屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
根據數據係一半捱唔過半年 捱得過通常都幾耐下
兒登應該要整個真實年齡分級制
有dpost淨係可以比30歲up入
班細路完全唔知情況不負責任咁9up
依家出入境限制 仲要係照顧老人家 有閪咁撚易請啊 成班係到講人想要間屋
科興 請
資助院舍
揾老人中心社工排隊
一般要幾年
但你肯要買位院舍又唔介意地點既話一個月都有位

私人院舍
無所謂津貼
但如果老人家合資格拎綜援可以幫佢申請綜援
最多一萬左右
咁你搵D一萬左右既私人院舍就夠比
樓上班傻閪叫人請工人,其實你地試過未,知唔知好難請工人去照顧七老八十,老人家周身病痛,知唔知照顧人嗰個幾辛苦。不過有孝心都係好嘅,希望你地老豆老母老左萬一周身病痛,自己照顧返。
排老人院需知:
1)申請人需經長期護理服務統一評估,中度至嚴重缺損,就咁睇你老人家都有機會中
2)要去搵同區的家庭服務中心/長者中心/醫務社工申請
3)同老人家講排老人院要等357 年,唔係一排就有,排到都有得簡唔要,咁作地會易受落d
4)長期護理服務唔係得老人院可以簡,重有綜合家居照顧服務(上門服務)/日間中心可以簡,咁同老人家講完又會好d
5) 一般老人家聰入老人院正常都係拒絕,但做評估話排住先,其實好多都肯做
6)做左評估先,因為重有好多社區照顧服務劵/院舍劵申請
執屎執尿呢part最應該留返比仔女/孫做,佢哎吔幫你地執到3歲,而家要你幫佢執返3年啫。難聽講句:佢仲擺得幾多年?有得比你幫佢執得到4年都當你贏
跟住個個連登仔掉低老豆老母爭住移民
唔係人人明
要請人照顧不能自理嘅老人家係好難的
大多人都唔肯做 肯做嘅質素亦非常參差
老人家如果唔合作亦會出現糾紛

不過樓主屋企仲有另一個正常健康嘅老人家情況比較好
可以請鐘點或工人打理屋企
由健康嘅老人家貼身照顧另一位有病嘅老人家

另外老人院其實有好多級數
由劍x嗰啲仆街去到十皮嘢好似resort 咁都有

我有老人家住緊兩皮左右嘅都住得幾開心同安心
日日嘈偷錢
照塞工人姐姐比老人家
因為佢地真係唔後生

做仔女嘅隔日/每星期探下老人家
我阿嫲入咗老人院兩個月
唔夠一個禮拜猛屌 話要返屋企
加上疫情,唔俾探佢。
所以 好!撚!慘!
大灣區/深圳啲養老院得唔得呀?
你得閒咪北上探佢
呢啲老人家好撚煩
成日覺得人地喉住佢個一蚊兩蚊
呢個case 點plan可以令到兩位老人家都舒服啲

樓上有人分享一邊排隊入老人院
一邊搵住日間護理院 幫手

除左設施之外
點睇一間老人院好唔好

有咩方法 最快安排到入老人院

收費大約幾多
津貼大約幾多
我自己婆婆最近走左, 走之前兩年都係住老人院
雖然老人院唔可以話好完美, (應該大部份都無可能完美,除非有錢人家照顧周到) 但係已經比自己照顧輕鬆好多啦
如果時間/能力唔許可真心住老人院佢同你都會舒服D, 最多屋企人去探密D,
當然入左去之後去唔去探又係後話
咁無理由辭左份工全職照顧既
請工人都好正路
就算日間中心,都要搵個人帶佢落去上車啦
㩒錯負評sor
其實咁既狀態要自己響屋企照顧真係好難
雖然叫「住響屋企」 但被照顧者生活質素會好差
同埋搞搞下通常辣低埋照顧佢果個

請工人可以令照顧佢果個無咁辛苦 但對生活質素改善不大
最好係快啲經醫院或社工申請老人院(公營/NGO )
再退一步就物色一間好好既私營(但真係好少)
總之公營/NGO 果邊點都去排住隊先 見你情況緊急可能會快啲俾你上
"住緊兩皮左右"
唔該講邊間
好奇問一下點解老人院啲照顧者佢哋就唔辛苦?
你想講佢哋比較專業定相反?
一個月無可能啦
排得做得評估,再等結果都要預最快2-3個月
買位我有個案快既係9個月
So?你想講啲咩?
幾大年紀
請賓妹仲平過住老人院on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞