【宋詞趣談】小二,黎一碗東坡肉!!!(多圖餓撚勿入)

615 回覆
248 Like 5 Dislike

赤壁三部曲(三):超曠懷古,冰山之顛
三讀東坡念奴嬌(赤壁懷古)

北宋前期的詞,不論晏殊、歐陽修、柳永或其他詞人,也不論雅詞或俚詞,都沒有突破「詞為艷科」的藩籬,風格始終是柔靡纖弱,內容仍不免依循感時傷情,相思哀怨的舊蹊,蘇軾承應著這種機運,但卻能一洗綺羅香澤之態,擺脫綢繆宛轉之度,逸懷浩氣,超然塵垢之外,打破了詞的狹隘的傳統觀念,而開闢了一個新的境界。
——張夢機

正文第三十七章

東坡 念奴嬌(赤壁懷古)

大江東去,浪淘盡,千古風流人物。 故壘西邊,人道是:三國周郎赤壁。 亂石崩雲,驚濤裂岸,捲起千堆雪。 江山如畫,一時多少豪傑!

遙想公謹當年,小喬初嫁了,雄姿英發。 羽扇綸巾,談笑間、強虜灰飛煙滅。 故國神游,多情應笑我,早生華髮。 人間如夢,一尊還酹江月。

東坡黎到黃州第三年,曾經兩遊黃崗城外嘅赤鼻磯
留下前、後〈赤壁賦〉外,更填下流傳千古嘅念奴嬌(赤壁懷古)
呢首詞嘅流傳之廣,遠超其他兩賦
一黎詞作易流誦讀,口耳相傳
二黎呢首詞係三部曲之中,東坡最個人具體嘅抒發

如果以冰山黎形容嘅話
前後赤壁賦係深埋其中水面嘅冰山
而念奴嬌(赤壁懷古)則係最引人注目嘅冰山之顛
當中嘅光芒,直至今日香港DSE都再列為範文

單論一詞,或者呢首未必係東坡最好嘅詞作
但呢首詞並唔係單獨嘅作品,必須連結前、後赤壁賦
同時連結其他東坡詞嘅元素,如歷史,如夢
順住文字表層,走入內容深意
先會發現,呢首係東坡入面內涵最豐富嘅詞作

詞題「懷古」,即以懷想歷代史事之感慨為題材
「懷古」和「詠古」不同
前者係親臨現場,觸景起興
後者如李商隱〈賈生〉,隨時隨地都可以抒發對歷史嘅感慨

劉少雄「臺大公開課東坡詞」
列出三篇作品嘅特點,可供參考:
《念奴嬌》
詞體─抒情獨白、格律嚴謹,篇幅短小。
主詞:「我」(多情應笑我)
《前赤壁賦》
散文賦─主客對話,敘事議論 形式、篇幅較長。
主詞:「蘇子」與客
《後赤壁賦》
散文賦─仍保持對話,但削弱其議論性,或為具體行動和內在體悟。
主詞:「予」與客與道士

大江東去,浪淘盡,千古風流人物。 故壘西邊,人道是:三國周郎赤壁。 亂石崩雲,驚濤裂岸,捲起千堆雪。 江山如畫,一時多少豪傑!

上半片借長江之實,化成歷史流變之虛
虛實相生,彼此映照
觀詞須辨虛實,東坡以實形載虛意
深入事物嘅質性,如水之象徵
《論語》:
「子在川上曰:逝者如斯夫,不舍晝夜。」
逝者係宇宙人生、大千世界嘅一切
不舍晝夜,變幻無常,人世普遍嘅真理

獨笑書生爭底事,曹公黃祖俱飄忽

不用思量今古,俯仰昔人非!

燕子樓空,佳人何在?

滔滔長江向東崩騰,乃一實景
翻起紛紛白浪,浪如曇花,花如千古各領風雲嘅先人
詞人將長河昇華成歷史之長河,淘盡逝者
風流一詞:
如風之逸,如水之流,名士也。
名士起自魏晉,不受客觀社會教條之限制
非關道德,追求逸興嘅美感
東坡遙想者,正是兩位風流人物

東坡去錯史蹟之地,後人以為其愚
其實係詞入面,東坡都講「人道是」,都係聽人講
文學創作借助傳說,才更有想像之美

適有孤鶴,橫江東來。翅如車輪,玄裳縞衣,戛然長鳴,掠予舟而西也

「亂石崩雲,驚濤裂岸,捲起千堆雪」
由故壘西邊之實,生出幾句極陽剛嘅形容
長江浪濤如酒醉狂人,捲起千年來雪白嘅浪花
千年來嘅拍打衝擊,旋生旋滅,打至侵裂岸上岩石
浪花四濺,濺上岸邊亂堆奇石
迷惑間竟似把白雲刺破,露出藍天數洞

「江山如畫,一時多少豪傑」
江山如畫,客觀之實
一時多少豪傑,人事變遷之虛
歷史長河,唔係正係咁咩?

哀吾生之須臾,羨長江之無窮。

新舊衝突,彼此各展所長
令觀者感到驚心動魄,轉眼間
成為史書人名之一
虛實之間,生出全詞張力所在

遙想公謹當年,小喬初嫁了,雄姿英發。 羽扇綸巾,談笑間、強虜灰飛煙滅。 故國神游,多情應笑我,早生華髮。 人間如夢,一尊還酹江月。

下半片著力以側筆寫出三國赤壁二人,周瑜、諸葛亮
東坡先以周瑜小喬嘅男女之情描寫
映出周瑜嘅雄姿,也見其風流之意
「羽扇綸巾」等句,有人以為觀其脈絡,似係講緊周瑜
但詩詞筆法非散文咁直接,多有意象並置之手法
羽扇綸巾乃諸葛亮之特有打扮,有所謂「諸葛巾」一說

應笑我多情,東坡自言其懷古之情,周遊於過去嘅三國盛世
張潮《幽夢影》言:
「情之一字,所以維持世界;才之一字,所以粉飾乾坤。」
舉凡創作、人文學間,絕不可離於感性
東坡此笑,應該係豪放滿足嘅笑容
東坡四十七歲,係咪因為咁多情,先有白頭髮呢?

酒酣胸膽尚開張。鬢微霜,又何妨!

人間如夢,係莊周夢蝶之化用
「夢飲酒者,旦而哭泣;夢哭泣者,旦而田獵。方其夢也,不知其夢也。夢之中又占其夢焉,覺而後知其夢也。且有大覺而後知此其大夢也。」
人既生於此世,自不能脫離存在命限
歷史長河,正係無數嘅人生支流組成
神游此間,當時嘅英雄在做夢,現世之人唔係都係做緊夢咩?

古今如夢,何曾夢覺!但有舊歡新怨。

蓋將自其變者而觀之,則天地曾不能以一瞬;自其不變者而觀之,則物與我皆無盡也,而又何羨乎?

道士顧笑,予亦驚寤。開戶視之,不見其處。

夢夢對照,如真似幻
終會受「大江東去」而「淘盡」!
既然係咁,唯有豪爽地將酒盡灑獻於江月
夢又如何,非夢又如何?
無數嘅人,無數嘅夢
活著見證他人,逝去化成歷史
灑入大江,大江東去
無盡地延續下去,只要還有人

以豪放為表,實以超曠哲理充實之,方生其豪放之詞句
且以長江為實,化出歷史流變之虛
冰山之顛,背後有無數支撐
外有陽剛,內有理趣
如此,則成就東坡詞中的經典之作
凡讀東坡者,皆知此詞

係粉紅色字先係
明明校對多次都錯
可否解釋下賦呢種文體嘅特點?
留名支持
可否解釋下賦呢種文體嘅特點?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%B5%8B
維基都講得幾仔細
可以直接入去睇

2, 赤壁賦提到月出、窈窕,有人認為嚟自〈陳風.月出〉、〈周南.雎鳩〉
原因在於兩篇都係「求之不得,輾轉反側」,貫通全篇

4, 桂棹句用楚辭典自不待言,望美人意指君主,見仁見智

5, 「舞幽壑之潛蛟,泣孤舟之嫠婦」幾耐人尋味

7, 記得以前用《古文觀止今譯》,譯者認為蘇軾只係強顏歡笑,故作豁達

11, 見道士化鶴,令人諗起丁令威嘅故事,出自搜神後記,「好似」係陶淵明撰寫:
「丁令威,本遼東人,學道於靈虛山。後化鶴歸遼,集城門華表柱。時有少年,舉弓欲射之。鶴乃飛,徘徊空中而言曰:有鳥有鳥丁令威,去家千年今始歸。城郭如故人民非,何不學仙冢壘壘。遂高上沖天。今遼東諸丁雲其先世有升仙者,但不知名字耳。」

南宋吳文英有〈賀新郎〉詞云:華表月明歸夜鶴,嘆當時,花竹今如此。
有意思係,呢度「隱隱然」同蘇軾嘅經歷接近

12, 以賦言之,後赤壁賦入面主客答問唔係主體,
更多寫「自己」
提起寫自己,庾信嘅〈哀江南賦〉係鉅著
好少有賦全篇都屌自己無能

巴打嘅補充好有啟發
我大部份都同意
係到回返幾點可以更進一步傾嘅

2,4.
東坡特意用詩經楚辭,真係好值得玩味
雖然好明顯有講忠君之意
但似乎係無意、習慣嘅引用
尤其同下文所講嘅哲理脫開
但扣返入東坡生平,似乎又好合理
提及君主,但君主並唔係東坡呢刻需要諗
即係當時重入朝野嘅意慾唔大,先會下開哲理
又或者從詩經楚辭嘅文學始祖,連接下面講變與不變

5.
好有趣咁刻意描繪
會唔會係自喻呢?
值得玩味

7.
我又覺得好難睇得出呢層
至少結尾係好光明
但當中的確幾有掙扎矛盾

11.
道士化鶴係有趣
印象中之後呢個故仔成日比人用

12.
我好同意呢點
後赤壁賦如空中樓閣
接近桃花源記嘅虛寫
但反而更能表達東坡嘅心理變化
不過前赤壁賦都唔見得幾「真實」
留名 曾經好想讀文科讀完四年轉左行

即係絲打讀完文科
但係做緊同文科無關嘅工?

終於出哂東坡啦
照慣例休息一陣,下星期出後記
歡迎大家繼續討論吹水
未睇完慢慢睇
東坡寫得長少少,因為真係太正
2,4.
東坡特意用詩經楚辭,真係好值得玩味
雖然好明顯有講忠君之意
但似乎係無意、習慣嘅引用
尤其同下文所講嘅哲理脫開
但扣返入東坡生平,似乎又好合理
提及君主,但君主並唔係東坡呢刻需要諗
即係當時重入朝野嘅意慾唔大,先會下開哲理
又或者從詩經楚辭嘅文學始祖,連接下面講變與不變

美人之後用莊生幾個典故為自己解脫
屈原問題係佢知退而不退,「路修遠以多艱兮,騰眾車使徑待,路不周以左轉兮,指西海以為期。」但最後「國無人莫我知兮,又知懷乎故都,既莫足與為美政兮,吾將從彭咸之所居」,然後寫埋懷沙同惜往日就自殺死咗

有用自用,無用而安於無用
既不為所用,我亦悠然自得
逍遙遊借莊子同惠子之言,講匏樽之事,呢度蘇軾應該有用到
然後秋水講河伯同海神對話
然後用逝者如斯
然後寫自己江月
政治抱負既無法伸展,我亦可自在生活
要咁解解通唔難,當然係唔係蘇軾本意就唔知喇

呢個應係暫時最合情合理嘅解法
作者已死(成千年啦),本意真係問米先知
不過我諗到嘅係,呢到其實可以講返文學傳統
即係點解東坡引詩經、楚辭嘅角度切入
咁寫篇文應該會幾有新意

即係絲打讀完文科

我係巴打 由文科轉左讀ENGIN亦都做緊ENGIN野
Year 1既時候仲讀緊古詩十九首詩經 現代語法學個類
之後因為屋企壓力焗住轉科
可以從方位言之,例如蘇軾眼中嘅東西方異同,東方意象,西方意象,我自己覺得更離蘇軾本意,不過幾有趣,同埋好似無咩人講過,或者有不過我唔知

呢個有趣,用文化地理學入東坡
應該無咩人講啦⋯⋯
中文系古典文學嘅人好多仲好保守
要轉出新意,要有勇氣同見識
留返呢幾個角度做idea先,將來可能用得著
皮已正
會唔會有機會講下陸遊之類既詩人?好淒美

即係絲打讀完文科

哇...
辛苦哂巴打,相信過程唔好受
希望呢邊有助你重拾文學
文學幾時都可以讀,愈大仲愈有感受
有咩嘢要傾要分享都歡迎隨時講
結尾嘅高潮果然特別精彩
皮已正
會唔會有機會講下陸遊之類既詩人?好淒美

講淒美,一定要睇李商隱:
此情可待成追憶,只是當時已惘然——李商隱
http://deliver90.blogspot.tw/2017/02/blog-post_35.html

陸遊反而幾激進,南宋主張反攻
同佢似係辛棄疾,一樣咁軍人咁愛國
結尾嘅高潮果然特別精彩

同感

即係絲打讀完文科

反而羨慕你可以轉科

巴打咩事咁講?
介唔介意分享吓
睇吓有冇意見比到你

即係絲打讀完文科

反而羨慕你可以轉科

巴打咩事咁講?
介唔介意分享吓
睇吓有冇意見比到你

性格問題,因為我鍾意「自由」,唔鍾意受拘束,反而需要讀理科
而且個人都鍾意讀理科嘢,例如數學物理
當年想理科搭科文學,文理兼修,但唔得
最後入咗文科,讀得唔太開心

文學係一定要讀嘅,不論文理
只係有啲人揀到自己想要嘅嘢,亦做到自己想做嘅嘢
我做唔倒咁解
到依家想返返去以前,都唔得

所以讀失意文人嘅作品
自然有另一番感受
尤其係六朝同李煜

既成往事,唯有Keep going
讀文科的確無想像中咁自由
讀完文科之後,出社會又係另一回事
希望巴打早日做到想做嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞