雄禿脫髮、食/搽/買藥、謬誤、植髮織髮, 你問我答

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
樓主醫生黎?

新壇做起佢 開個post 幫下巴打

利申 : 如果大家堅信中醫/ 打j 健身會引起脫髮既 可以唔洗討論

我幾年前開始就有M字,得十幾歲,有冇醫生好介紹

醫生真係冇介紹
但醫生都係同你講個返說話
有個殘酷既事實我要講清楚多一次
食藥搽藥根據藥廠講法係唔能夠治m額
只係治頭頂
所以醫學界一直有用藥醫地中海 植髮救前額既講法
但好才國內國外都有用家表示用藥係救到前額
我既睇法非常簡單
就係有甩就儘快救髮 因為救遲一日
毛囊死左就救唔返

另外 , 用藥係可以救到前額 視情況而定
有人出到毛仔 但變唔返硬髮
有人額角出唔到但周邊出多左
當然 能夠令佢唔再脫已經係好事
毛囊死咗有咩方法?
頭皮好乾 成日好痕
個轉位好稀疏 有咩解決方法
毛囊死咗有咩方法?

唯有補住現有毛囊再令佢變返粗硬
再進行植髮
頭皮好乾 成日好痕
個轉位好稀疏 有咩解決方法

頭皮乾同痕同雄性禿冇關
只有多洗頭及轉用較温和既洗頭水

轉位稀疏要留意脫髮有冇尾位粗幼
如果係幼 同埋呈地中海情況既話
就要靠藥物
一日咁甩法(洗頭十條,坐office見到都十幾條) 算唔算多

但係個頭得返好薄

巴打

同埋indian version finpecia 100左右

邊度有?

上裝森X都要350

保髮堂

其實我未試過係佢到買

http://www.hairway.org/show.aspx?id=2347&cid=56

4XX

BTW點睇:
一日咁甩法(洗頭十條,坐office見到都十幾條) 算唔算多

其實有過不太科學既方法 計算你每日脫髮量
你訓八個鐘 數下有幾多條甩左 再倍大三倍 就係你每日既甩髮量

當然 我強調既係要睇下髮尾有冇變幼
幼代表毛囊萎縮 好大機會即係雄性禿
女仔用regaine , 如果用5% 會唔會有問題 ?

我係2果種情況 但頭頂稀疏 光啲既地方會見到頭皮
有睇中醫 冇講原因 淨係飲藥 廿歲仔

23歲已經去到3,3a, 頭頂疏哂,而家出街都係用髮粉(萬寧貴d, 彩豐行平少少) 可以遮下頭頂,但髮線冇得遮,m就係m

唔諗住救了 直接做運動哂黑練大隻算
所以巴打們如果早期,早d食藥保住仲好
女仔用regaine , 如果用5% 會唔會有問題 ?

冇問題
直頭有女性用5% minoxidil foam
but only applies it once daily

中醫害人不淺 。佢有冇講過藥性藥理何在?
有冇講到脫髮係由於DHT 引起?
你又知唔知咩叫DHT?
今日開始 相信科學 用返propecia/ minoxidil 去解決問題
中醫只會浪費金錢時間 最後禿晒咩都冇

23歲已經去到3,3a, 頭頂疏哂,而家出街都係用髮粉(萬寧貴d, 彩豐行平少少) 可以遮下頭頂,但髮線冇得遮,m就係m

髮粉可以上網買
大概 幾十蚊有 50g 平香港幾倍
另外 你個case 食藥搽藥穩定左再植髮一定有救
留名

髮粉可以上網買
大概 幾十蚊有 50g 平香港幾倍
另外 你個case 食藥搽藥穩定左再植髮一定有救

彩豐行$190 萬寧$23x 萬寧果隻大廠可靠d
上網買係邊隻?未聽過幾十蚊有
有無邊間收費平嘅醫生介紹
我天生髮量少 屋企遺傳
呢排脫髮脫好多 點算 唔想禿
我19歲頭頂開始稀疏 冇m額 想請問有冇巴打有同樣經歷 同埋想問去睇髮再生or史雲遜果d收費係點

但係個頭得返好薄

巴打

同埋indian version finpecia 100左右

邊度有?

上裝森X都要350

保髮堂

其實我未試過係佢到買

http://www.hairway.org/show.aspx?id=2347&cid=56

4XX

BTW點睇:

私人醫生果邊 係490
得30粒一個月

450一盒就有一粒 平好多
植咗大概幾耐會出頭髮?
食保康幾年冇效仲應該食嗎

完全冇效可以唔食
第幾階段 有冇搽藥?

唔知算第幾
冇用其他藥..
除左植髮仲有咩計

其實植髮既話醫生都會建議你食保康絲
植髮係用你後尾既毛補返頭頂 額頭
但你都知 未補既都會繼續脫
所以要靠食藥控制

如果係好初階既 買左外用藥先
遲救一日都好大件事

咁應該2-3期
外用藥會係邊種?

minoxidil
港名regaine 美版rogaine
港譯台譯 倍健 落健。
有分2% 5% 都係美國FDA 認可既生髮藥物
係香港萬寧屈仁寺有賣 但要成400幾蚊樽
但由於專利已過 好多藥廠都有出 平大概一半
我通常美國網買 價錢大概平90% (係 你冇睇錯)

倍建=洗頭水果隻既牌子(用過一排)
如果平一半、除左美國網,香港邊度搵到?
留名

但係個頭得返好薄

巴打

邊度有?

上裝森X都要350

保髮堂

其實我未試過係佢到買

4XX

BTW點睇:

同埋見到網上有個網叫 森髮 同 保髮堂 個價差一百
有冇巴打食過森髮d藥?
可唔可以講講中醫有乜問題?

中醫學說一直唔係針對DHT
基因荷爾蒙遺傳問題 唔對症下藥
點會有方法逆轉雄禿?

樓主點睇 5% Minoxidli 其實淨係擴大血管,比養份毛囊,冇話抑制到dht
你話針對基因荷爾蒙遺傳問題 , 但又叫人用,即係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞