雄禿脫髮、食/搽/買藥、謬誤、植髮織髮, 你問我答

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
新壇做起佢 開個post 幫下巴打

利申 : 如果大家堅信中醫/ 打j 健身會引起脫髮既 可以唔洗討論

我無M 但頭頂甩 係咪雄禿

yes
我今年20歲,老豆20歲開始甩頭髮
而家我額頭開始m字,應該係1->2
打算下個月開始食藥,應該買保康絲返黎食
等食耐左先轉其他版。
想問下巴打開始用藥時係咪真係會甩得好勁?
另外有無巴打會因為好返走去染髮
始終咁大個仔都想試下染,但係又怕加快脫髮

保康絲冇明顯既狂脫期
但都有人會suffer from it
至於染髮唔會令雄禿 加劇
可能會傷髮但屬於可再生頭髮
22歲仔
最近發現m額問題好嚴重
但聽講m額無得救
請問有咩方法生翻d頭髮
屈臣式有隻法國制 5xx 三枝
有冇用
屈臣式有隻法國制 5xx 三枝
有冇用

成份只要係minoxidil 就有用
22歲仔
最近發現m額問題好嚴重
但聽講m額無得救
請問有咩方法生翻d頭髮

m額係好難救
外用內用藥廠都聲稱只對頭頂有效
所以醫學界有用藥救頂 植髮救前額既講法
但靠食藥搽藥係可以逆轉情況/ 暫停脫髮 (根據用家意見)
食保康絲一個月已經勁甩 應該繼續食?
細個開始額頭比較高,大個越黎越高,宜家21歲M字額(我覺得幾嚴重)

詳細情況:
M字額
額頭高
屋企人冇M字額,但係額頭都算高,我最高
頭髮幼
髮線中間有頭髮生出黎 但係M字角位冇(完全冇)

睇過中醫同皮膚科醫生,中醫覺得冇用、掠水,睇左2次就冇睇。
西醫睇完介紹食一隻叫唔知叫咩保思健既藥,食左2個月冇食。
本身呢方面認識唔多,求巴打指教。

上網睇同聽巴打講應該要keep住食起碼半年至一年先有效果,同有時會因人而異

中醫一定冇用 非對症下藥 用陰陽調和理論黎醫治 甩晒花你幾皮都未醫到
同埋隻藥應該叫保康絲
成份係finasteride
apply orally 1 mg each day

所以我應該繼續食寶康絲定係草錢植髮算?
睇巴打啲comment 食藥好似對m額冇咩用,
同埋我可以做啲咩 去令我M字角位唔再繼續脫髮?
麻煩巴打解答。
細個開始額頭比較高,大個越黎越高,宜家21歲M字額(我覺得幾嚴重)

詳細情況:
M字額
額頭高
屋企人冇M字額,但係額頭都算高,我最高
頭髮幼
髮線中間有頭髮生出黎 但係M字角位冇(完全冇)

睇過中醫同皮膚科醫生,中醫覺得冇用、掠水,睇左2次就冇睇。
西醫睇完介紹食一隻叫唔知叫咩保思健既藥,食左2個月冇食。
本身呢方面認識唔多,求巴打指教。

上網睇同聽巴打講應該要keep住食起碼半年至一年先有效果,同有時會因人而異

中醫一定冇用 非對症下藥 用陰陽調和理論黎醫治 甩晒花你幾皮都未醫到
同埋隻藥應該叫保康絲
成份係finasteride
apply orally 1 mg each day

所以我應該繼續食寶康絲定係草錢植髮算?
睇巴打啲comment 食藥好似對m額冇咩用,
同埋我可以做啲咩 去令我M字角位唔再繼續脫髮?
麻煩巴打解答。

只係藥廠聲稱 及 我都頗認同食藥對前額反應不及頭頂
但非完全冇效 能夠停止脫髮/ 緩和情況已經係好事
另外儲錢植髮醫生都會建議食藥
因植左既不會再甩 但其他位會甩
不食藥可能會一岩一忽
M 字得好勁 樓主有冇試過植髮 係咪要搵皮膚科醫生 大約幾錢?

我冇試過
但能 能供意見
市面上好多植髮公司 你揀一間及心水
上去預約診斷
有部份唔收錢
食保康絲一個月已經勁甩 應該繼續食?

應該
咩叫雄秃?

m字額 地中海
因遺傳DHT 問題引起既脫髮
打算開始用倍健

邊到買藥會平啲?
維生烏絲素有冇用

內用定外用?
維新烏絲素冇用

Both

保康絲 正廠 4xx 30粒 1個月 (藥房問)
韓版 250 左右 30粒1個月 (藥房問)
Finpecia 100粒 300幾蚊 (保髮堂)
保列治正廠 330 30粒 1開4/5 (藥房問)
副廠保列治 380 100粒 (藥房)

minoxidil
萬寧屈仁寺 480 60ml liquid (1個月劑量)
藥房大概400
網上rogaine foam 100美金連運 6個月劑量
kirkland 80美金(連運) 6個月劑量
costco kirkland 40美金 不連運 6個月劑量

liquid 價錢平foam 一半
ebay amazon 搜尋就大把

想問下 liquid同foam. 最大分別係邊 有冇話邊種吸收好d
巴打有無用過ds laboratories 嘅生髮水?
留名
邊到買藥會平啲?
維生烏絲素有冇用

內用定外用?
維新烏絲素冇用

Both

minoxidil
藥房大概400
costco kirkland 40美金 不連運 6個月劑量

想問下 liquid同foam. 最大分別係邊 有冇話邊種吸收好d

Liquid 有丙二醇令頭部吸收
容易令頭部痕同頭屑增加
而且流到周圍都係
foam 用甘油 冇咁容易頭痕
而且用上方便啲 容易控制劑量

吸收上冇分別
但以上原因令佢地價錢有異
巴打有無用過ds laboratories 嘅生髮水?

都係minoxidil?
邊到買藥會平啲?
維生烏絲素有冇用

內用定外用?
維新烏絲素冇用

Both

minoxidil
藥房大概400

Liquid 有丙二醇令頭部吸收
容易令頭部痕同頭屑增加
而且流到周圍都係
foam 用甘油 冇咁容易頭痕
而且用上方便啲 容易控制劑量

吸收上冇分別
但以上原因令佢地價錢有異

巴打,我見到liquid 寫extra strength
,但foam冇 咁其實有冇影響?
因為我偏向想用foam, 但如果佢講到extra強效d 就想買有用d果隻

https://www.amazon.com/Rogaine-Men-s-Extra-Strength-Solution-2-Oz-Pack-of-3/dp/B0000Y8H3S/ref=dp_csx_sw_image_1?th=1
天生都m 額、髮線高,頭髮幼同薄,頭頂前額髮量少,光線猛既地方會見到頭皮,加埋髮質容易自然攣,係咪食定藥好d?
利申,老豆有雄禿
留名
棍問大家覺得打丁同脫髮有無關係
由中二三起打,差唔多每日一丁
開始覺得兩額上移
個轉越來越大
想介丁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞