.books.com.tw/products/0010745101
呢本應該可比你理解基本重要嘅概念
之後可供深入嘅方向

感謝巴打,受教了
終於live
巴打你啲解說真係一流,我一個門外漢都體會到東坡嘅情感,真心好正,你挑起咗我對文學果鋪癮

會唔會講離騒同屈原,好似好得意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞