【Disney+】The Falcon and the Winter Soldier 劇透討論區(3)

1001 回覆
20 Like 6 Dislike
阿sam勸勸吓人就咁快露出狐狸尾巴要攞盾
佢無問過阿sam就攞盾比walker先奇
大佬你美國嚟,有傳媒架
阿sam發老皮搞大件事就麻煩
分分鐘牽涉tony屋企人同其他復仇者
到時公關災難
有無人覺得今集剪得好跳脫
似係中間cut佐好多野
上集zemo 走甩今集無啦啦中段插入送返wakanda
又無啦啦用十分鐘拍Sam個妹條船度,又拎個盾去搵個老人家,又係森林練盾
Karli又唔知點解要搵黑商
無用某d野去連接上去上面d事件
其實有d放係上集好似仲好
咁樣變到今集好似為佐下一集而出既前置動作咁
唯一有得睇頭就係2打1嗰度,少少似IW 係泰坦星搶手套
其實JW係葬禮一早call馬已經搞掂
IW 守wakanda個陣 ws咪又係廢
淨係揸槍 如果佢近戰能力勁過用槍一早同CA BP一齊沖前線啦
加上洗白 有返人性 有限制 無動機殺人 我認為nerf 得幾合理
全套戲都浪費咗winter soldier嗰角色
Bucky自從洗白後就冇咩再用機械臂
呢個應該係令佢嚴重弱化既原因
睇佢EP3要扮演返winter soilder一用機械臂即刻威返好多
個人認為係因為佢想同winter soilder呢個身份劃清界線所以刻意唔用
EP1佢同心理醫生段戲都講明自己定左rule唔可以傷害人
最新呢集Sam都專登問佢做咩咁少用隻機械臂
Bucky個答覆應該只係Hea答佢 佢係刻意一直留手緊贖罪
當然作為觀眾睇得好唔爽 原先勁鍾意winter soilder呢個角色

樓上有人話Winter Soilder近戰一向唔勁真係on9
CA3被Zemo洗腦殺上直升機果段戲已經盡顯功架
BW已經唔係第一次打比佢屌打
黑豹首次出場有光環都阻唔到佢
咁都唔算好抽咁好抽既定義可能得返一兩個
黑白卡片條女係咩人
下集好解返個心結,佢一用鐵手就勾起佢做Winter Soilder嘅回憶,仲晚晚發惡夢,所以好抗拒用
今集最尾Sam 都開始明白佢,開解佢
你愈講愈真係愈似留緊手
下集Bucky出真實力
sam有新裝
恐怖份子又上齊武器
個個都升呢
唯獨係walker就降級用鐵盾
好驚walker bb下集比人羞辱
我驚佢變濕鳩反派
Disney+俾唔俾出Anti-hero
鐵盾真係
想睇佢下集拎個鐵盾可以點打
見到個山塞盾真係笑咗
Walker都真係好撚慘
唔係撐佢殺咗條友,雖然條友都抵死
但上到國會解釋機會都無
發洩兩句就比人扣埋長俸
個老野轉頭咪又係贊成用坦克車送車啲難民
下集最好個老嘢死埋
Steve一開始又咪係鐵盾
John Walker呢個先正,可以打到爛哂當利器用
可惜係PG-13唔可以太血腥
Btw,zemo條線真係就咁完?
上一兩集見佢好似好有plan咁架啵
我諗未必係因為佢講多兩句而扣長俸﹐因為個男人講嘅時候揭咗張紙﹐應該本身個刑罰係包咗。呢part好凸顯John Walker畀政府完全放棄﹐本身都覺得佢可有可無嘅狀態。
我反而幾好奇點解stark或者wankada唔整啲高科技嘢俾falcon,falcon死死地氣要用政府嘢

前者為人着想,理應整定自己隊友不時之需

後者大家都係黑人
今集呢套新既咪係wankanda整
始終sam本身同wankanda都唔熟
而家都係Bucky中間人開口先有
wankanda/黑豹從沒正式加入過avengers
對翼係Stark tech黎,係之後Sam做Part-time先俾啲軍人搞過
Tony剩係理蜘蛛仔
咁Steve用鐵盾嗰陣啲對手弱咁多
其實邊度有講對翼係Stark tech
好似冇乜印象有講過呢樣嘢咁
第一集完mission吹水
一開始cap2果對係咪stark tech?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞