雄禿脫髮、食/搽/買藥、謬誤、植髮織髮, 你問我答

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
食過保康絲幾個月
好似仲咸濕左,所以停左藥
係咪唔正常

唔關事 冇大影響唔好停藥 甩得仲勁

下? 一食開要一直食落去?

冇錯
食保康幾年冇效仲應該食嗎

完全冇效可以唔食
第幾階段 有冇搽藥?

唔知算第幾
冇用其他藥..
除左植髮仲有咩計

其實植髮既話醫生都會建議你食保康絲
植髮係用你後尾既毛補返頭頂 額頭
但你都知 未補既都會繼續脫
所以要靠食藥控制

如果係好初階既 買左外用藥先
遲救一日都好大件事

咁應該2-3期
外用藥會係邊種?

minoxidil
港名regaine 美版rogaine
港譯台譯 倍健 落健。
有分2% 5% 都係美國FDA 認可既生髮藥物
係香港萬寧屈仁寺有賣 但要成400幾蚊樽
但由於專利已過 好多藥廠都有出 平大概一半
我通常美國網買 價錢大概平90% (係 你冇睇錯)

我就係呢隻5% 佢說明書真係睇死人
又咩春repeat six time, 但又話唔好多過1ml. 禁一下都差唔多1 ml啦

多小小
少小小
無壞的
食保康幾年冇效仲應該食嗎

完全冇效可以唔食
第幾階段 有冇搽藥?

唔知算第幾
冇用其他藥..
除左植髮仲有咩計

其實植髮既話醫生都會建議你食保康絲
植髮係用你後尾既毛補返頭頂 額頭
但你都知 未補既都會繼續脫
所以要靠食藥控制

如果係好初階既 買左外用藥先
遲救一日都好大件事

咁應該2-3期
外用藥會係邊種?

minoxidil
港名regaine 美版rogaine
港譯台譯 倍健 落健。
有分2% 5% 都係美國FDA 認可既生髮藥物
係香港萬寧屈仁寺有賣 但要成400幾蚊樽
但由於專利已過 好多藥廠都有出 平大概一半
我通常美國網買 價錢大概平90% (係 你冇睇錯)

巴打 可唔可以比埋邊隻美國牌子
我係屈人寺買成5舊幾

美版 kirkland
自己上amazon / ebay 睇
揀啲直寄香港既
有foam / liquid
400幾蚊有6個月
液體藥 160 6個月
(係 你冇睇錯 , 香港就係賣咁貴 係咁仆街)
可唔可以講講中醫有乜問題?

中醫學說一直唔係針對DHT
基因荷爾蒙遺傳問題 唔對症下藥
點會有方法逆轉雄禿?

樓主點睇 5% Minoxidli 其實淨係擴大血管,比養份毛囊,冇話抑制到dht
你話針對基因荷爾蒙遺傳問題 , 但又叫人用,即係點?

minoxidil 既救髮機制 一直未能充分理解
但已經 臨床證實可以逆轉脫髮過程
一個唔太科學既講法
一塊泥土 地底不停有強酸浸蝕泥土
你係表臉加營養 都會幫到植物再生 , 對嗎?
冇錯 , 係治標不治本
所以要治本要靠食藥

醫學界大致認同 2者一齊用會有 好既效果
呢類research 上網好多
我冇用電腦版唔copy 出黎了

又話唔針對dht冇用
你玩晒即
保絲康係味要有醫生紙先可以配?
有無醫生本身會配埋呢隻藥?

有 大部份都配
而且藥房一般要求醫生紙
但我建議旺角元朗區逐間藥房問 你會有意想不到既效果
利申 : 反醫霸權
男仔成日紮去後面會唔會容易髮線後移?

想留馬尾
頭頂稀疏
但兩額冇事
同埋有啲頭瘡
應該點搞?

我係2果種情況 但頭頂稀疏 光啲既地方會見到頭皮
有睇中醫 冇講原因 淨係飲藥 廿歲仔

中醫害人不淺 。佢有冇講過藥性藥理何在?
有冇講到脫髮係由於DHT 引起?
你又知唔知咩叫DHT?
今日開始 相信科學 用返propecia/ minoxidil 去解決問題
中醫只會浪費金錢時間 最後禿晒咩都冇

巴打 propecia邊度買會平啲 始終學生哥冇乜錢
同埋minoxidil要同propecia雙管齊下 先有效阻止脫髮?

1 , 逐間藥房問
我知旺角區 元朗區好多有賣唔洗醫生紙

2 minoxidil 同 propecia 各自有生髮效果
但機制不同
2者一齊用會有仲好既結果

我係2果種情況 但頭頂稀疏 光啲既地方會見到頭皮
有睇中醫 冇講原因 淨係飲藥 廿歲仔

中醫害人不淺 。佢有冇講過藥性藥理何在?
有冇講到脫髮係由於DHT 引起?
你又知唔知咩叫DHT?
今日開始 相信科學 用返propecia/ minoxidil 去解決問題
中醫只會浪費金錢時間 最後禿晒咩都冇

巴打 propecia邊度買會平啲 始終學生哥冇乜錢
同埋minoxidil要同propecia雙管齊下 先有效阻止脫髮?

minoxidil 即係5%... 我差唔多用左成支。。。好似甩多左。。。

皮膚科醫師陳如昕將生髮過程分成刺激期、反應期、穩定期、復甦期、高峰期及維持期等6個階段,他說,只要耐心注意各階段的種種徵兆就有機會讓頭頂不毛之地重見綠洲。

陳如昕醫師指出,這項 6階段生髮工程必須配合使用衛生署核可的生髮外用產品治療,生髮劑係經由打開細胞鉀離子通道,增加局部血流方式來阻止頭髮變細,甚至讓變細的毛髮重新粗壯起來,並抑制落髮情形。所謂「刺激期」係指接受治療的前 2個月,初期使用生髮產品時,部分患者會出現皮膚發癢、頭皮屑增多,甚至掉髮增加現象,原因為生髮產品刺激毛囊使頭髮生長週期加快,讓更多的毛囊由休止期轉換到生長期,通常使用一段時間後情況會減緩。

治療掉髮進入第 3到 4個月時則進入「反應期」,這時落髮狀況減緩,但還不會發出新髮,患者必須耐心等待治療成果;治療第 5個月則進入「穩定期」,這時只要持續使用外用生髮產品,頭皮就會開始長出細小毛髮;第 6個月為「復甦期」,這時細毛開始脫落,並長出健康的頭髮;接下來 6 到 12個月則為「高峰期」,這個階段頭髮會逐漸茂密,髮量也會比治療前明顯增加。

陳如昕醫師說,治療 12個月以後則進入最後階段的「維持期」,這時千萬不可因頭髮變多而減少使用生髮劑的頻率 ,除持續使用生髮產品外,保養頭髮的工作同樣得持續進行。

【資料來源:中華日報】

唔打了 直接cop
有冇人用regaine5% 係有用
有既話分享下個用法
說明書講到1999 又咩repeat six time,又唔好多過1ml. 唔知佢想點

我依家係 一日噴2次,每次對頭頂同2邊m額 各噴一次

如果用哂成支都冇效 可能要買巴打提果隻藥食

頭頂 2額
早晚各一次 唔洗理份量 一定會用多用少
大概1ml 就ok
有冇人用regaine5% 係有用
有既話分享下個用法
說明書講到1999 又咩repeat six time,又唔好多過1ml. 唔知佢想點

我依家係 一日噴2次,每次對頭頂同2邊m額 各噴一次

如果用哂成支都冇效 可能要買巴打提果隻藥食

頭先係森髮入貨 買左 rogaine foam 同埋印度嘅fincepia 請問咁樣配搭係咪ok 同埋係咪會出不舉嘅情況 有d擔心 本人20頭

1% 人會有性功能障礙
可能係冇性慾 可能係射精障礙
可能係硬度不足
再有問題再算啦
男仔成日紮去後面會唔會容易髮線後移?

想留馬尾

冇關係
德國發現工程隻洗頭水有冇用其實

頭頂稀疏
但兩額冇事
同埋有啲頭瘡
應該點搞?

頭瘡幫你唔到
至於頭頂可用藥 minoxidil / propecia 治療
可唔可以講講中醫有乜問題?

中醫學說一直唔係針對DHT
基因荷爾蒙遺傳問題 唔對症下藥
點會有方法逆轉雄禿?

樓主點睇 5% Minoxidli 其實淨係擴大血管,比養份毛囊,冇話抑制到dht
你話針對基因荷爾蒙遺傳問題 , 但又叫人用,即係點?

minoxidil 既救髮機制 一直未能充分理解
但已經 臨床證實可以逆轉脫髮過程
一個唔太科學既講法
一塊泥土 地底不停有強酸浸蝕泥土
你係表臉加營養 都會幫到植物再生 , 對嗎?
冇錯 , 係治標不治本
所以要治本要靠食藥

醫學界大致認同 2者一齊用會有 好既效果
呢類research 上網好多
我冇用電腦版唔copy 出黎了

又話唔針對dht冇用
你玩晒即

有晒研究 有晒實證
dht 係毛囊脫落元兇
但minoxidil 係外在營養液形式逆轉過程
你可以唔理解 醫學界一致未明生髮機制
但臨床實驗 係證實有效生髮
你話我玩晒未玩晒
[black]
經由短尾猴身上(stump-tailed macaque)的動物體實驗證實,Minoxidil可以縮短毛囊休止期,讓靜止中的毛囊提早進入生長期,在這些靈長類身上的組織學研究報告顯示,Minoxidil確實可以增加一定比例的毛囊進入生長期、並減少休止期毛囊的數量;也可以增加毛囊本身的尺寸,讓毛髮變的更粗。在人體實驗上,Minoxidil對於影響頭髮生長週期亦有同樣的功效,增加髮徑也是可能發生的。

為什麼Minoxidil可以有生髮功效?其實Minoxidil並沒有抑制雄性激素(anti-androgen)的功能,在動物體的研究中,Minoxidil並不會刺激睪固酮(testosterone)或是腎上腺雄性素(adrenal androgen)的分泌;至於在人體實驗上,血清中的睪固酮濃度也不會因為使用Minoxidil 而改變。但根據臨床實驗的結果,具有雄性禿掉髮的男性和女性的頭髮再使用Minoxidil之後,在頭髮數量及重量上,皆會明顯增加。但這種讓細小毛囊產生反轉再生的作用,尚不足以單純解釋是Minoxidil讓頭髮加快生長,似乎是Minoxidil觸發了毛囊由休止期進入生長期的關鍵所在,也因此,Minoxidil的真正作用機制,一直還是在不明的灰色地帶。

[/black]
經由短尾猴身上(stump-tailed macaque)的動物體實驗證實,Minoxidil可以縮短毛囊休止期,讓靜止中的毛囊提早進入生長期,在這些靈長類身上的組織學研究報告顯示,Minoxidil確實可以增加一定比例的毛囊進入生長期、並減少休止期毛囊的數量;也可以增加毛囊本身的尺寸,讓毛髮變的更粗。在人體實驗上,Minoxidil對於影響頭髮生長週期亦有同樣的功效,增加髮徑也是可能發生的。

為什麼Minoxidil可以有生髮功效?其實Minoxidil並沒有抑制雄性激素(anti-androgen)的功能,在動物體的研究中,Minoxidil並不會刺激睪固酮(testosterone)或是腎上腺雄性素(adrenal androgen)的分泌;至於在人體實驗上,血清中的睪固酮濃度也不會因為使用Minoxidil 而改變。但根據臨床實驗的結果,具有雄性禿掉髮的男性和女性的頭髮再使用Minoxidil之後,在頭髮數量及重量上,皆會明顯增加。但這種讓細小毛囊產生反轉再生的作用,尚不足以單純解釋是Minoxidil讓頭髮加快生長,似乎是Minoxidil觸發了毛囊由休止期進入生長期的關鍵所在,也因此,Minoxidil的真正作用機制,一直還是在不明的灰色地帶。
食左藥(唔係保記, 係其他廠) 半年,
頭3個月瘋狂甩,
之後穩定到10條以內,
而家等生返出黎,
條女話我個轉細左, 都開心既,
不過M額就救唔到,
仲係好怕大風吹
搽藥我覺得無用,
食藥前我都有用開minoxidil 5% ,
搽完個頭又塌又濕, 而且都仲係甩2X 條頭髮, 好撚慘
總括黎講啪丸對我係最有用
頭頂稀疏

但兩額冇事

同埋有啲頭瘡

應該點搞?

頭瘡幫你唔到

至於頭頂可用藥 minoxidil / propecia 治療

我之前都有頭瘡, 建議你轉洗頭水 , 溫水洗頭, 凍水/熱水都會出事
食緊保記

依家正常返,但都唔係太多
頭3個月瘋狂甩,
之後穩定到10條以內,
而家等生返出黎,
不過M額就救唔到,
仲係好怕大風吹
搽藥我覺得無用,

m額 無論外用內用
2間藥廠都話冇用架啦
但我建議繼續用外用藥 轉foam
頭頂稀疏

但兩額冇事

同埋有啲頭瘡

應該點搞?

頭瘡幫你唔到

我之前都有頭瘡, 建議你轉洗頭水 , 溫水洗頭, 凍水/熱水都會出事

最好gentle 小小既洗頭水啦
johnsonbaby / 施巴5.5
頭3個月瘋狂甩,
之後穩定到10條以內,
而家等生返出黎,
不過M額就救唔到,
仲係好怕大風吹
搽藥我覺得無用,

但食藥會有副作用.....

頭3個月瘋狂甩,

之後穩定到10條以內,

而家等生返出黎,

不過M額就救唔到,

仲係好怕大風吹

搽藥我覺得無用,

但食藥會有副作用.....

鬼唔知咩,
但禿頭呢家野唔同比蚊咬,
但我地身體入面有禿頭基因呀,
你唔食藥點控制呀,
衡量過得失, 我係寧願不舉都唔想冇頭髮.
同埋我食左半年, 都仲係日日想打/ 有打飛機,
唯一有度有分別係射精果陣feel 到係細力左, 啲精似係痾出黎多過射出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞