屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
大小二便啊
邊有咁抵得諗
屋企有老人家中左風情況同你差唔多,初初請左一個工人再加個日間私家看護,識人直頭請2個工人一個日頭,一個夜晚講真有邊個會想入老人院
搵醫務社工搞買位暫託 係私院一年最多可以住42日 62蚊一日
可以比老人家試下先
完左再睇下你想邊住私位邊排政府院 定係申請私院買位院費$1763一個月
定係請工人
如果你屋企老人極度無咁既意願,依個option應該直接了當,諗其他方法,入老人院本身就要適應,個段時間老人家會好撚炆,加上你話佢本身就極度唔想,都幾可肯定佢入到去,情況一定會極差,可能唔肯食野,不停反抗、咬人,最後比人五花大綁。 到下次你探佢,佢應該唔識比反應你、可能連野都講唔到、眼角濕濕。
第三個方法就減輕照顧者壓力
起碼確保佢夜晚有教好瞓 情緒健康
唔使下下失眠
同老人家傾吓 夜晚痾尿嘅話 第朝先換片得唔得
多幾個鐘唔會死

想得閒減輕下 搵長者社區中心
有啲叫陪診、看護服務
但都取替唔到日間護理中心嗰種
連登仔係咪個個都未讀完書?

樓主個case 根本好難係屋企照顧到,就算請工人都好難請到肯做嘅,希望樓主唔好浪費時間同啲低能仔嘈交

以前屋企人都係咁,另一個老人家照顧左幾年之後都係太辛苦要入老人院。老人院未必係等死架,都係睇設施同員工有幾用心。當年老人家住靈實,啲姐姐同設施都好好,同埋兩老有信仰,啲活動岩佢地。唔知依家要幾耐先有位,但可以考慮下呢間
認真答你,老人院唔差的,但係你要揀大機構,排隊起碼排六七年,排緊隊嗰陣可以帶啲老人家去長者日間護理做暫時寄托,你放工係要接返佢。
如果老人家真係唔肯去,佢地會派社工或者護士去你屋企做家訪,說服個老人家,如果都係說服唔到,就要你自己照顧返,冇得強逼。
有無野想問,我係做呢行
想問排老人院可以問我
我都想請到呢啲好嘢, 7000蚊一個月我都肯畀
以前屋企都有類似情況

搵咗醫務社工幫手先
排日間中心同老人院,乜都排定先,因為等好多年當後備方案,到時真係唔想去可以放棄排位。

有啲工人姐姐公司,係專搵喺菲律賓做過護士的姐姐㗎
貴double人工有多,但好處係佢預咗自己執大小二便呢啲工作。不過佢哋主要做照顧,只會做少量清潔、煮飯工作,家務可能要自己/屋企人負責返。
但因為請普通姐姐,除非加好多錢人工,否則可能做一陣就走。

嗰時我就係咁,起初請普通姐姐照顧,起初同佢講要換片、推輪椅都冇乜嘢,佢話以前喺台灣做過照顧老人家,但做咗大半年話要辭職。咁我哋提出加佢人工or請多個專業姐姐,佢都話要走。結果都係要送老人院幾個月,安排新姐姐嚟香港,結果喺老人院嗰陣情況慢慢差,新姐姐未到就走咗
喂大佬啊 頭一兩頁睇完佢嘅回覆,人哋講咗好幾個方法佢都ban 9都係話要送去老人院先係最好嘅方法
我咁樣講一句,你咪又係判官咁樣屌鳩我一野話我冷血
你又知我屋企冇長期病患者,冇老人家?
我咪話係假膠先係冷血囉,你屌鳩我咁樣即係合理呀?我唔想係到off topic同你喺度嘈,係咁先88
疫情探訪+行動不便+不能自理大小便都仲要老人家去老人院=送佢一程

擺得多過半年當你嬴
去大灣區
唔好傻 就算樓主自己都唔太想做 親戚點會想做
做緊老人院答你
無咩事唔好送老人家去老人院(特別係私院)

私院平平地都要6/7千一個月
建議你不如請工人姐姐好過
其實大把老人家呢D情況擺到好耐
利申做過幾年私院文員/會計既工
只能夠講我會為自己人生負責
唔想拖累下一代
"貴double人工有多"
即係大約幾多錢?
衰d講,老人家個感受可以有幾好?
當然唔係話要對佢差啦
考慮下自己就冷血,判官真易做
真呀 樓上果d無撚經歷過 一味話人喉住間屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞