雄禿脫髮、食/搽/買藥、謬誤、植髮織髮, 你問我答

1001 回覆
40 Like 1 Dislike
唔係雄禿 但係頭髮好稀薄 薄到見到頭皮 有無得補救

禿髮9成雄禿
地中海m額 一定雄禿 醫生都唔洗睇
你有冇地中海or m額?
冇既可以睇醫生問下咩事

咁又無地中海或者m額 巴打有無咩醫生介紹

唔係雄禿我幫你唔到
你肯定冇地中海/m額?

如果係雄禿有m額 可以點補救? 真心求教

保康絲 / minoxidil
聽過未?

保康絲 而家一盒幾錢

正廠400
韓版 damocare 240~280
indian version finpecia 100左右 (上保髮堂自己睇 , 暫時我都冇門路)
proscar 380 但可以一開5 / 4 所以價錢都平返4

正廠係街邊藥房買 好似有d假藥
巴打平時邊到買的除左街邊藥房外

真藥放落水一陣就會溶
假既好耐都唔溶

除左街買 上網保髮堂有finpecia
應該第2期

呢2樣有無用

上邊有用
下邊冇用

上邊果隻係咪跟番佢講1日1粒最好?
1日2粒得唔得
通常幾耐開始有效?效用大唔大?
利申好似食左4個月

醫學界一致認同每日1mg 最好 (即係1粒)
半年會見效 其實4個月應該都冇再甩啦

禿髮9成雄禿

冇既可以睇醫生問下咩事

唔係雄禿我幫你唔到

你肯定冇地中海/m額?

聽過未?

保康絲 而家一盒幾錢

正廠400

indian version finpecia 100左右 (上保髮堂自己睇 , 暫時我都冇門路)

proscar 380 但可以一開5 / 4 所以價錢都平返4

真藥放落水一陣就會溶

假既好耐都唔溶

巴打食左幾耐? 諗住食到幾多歲放棄

禿髮9成雄禿

冇既可以睇醫生問下咩事

唔係雄禿我幫你唔到

你肯定冇地中海/m額?

聽過未?

保康絲 而家一盒幾錢

正廠400

係私人診所買490

巴打有冇好地方介紹買 平d?

而且仲要長食

睇住佢加價 好貴

街邊藥房都係380~400

私人診所竟敢賣490

藥房有韓版 230~280

網上訂finpecia 100 左右

再唔係咪proscar 自己割

自己割 每日份量差少少 都唔係咁穩定
大家食左幾耐?

咁講啦
你能夠確保每粒成份一定係1mg
又能否確保落左你肚 每日能攝取1mg 成份?
而且醫學界認為0.8 ~ 1.x已經有效

但我都明 唔割係好啲既
一黎唔洗煩
二黎接觸到空氣可能影響藥物
三黎比 貓狗小朋友接觸到就唔好

都係錢問題

禿髮9成雄禿

冇既可以睇醫生問下咩事

唔係雄禿我幫你唔到

你肯定冇地中海/m額?

聽過未?

保康絲 而家一盒幾錢

正廠400

真藥放落水一陣就會溶

假既好耐都唔溶

巴打食左幾耐? 諗住食到幾多歲放棄

半年啦 已經逆轉情況
等佢出返齊晒就再考慮下一步
雄禿m字巴留名學野
雄禿m字巴留名學野

有冇用藥 ?
邊到有專業既醫生可以confirm係雄禿?
一日咁甩法(洗頭十條,坐office見到都十幾條) 算唔算多
但係個頭得返好薄
留名

所有皮膚科醫生
但我想講既係只要有頭頂禿同m額
一定係雄禿
醫生只會戴個手套 用支雪條棍撥下就判斷你係雄禿 大概收300蚊
跟住都係講解藥物 用法

所有皮膚科醫生

一定係雄禿

醫生只會戴個手套 用支雪條棍撥下就判斷你係雄禿 大概收300蚊

跟住都係講解藥物 用法

如果去睇醫生 記得叫佢開左醫生紙俾你自己買保記
之後就可以光明正大入藥房買
醫生?
巴打 我想問下如果要睇政府既皮膚科醫生要先去診所到攞轉介紙

所有皮膚科醫生

一定係雄禿

跟住都係講解藥物 用法

如果去睇醫生 記得叫佢開左醫生紙俾你自己買保記
之後就可以光明正大入藥房買

係既
但其實長期落去都幾煩
最好有相熟藥房買開啦
唔洗有醫生紙
巴打 我想問下如果要睇政府既皮膚科醫生要先去診所到攞轉介紙

呢層唔清楚 我估係
一日咁甩法(洗頭十條,坐office見到都十幾條) 算唔算多

但係個頭得返好薄

巴打

同埋indian version finpecia 100左右
邊度有?
上裝森X都要350

但係個頭得返好薄

巴打

同埋indian version finpecia 100左右
邊度有?
上裝森X都要350

保髮堂
其實我未試過係佢到買

但係個頭得返好薄

巴打

邊度有?

上裝森X都要350

保髮堂

其實我未試過係佢到買

http://www.hairway.org/show.aspx?id=2347&cid=56

4XX

BTW點睇:

但係個頭得返好薄

巴打

邊度有?

上裝森X都要350

保髮堂

其實我未試過係佢到買

http://www.hairway.org/show.aspx?id=2347&cid=56

4XX

BTW點睇:

1日100內屬正常現象
甩左個啲你睇下髮尾有冇好幼既情況
有既即係毛囊受DHT 影響而萎縮 即係雄禿現象
樓主醫生黎?
本人雄禿 m字額 22歲想買保康絲 邊到有得買 平d好d 貴都算 求門路 咩藥方有得買 冇睇醫生去check 因為阿爸都係雄禿 遺傳黎

藥房

較平既有 :
1 .保絲卡一開5 / 4
380 價錢平返5倍

2. 韓版 damocare 自己出藥房逐間問
價錢大概230~250
3. 網上買finpecia (如:保髮堂)
新壇做起佢 開個post 幫下巴打

利申 : 如果大家堅信中醫/ 打j 健身會引起脫髮既 可以唔洗討論

我幾年前開始就有M字,得十幾歲,有冇醫生好介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞