雄禿脫髮、食/搽/買藥、謬誤、植髮織髮, 你問我答

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
食左藥(唔係保記, 係其他廠) 半年,

頭3個月瘋狂甩,

之後穩定到10條以內,

而家等生返出黎,

條女話我個轉細左, 都開心既,

不過M額就救唔到,

仲係好怕大風吹

搽藥我覺得無用,

食藥前我都有用開minoxidil 5% ,

搽完個頭又塌又濕, 而且都仲係甩2X 條頭髮, 好撚慘

總括黎講啪丸對我係最有用

m額 無論外用內用

2間藥廠都話冇用架啦

但我建議繼續用外用藥 轉foam

藥水話噴6-7 下, 但又話1ml, 其實應該幾多下?
頭3個月瘋狂甩,
之後穩定到10條以內,
而家等生返出黎,
不過M額就救唔到,
仲係好怕大風吹
搽藥我覺得無用,

但食藥會有副作用.....

睇你自己取捨啦
有外國人 出事既會食返其他藥補返

頭3個月瘋狂甩,

之後穩定到10條以內,

而家等生返出黎,

不過M額就救唔到,

仲係好怕大風吹

搽藥我覺得無用,

鬼唔知咩,
但禿頭呢家野唔同比蚊咬,
但我地身體入面有禿頭基因呀,
你唔食藥點控制呀,
衡量過得失, 我係寧願不舉都唔想冇頭髮.
同埋我食左半年, 都仲係日日想打/ 有打飛機,
唯一有度有分別係射精果陣feel 到係細力左, 啲精似係痾出黎多過射出黎

呢個都係副作用之一
100人食大概1個人有事
我都會建議有事就食 出事再算

頭3個月瘋狂甩,

之後穩定到10條以內,

而家等生返出黎,

不過M額就救唔到,

仲係好怕大風吹

搽藥我覺得無用,

m額 無論外用內用

2間藥廠都話冇用架啦

外國貨通常支野有得量埋
加上價錢有平幾倍 我建議你上ebay/ amazon 訂
但6~7 suppose係1ml
其實多少都無咩所謂既

頭3個月瘋狂甩,

之後穩定到10條以內,

而家等生返出黎,

不過M額就救唔到,

仲係好怕大風吹

搽藥我覺得無用,

睇個人體質,我食左近兩三年,一樣鞭鞭有力

頭3個月瘋狂甩,

之後穩定到10條以內,

而家等生返出黎,

不過M額就救唔到,

仲係好怕大風吹

搽藥我覺得無用,

m額 無論外用內用

2間藥廠都話冇用架啦

外國貨通常支野有得量埋

其實多少都無咩所謂既

我都係搽開副廠, 但真心頂唔順, 每日要預早半個鐘洗頭吹水噴頭仲要等乾,
有次上巴士, 有個o靚仔坐我後面問佢老母做乜哥哥個頭濕晒, 我屌你老味

頭3個月瘋狂甩,

之後穩定到10條以內,

而家等生返出黎,

不過M額就救唔到,

仲係好怕大風吹

搽藥我覺得無用,

m額 無論外用內用

2間藥廠都話冇用架啦

外國貨通常支野有得量埋

其實多少都無咩所謂既

我都係搽開副廠, 但真心頂唔順, 每日要預早半個鐘洗頭吹水噴頭仲要等乾,
有次上巴士, 有個o靚仔坐我後面問佢老母做乜哥哥個頭濕晒, 我屌你老味

液體真係頂唔順
用foam 快乾 易控制
自己上ebay amazon 揀啲送黎香港既
大概80美金連運6支
我推薦kirkland
液體流到周圍都係
唔係雄禿 但係頭髮好稀薄 薄到見到頭皮 有無得補救

禿髮9成雄禿
地中海m額 一定雄禿 醫生都唔洗睇
你有冇地中海or m額?
冇既可以睇醫生問下咩事

咁又無地中海或者m額 巴打有無咩醫生介紹

唔係雄禿我幫你唔到
你肯定冇地中海/m額?

其實我懷疑係營養不良同唔夠訓

通常都係雄禿令你頭髮愈來愈幼細
食保康幾年冇效仲應該食嗎

如果你已經確診左係雄禿 咁你覺得無效只係唔明顯
你呢幾年有無髮線繼續退,額角繼續m先?
唔係雄禿 但係頭髮好稀薄 薄到見到頭皮 有無得補救

禿髮9成雄禿
地中海m額 一定雄禿 醫生都唔洗睇
你有冇地中海or m額?
冇既可以睇醫生問下咩事

咁又無地中海或者m額 巴打有無咩醫生介紹

唔係雄禿我幫你唔到
你肯定冇地中海/m額?

如果係雄禿有m額 可以點補救? 真心求教

食藥+植髮
一日咁甩法(洗頭十條,坐office見到都十幾條) 算唔算多
但係個頭得返好薄

你見到甩既就十幾條...你幾唔到既就多喇
自己間房地下多唔多頭髮?枕頭上面有無?
可唔可以講講中醫有乜問題?

中醫學說一直唔係針對DHT
基因荷爾蒙遺傳問題 唔對症下藥
點會有方法逆轉雄禿?

樓主點睇 5% Minoxidli 其實淨係擴大血管,比養份毛囊,冇話抑制到dht
你話針對基因荷爾蒙遺傳問題 , 但又叫人用,即係點?

minoxidil 既救髮機制 一直未能充分理解
但已經 臨床證實可以逆轉脫髮過程
一個唔太科學既講法
一塊泥土 地底不停有強酸浸蝕泥土
你係表臉加營養 都會幫到植物再生 , 對嗎?
冇錯 , 係治標不治本
所以要治本要靠食藥

醫學界大致認同 2者一齊用會有 好既效果
呢類research 上網好多
我冇用電腦版唔copy 出黎了

又話唔針對dht冇用
你玩晒即

巴打你繼續睇中醫啦
有冇持續食左保記5年10年既分享下
見呢到好多都食得唔耐
22歲仔 應該係第2階段
可唔可以試左Minoxidli 5%先
定係拿拿聲用Minoxidli+食Propecia雙管齊下好d

定係拿拿聲用Minoxidli+食Propecia雙管齊下好d

無論係擦野同食藥 一停左就會甩返去之前咁 睇你有冇錢同恆心
留名
頭頂好密 但係M額好深
係未冇得救?
頭頂好密 但係M額好深
係未冇得救?

好想 Gel 頭
咖啡洗頭水有冇效架

無論係擦野同食藥 一停左就會甩返去之前咁 睇你有冇錢同恆心

頭髮緊要過D錢
keep就一定keep到既
另外想問多樣野,以前睇過有人提過Saw Palmetto
你認為效果如何

我覺得巴打無須咁驚慌住,你可以試左minoxidli睇下有無受控先,大約4-6個月左右如果有效你會感覺到頭髮變粗,同埋髮線後退變慢。

如果無效先再加保記,我都經歷過,但係你個過程未有咁快需要全面食藥,唔好咁緊張
頭頂好密 但係M額好深
係未冇得救?

好想 Gel 頭

M字額現時剩係得植髮可以補救到,但一植髮醫生就會建議你食保記。
咖啡洗頭水有冇效架

無,所謂咖啡因,霸王,其他偏方都係無臨床實證可以幫助脫髮。

不過藍銅勝呔洗髮水對我個人黎講洗得幾乾淨 又少頭瘡

頭髮緊要過D錢
keep就一定keep到既
另外想問多樣野,以前睇過有人提過Saw Palmetto
你認為效果如何

棕櫚鋸只係得一篇研究講過有可以延緩脫髮既觀察,但係似乎未有大型測試去證實。

現時口服藥物只有保康絲同尿適通可以抑制DHT,但兩種副作用差唔多。
有冇持續食左保記5年10年既分享下
見呢到好多都食得唔耐

我食左保記一年幾,大約由2期半左右食,食左4個月左右明顯感覺到頭髮變粗,甩落黎既髮根亦有感覺到變粗(不明顯)。

屋企地下頭髮少左,沖涼甩少左。現時大約恢復至1期,唔講人地唔會知我甩頭髮。

副作用方面,夠硬,不過似乎最近無乜興趣做愛,可能同心情都有關,近排好多野唔順利。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞