雄禿脫髮、食/搽/買藥、謬誤、植髮織髮, 你問我答

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
20歲仔開始脫髮樓主我應該點算

第幾階段?

第一至第二掛,前面頭髮開始變幼
Hair building fibre有冇介紹

ebay/ amazon 有冇邊隻睇啱?

我睇岩toppik
因為保髮堂都有賣呢隻
但唔知係咪真係好用
一百頭
Hair building fibre有冇介紹

ebay/ amazon 有冇邊隻睇啱?

我睇岩toppik
因為保髮堂都有賣呢隻
但唔知係咪真係好用
一百頭

算係名牌
係森髮買Fincepia, 佢由大陸寄過黎
有無伏? 同埋盒入面無說明書

食左差唔多半年maxteride,覺得都有好轉,因為我應該第一期就食,家下唔會睇得出有脫,不過要後返個陰咁,唔係都有d位留白左見到個底。我本身就係細個睇開既家庭醫生到配,佢應該收平左我$300盒,有28粒食一個月左右啦,不過我之後轉左工,公司有醫生可以成本價幫我拎藥,先一盒$12x到,不過要一次訂8定9盒,同埋佢應該係私人幫我,應該幫唔到咁多位巴打拎呢個價

可以既話講下副作用同對你身體有否影響

我朋友有食就話d精稀釋左咁,我唔覺有特別副作用,同埋我仲少左白頭髮
20 歲頭頂稀疏,其他部分仲ok, 呀媽好少頭髮但呀爸濃密,其他兄弟都無頭髮問題
有無巴打可以比下意見我,我唔想成世都咁
20 歲頭頂稀疏,其他部分仲ok, 呀媽好少頭髮但呀爸濃密,其他兄弟都無頭髮問題

岩岩爬左文應該第三期,想問有咩渠道買minoxidil先平?
食左差唔多半年maxteride,覺得都有好轉,因為我應該第一期就食,家下唔會睇得出有脫,不過要後返個陰咁,唔係都有d位留白左見到個底。我本身就係細個睇開既家庭醫生到配,佢應該收平左我$300盒,有28粒食一個月左右啦,不過我之後轉左工,公司有醫生可以成本價幫我拎藥,先一盒$12x到,不過要一次訂8定9盒,同埋佢應該係私人幫我,應該幫唔到咁多位巴打拎呢個價

我朋友有食就話d精稀釋左咁,我唔覺有特別副作用,同埋我仲少左白頭髮

thanks for sharing

頭頂稀疏請用藥 情況唔嚴重可先用外用藥

啱啱食咗
https://www.youtube.com/watch?v=fJ1-1nfHqmo
而家無可奈何有時會用下呢隻,真心有用,自信返晒來

好多人都係咁
但香港真係偏貴

淘寶好平

同埋剪頭髮我搵同一個髮型師剪,唔好搵快剪,中間係咁已修少少,旁邊剪短d,睇落中間會多頭髮d,如果成個頭留長但中間唔夠厚好易睇到穿左個窿。
洗頭水我就用死一隻普通牌子,洗個時就溫柔d,唔好用指甲係用手指頭既肉好似按摩咁,洗完用大毛巾印走d水,咁我就比較少吹頭,多數等佢自然乾,同埋我無帶開帽,我覺得會令個頭易出油。

同埋剪頭髮我搵同一個髮型師剪,唔好搵快剪,中間係咁已修少少,旁邊剪短d,睇落中間會多頭髮d,如果成個頭留長但中間唔夠厚好易睇到穿左個窿。
洗頭水我就用死一隻普通牌子,洗個時就溫柔d,唔好用指甲係用手指頭既肉好似按摩咁,洗完用大毛巾印走d水,咁我就比較少吹頭,多數等佢自然乾,同埋我無帶開帽,我覺得會令個頭易出油。

exactly
搵死同一個髮型師好重要

唔該巴打,外用藥係咪即係minoxidil?可以去邊到買到?同埋係咪用左性能力會下降?

[img]https://na.cx/i/90pWHw8.jpg[img]

啱啱食咗

你又係森髮買?
係咪m 字加頭頂先係雄禿? 我無m但係頭頂稀疏,同埋中學果陣手多多成日r個轉位搞到發炎,唔知關唔關事 想搵個醫生check 清楚先用藥

唔該巴打,外用藥係咪即係minoxidil?可以去邊到買到?同埋係咪用左性能力會下降?

唔怕貴,可以去Watson 買,brand name最岀名係regaine

想平就上ebay amzon搵,再寄返嚟香港。有solution, 有foam,都有好多不同brand. 如巴打上面講嘅Kirkland。

用外塗藥唔會影響性功能。內用嘅藥propecia就有可能影響,視乎不同人有不同反應。
係咪m 字加頭頂先係雄禿? 我無m但係頭頂稀疏,同埋中學果陣手多多成日r個轉位搞到發炎,唔知關唔關事 想搵個醫生check 清楚先用藥

依家仲有無成日R佢,或發炎?
如果頭皮健康,但都未生返厚,要小心。
可以留意下洗完頭所甩嘅頭髮,或枕頭上嘅,數量,同粗幼。

如果太多,又幼細,就有機會係雄禿。

好耐已經無r佢,但係從自之後頭頂就開始稀疏。甩數量唔多,每次洗頭大約5-10條,有粗有幼,但多數係粗。如果我搵醫生檢查下先用藥會唔會好d,我最驚係毛囊已經死左,咁用藥黎都無用 同埋係咪搵是但一位皮膚科醫生?

唔怕貴,可以去Watson 買,brand name最岀名係regaine

想平就上ebay amzon搵,再寄返嚟香港。有solution, 有foam,都有好多不同brand. 如巴打上面講嘅Kirkland。

用外塗藥唔會影響性功能。內用嘅藥propecia就有可能影響,視乎不同人有不同反應。

想問係咪一唔用就會反彈?

唔該晒脫髮大師2016

想問係咪一唔用就會反彈?

係呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞