雄禿脫髮、食/搽/買藥、謬誤、植髮織髮, 你問我答

1001 回覆
40 Like 1 Dislike

岩岩買左盒韓版
有冇巴打用緊一隻叫lipogaine既minoxidil?

岩岩買左盒韓版

巴打喺邊度買?幾錢?
有冇巴打用緊一隻叫lipogaine既minoxidil?

我聽過呢隻
佢有加強版 (即係重過FDA 劑量 有6% 10% 15% 係用黎比脫髮嚴重小小既用
什至有版本加左finasteride liquid 上去)

但留意返 美國只係認可2% 5%
而且外用保康絲 ( finasteride ) 未被醫學界普遍認同

岩岩買左盒韓版

巴打喺邊度買?幾錢?

可以既話多分享
棍問大家覺得打丁同脫髮有無關係
由中二三起打,差唔多每日一丁
開始覺得兩額上移
個轉越來越大
想介丁

有睇post 都知無關係。
天生都m 額、髮線高,頭髮幼同薄,頭頂前額髮量少,光線猛既地方會見到頭皮,加埋髮質容易自然攣,係咪食定藥好d?
利申,老豆有雄禿

邊到買藥會平啲?
維生烏絲素有冇用

內用定外用?
維新烏絲素冇用

Both

保康絲 正廠 4xx 30粒 1個月 (藥房問)
韓版 250 左右 30粒1個月 (藥房問)
Finpecia 100粒 300幾蚊 (保髮堂)
保列治正廠 330 30粒 1開4/5 (藥房問)
副廠保列治 380 100粒 (藥房)

minoxidil
萬寧屈仁寺 480 60ml liquid (1個月劑量)
藥房大概400
網上rogaine foam 100美金連運 6個月劑量
kirkland 80美金(連運) 6個月劑量
costco kirkland 40美金 不連運 6個月劑量

liquid 價錢平foam 一半
ebay amazon 搜尋就大把

想問下 liquid同foam. 最大分別係邊 有冇話邊種吸收好d

Liquid 有丙二醇令頭部吸收
容易令頭部痕同頭屑增加
而且流到周圍都係
foam 用甘油 冇咁容易頭痕
而且用上方便啲 容易控制劑量

吸收上冇分別
但以上原因令佢地價錢有異

巴打,我見到liquid 寫extra strength
,但foam冇 咁其實有冇影響?
因為我偏向想用foam, 但如果佢講到extra強效d 就想買有用d果隻

https://www.amazon.com/Rogaine-Men-s-Extra-Strength-Solution-2-Oz-Pack-of-3/dp/B0000Y8H3S/ref=dp_csx_sw_image_1?th=1

應該冇關
因為劑量都係5%
如果想效力再強可以考慮買6% 或10%

岩岩買左盒韓版

巴打喺邊度買?幾錢?

可以既話多分享

買左$240,係元朗買
試下食一排先,到時分享下食成點

岩岩買左盒韓版

巴打喺邊度買?幾錢?

可以既話多分享

買左$240,係元朗買

榮康?
邊到買藥會平啲?
維生烏絲素有冇用

內用定外用?
維新烏絲素冇用

Both

minoxidil
藥房大概400
costco kirkland 40美金 不連運 6個月劑量

想問下 liquid同foam. 最大分別係邊 有冇話邊種吸收好d

容易令頭部痕同頭屑增加
而且流到周圍都係

吸收上冇分別

因為我偏向想用foam, 但如果佢講到extra強效d 就想買有用d果隻

https://www.amazon.com/Rogaine-Men-s-Extra-Strength-Solution-2-Oz-Pack-of-3/dp/B0000Y8H3S/ref=dp_csx_sw_image_1?th=1

應該冇關
因為劑量都係5%

即係上邊講果隻lipogaine ?
但我係Amazon見到得shampoo
唔見有10%
係咪要去其他網?
邊到買藥會平啲?
維生烏絲素有冇用

內用定外用?
維新烏絲素冇用

Both

minoxidil
藥房大概400

容易令頭部痕同頭屑增加
而且流到周圍都係

吸收上冇分別

應該冇關
因為劑量都係5%

即係上邊講果隻lipogaine ?
但我係Amazon見到得shampoo
唔見有10%
係咪要去其他網?

要去返佢地既網
但買返5% foam / liquid 已經夠用啦
巴打好嚴重

係森x買咗盒印版finpecia 點解 同網上邊唔同 一個係寫ip 網上邊寫usp 好擔心買到假野 依家唔敢試 有冇巴打解答下

我都本來打算係森x買,見佢平好多,岩岩問森x個sale 佢話係出口版同印度版既分別,攪到我都唔知信唔信佢好,另外保x堂佢地賣既版本寫住無包裝盒,連佢係usp定ip都唔知,希望希師兄可以解答啦

其實要查佢係咪真藥好簡單
真藥放落水10秒就開始溶
巴打都係擔心不妨問返森x

可以既話多分享

買左$240,係元朗買

榮康?

恆興

買左$240,係元朗買

榮康?

恆興

另外保康絲佢賣370,我小小怕伏
睇左醫生就快半年,食+搽,而家已經見到好轉,髮線出返啲毛,頭頭個轉都密左,所以忠告各位巴打唔好怕,我都知男人老狗同人講自己甩頭髮係好難以啟齒,但係早一日醫早一日好

師兄睇果位醫生每次洗費幾錢?

買左$240,係元朗買

榮康?

恆興

另外保康絲佢賣370,我小小怕伏

正廠藥係貴
診所直頭賣490
開始左食finestride既巴打你地點睇副作用呢個問題?有外國case話停左藥副作用都唔退

我一直諗唔通所以都淨係用緊minoxidil
開始左食finestride既巴打你地點睇副作用呢個問題?有外國case話停左藥副作用都唔退

minoxidil 效果唔夠好
巴打想請問一下係每個無乜頭髮位都搽1ml定成個頭搽1ml?

巴打,我都好驚,所以唔敢食 不過我都無用外塗藥。。。

但如果你想試藥,但又怕嘅話。我聽過日本有岀0.2mg嘅propecia, 可以俾你試住0.2先,身體無問題就加上去,一日最多5粒,等同食咗1mg
巴打想請問一下係每個無乜頭髮位都搽1ml定成個頭搽1ml?

無咩頭髮既位
全個頭用既話幾廿ml都唔夠

巴打,我都好驚,所以唔敢食 不過我都無用外塗藥。。。

但如果你想試藥,但又怕嘅話。我聽過日本有岀0.2mg嘅propecia, 可以俾你試住0.2先,身體無問題就加上去,一日最多5粒,等同食咗1mg

一定貴到hihi
不如你一開2 0.5mg 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞