雄禿脫髮、食/搽/買藥、謬誤、植髮織髮, 你問我答

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
食藥/搽藥有冇話一日內幾時搽好?
早午晚?
THANKS

搽藥
早晚 。
食藥中午 ( 其實醫學界冇建議 , 只講一日一次)
我係好初期就開始食過印度保記,都算有用起碼冇再甩,依家轉左查落健5%,返而生多左頭髮,有做開運動,不過d 落健係保xx 買500 3支好鬼貴

想同仲猶豫緊嘅巴打講返聲,其實用落健or 食保記係外國係好平常嘅事,基本上係同頭髮保養品冇咩分別,其實仲好過你係街外亂咁買啲冇經過咁多臨床實驗嘅産品啦,起碼人地係公認左防止甩髮嘅最有效方法,有時都要改變下自己嘅諗法,依家如果你係M字額或者個轉開始變疏嘅唔洗諗咁多九成都係雄禿,食藥就方便d,副作用我之前食嗰陣又唔覺有,一日同條女做幾次都試過。落健就好common,我做gym 都見過有d 人洗完頭就查,唔洗覺得shame。

最後段文太長唔好意思,但係因為我都經歷過猶豫不決嘅時候,真係想鼓勵下仲忐忑緊巴打,希望大家d 頭髮都keep 住咁濃密啦

想請問印度保記係邊度買

保髮堂
左邊眉角位啲髮線好似愈生愈上, 但右邊又無乜野, 係咪先兆黎

留意定額頭
我係好初期就開始食過印度保記,都算有用起碼冇再甩,依家轉左查落健5%,返而生多左頭髮,有做開運動,不過d 落健係保xx 買500 3支好鬼貴

想同仲猶豫緊嘅巴打講返聲,其實用落健or 食保記係外國係好平常嘅事,基本上係同頭髮保養品冇咩分別,其實仲好過你係街外亂咁買啲冇經過咁多臨床實驗嘅産品啦,起碼人地係公認左防止甩髮嘅最有效方法,有時都要改變下自己嘅諗法,依家如果你係M字額或者個轉開始變疏嘅唔洗諗咁多九成都係雄禿,食藥就方便d,副作用我之前食嗰陣又唔覺有,一日同條女做幾次都試過。落健就好common,我做gym 都見過有d 人洗完頭就查,唔洗覺得shame。

最後段文太長唔好意思,但係因為我都經歷過猶豫不決嘅時候,真係想鼓勵下仲忐忑緊巴打,希望大家d 頭髮都keep 住咁濃密啦

多謝分享
但倍健唔洗再幫襯保髮堂
請去ebay Amazon買
30美金直送香港 一共6支

https://www.amazon.com/gp/aw/d/B004US07YC/ref=mp_s_a_1_10_a_it?ie=UTF8&qid=1481248532&sr=8-10&keywords=rogaine

我用邊個隻叫regaine, 係咪一樣
同埋amazon仲有一隻叫kirkland, 同regaine邊隻好d?

rogaine 倍建
即係正版正牌
黎到香港變regaine 一樣品牌

至於kirkland 係副廠物 因專利權已過
價錢平 但質素一樣
我會建議kirkland 因為用藥係長期戰

質素方邊唔洗擔心 kirkland signature 係美國好士多旗下品牌
costco 官網會再平
上至洗衣粉 生髮藥 洗潔精 漂白水 家用品 堅果 狗餅 零食 都有高度評價
在世界各地都有分店 ( 台灣最近)
19歲仔已經2期
用左minoxidil4個月都冇乜起色
朝朝噴用個頭都亂哂,又冇得洗頭再吹過
應該轉食藥?

食藥加minoxidil
DHT 濃度太高單靠外用藥無法逆轉

齋食藥得唔得?
Minoxidil 整到我個頭日日都勁柒
想gel個都既話要早幾個鐘起身比佢吸收先洗頭
19歲仔已經2期
用左minoxidil4個月都冇乜起色
朝朝噴用個頭都亂哂,又冇得洗頭再吹過
應該轉食藥?

齋食藥得唔得?

邊有咁誇呀 。你用foam 定 liquid ?

多謝分享
但倍健唔洗再幫襯保髮堂

https://www.amazon.com/gp/aw/d/B004US07YC/ref=mp_s_a_1_10_a_it?ie=UTF8&qid=1481248532&sr=8-10&keywords=rogaine

同埋amazon仲有一隻叫kirkland, 同regaine邊隻好d?

rogaine 倍建
即係正版正牌

價錢平 但質素一樣

質素方邊唔洗擔心 kirkland signature 係美國好士多旗下品牌
上至洗衣粉 生髮藥 洗潔精 漂白水 家用品 堅果 狗餅 零食 都有高度評價

Kirkland係咪冇噴霧裝?

齋食藥得唔得?

Liquid

齋食藥得唔得?

Liquid

其實係咪乾左就得?
定點都要等2,3個鐘比頭皮慢慢吸收?
左邊眉角位啲髮線好似愈生愈上, 但右邊又無乜野, 係咪先兆黎

留意定額頭

有無得搞

多謝分享
但倍健唔洗再幫襯保髮堂

rogaine 倍建
即係正版正牌

價錢平 但質素一樣

Kirkland係咪冇噴霧裝?

foam 同 liquid 都有

留意定額頭

有無得搞

留意頭頂有冇稀疏
脫落既頭髮尾部有冇變得幼細
有既請用藥
如單憑一邊額角脫毛難以確定是否雄禿
邊到買藥會平啲?
維生烏絲素有冇用
邊到買藥會平啲?
維生烏絲素有冇用

內用定外用?
維新烏絲素冇用
rogaine?
rogaine?

巴打想問咩野?
rogaine?

巴打想問咩野?

ebay買有無伏
rogaine?

巴打想問咩野?

ebay買有無伏
rogaine?

巴打想問咩野?

ebay買有無伏

睇review 有啲幾萬個好評
再者ebay 極保護買家 有問題既都可以退

巴打想問咩野?

ebay買有無伏

睇review 有啲幾萬個好評
再者ebay 極保護買家 有問題既都可以退

邊到買藥會平啲?
維生烏絲素有冇用

內用定外用?
維新烏絲素冇用

Both
各位巴打有無試過食完保記或類同藥物後有啲性功能以外嘅副作用呢?

早排都打算食藥,不過上網睇到外國好多forum,甚至youtube都有用家話食完胸漲/痛,個人唔清醒,諗嘢遲鈍咗,或者有情緒負面咗/抑鬱之類。。。

搞到我好驚唔敢食 一陣個人轉數唔掂俾老闆炒,又或者情緒負面同女朋友家人嘈交都唔好嘛

有無食過依種藥嘅巴打分享吓
邊到買藥會平啲?
維生烏絲素有冇用

內用定外用?
維新烏絲素冇用

Both

保康絲 正廠 4xx 30粒 1個月 (藥房問)
韓版 250 左右 30粒1個月 (藥房問)
Finpecia 100粒 300幾蚊 (保髮堂)
保列治正廠 330 30粒 1開4/5 (藥房問)
副廠保列治 380 100粒 (藥房)

minoxidil
萬寧屈仁寺 480 60ml liquid (1個月劑量)
藥房大概400
網上rogaine foam 100美金連運 6個月劑量
kirkland 80美金(連運) 6個月劑量
costco kirkland 40美金 不連運 6個月劑量

liquid 價錢平foam 一半
ebay amazon 搜尋就大把
各位巴打有無試過食完保記或類同藥物後有啲性功能以外嘅副作用呢?

早排都打算食藥,不過上網睇到外國好多forum,甚至youtube都有用家話食完胸漲/痛,個人唔清醒,諗嘢遲鈍咗,或者有情緒負面咗/抑鬱之類。。。

搞到我好驚唔敢食 一陣個人轉數唔掂俾老闆炒,又或者情緒負面同女朋友家人嘈交都唔好嘛

我個人冇
呢個post幾位巴打都話冇

我個人冇
呢個post幾位巴打都話冇

希望我都好似巴打你咁好彩無事
不過我始都驚,所以如果食,就可能隔兩日/一日食一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞