屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
你先係唔係假膠?大小二便不能自理係講緊你要最少每兩個鐘換一次片,仲未計佢自己不定期叫你想要換,坐輪椅即係講緊要一日幾次轉移,血壓高心率不正即係講緊你要每日度住血壓仲要唔知使唔使篤針,加埋晒呢D係要一個後生有氣力既人全天候照顧,你要返工放工維持生計,試問點樣做到?

夾硬照顧唔係唔得,但年中照顧者爆煲搞到倫常慘案都唔係少數,你坐屋企舒舒服服講批判說話係輕鬆既,但有無設身處地體諒過佢地辛酸呢?
你唔想照顧可以唔生喎
你老人家夠話唔想去老人院
但你仲問老人院 申請麻唔麻煩 政府津貼點申請
你一心想踢佢入去就唔好開post問

個個建議你請工人 但你又話咩偷野搞亂間屋
你都係想呢到D人答你 老人院正呀 快D送佢入去啦
一係老人院,一係姐姐,比他選
佢坐係度un un腳講呢d係輕鬆既
數據上一半老人家捱唔過半年 不過其實好睇身體狀況
我問 係因為唔清楚
呢個情況 當然知道越多越好啦
問多二句又要比你質疑

除咗請工人,送入老人院 仲有冇第三個方法?

又唔提供資料,又無建設性
你留屋企抖啦!
兩個都唔揀就打科興
巴打 一齊加油
你收皮算啦
老人院郁下就掟老人去公立醫院
唔想孭上身
錢就照樣收
係咁不停將佢掟出掟入
中國人鍾意調和,你先話送佢去老人院,之後退一步話請工人,佢一定應承你

總之將心比己啦,你老左都唔會想入老人院啦。
仲有pressure care pain management 呢
呢家請唔到工人
大把人講撚咗請工人,你都咁多藉口
你都係想人哋支持你拎個老人家去老人院姐
如果你咁大壓力你屌屌我你會開心啲,我完全冇問題㗎
不過事實上,你都喺自己角度黎諗冇諗過老人家囉
送佢返鄉下
真心多謝你哋
終於感受到愛
現實你就算住屋企都有可能成日call救護
咁又唔見你問下邊間請工人agent抵?
我朋友屋企近排經歷緊差不多情況,佢屋企人經agent搵到個現成完約工人,有照顧開患病老人家經驗,開價比平時貴少少,大約5300-5500,老人院一定仲貴,有一萬蚊資助但自己都起碼要貼6-7000。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞