屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
多個options揀姐
又無錢又要急住入
係得呢個方法
院舍券都起碼半年

有時間院硬件好
但裡面D人唔好都係晒氣
你唔好攞細路仔嚟比, 細路係會一日一日咁長大, 會令人睇到希望, 但老人家只會一日一日咁衰落......
唔想送院舍、信唔過陌生人上門照顧、同住家人無人留得低
除咗可以拜托親戚熟人之外仲有咩提議?
咁樣類比合理咩?
好多連登仔女未試過有咁既情況就係咁屌9樓主
真係好撚on9

唔返工24小時照顧個老人家真係會好大壓力
除非你唔返工都有份好穩定既收入之餘
自己仲要孤家寡人先可以湊住佢

我返緊老人院見到呢d case 既老人家
一個護理員係會搞唔掂 起碼要兩個人先幫到佢轉身換片, 就算一個人做到,都會好粗魯咁整痛d老人家,每次見到我都好痛心。

自已無經驗去照顧初初真係會好大壓力,好多人都頂唔住要送老人院。

但如果樓主有錢既 我都係建議選私院
津院始終太多老人家,未必會好悉心咁照顧到你個老人家。

如果budget有限既就無辦法 ,都要排津院
但老人家都好容易會諗埋一邊唔開心

最後 比個收費表你參考下

希望樓豬第日都俾仔女丟去老人院
淨係過年先探一次

日日等死
呢個post好撚多道德高地 未出過社會中大學雞係度盲反

請工人又點 請左啦,真係講禁易咩
屋企窮,唔番工就請唔起工人
放工番到黎已經再無精力去面對
好大壓力借個位黎呻下
咪同啲人話full time mum好嘆一樣
成日喺屋企 大把時間瞓
叫佢地落手做下
半日就頂唔住啦
不過請菲傭 要比1間房佢住
ching有心辛苦晒
讀完中學未?

你咁講得肯定你無見識過不能自理既老人家
就算有熟人幫手
我覺得都要有工人姐姐善後
污糟左啲野要洗無理由係親戚熟人洗
成個post好似得你一個正常回覆

連登真係太多中學雞
其實care taker都好大壓力,希望樓主搵到緩衝方法。
2選1我會揀有照顧長者經驗工人先,寧願畀多少少錢。
睇定老人院無壞,始終想排政府資助既都需要一段時間。老人家身體一差,屋企既設備未必應付到。
老人家抗拒入住係正常,如果有入過老人院而又體驗唔差既朋友傾下,又或者帶佢去日間護理中心慢慢接觸。佢抗拒都係因為怕,怕入左無人理,又怕入左出唔返黎。
另外除左搵外傭,都可以經中介搵啲兼職日薪
市面真係有菲律賓護士執照ge姐姐

大概7,8000蚊一個月

講明主力照顧人,只會做輕量家務。
私家好少少嘅,有自己房間,計埋冷氣,尿片等雜費,,一定過$15000一個月。

我家人住過。
希望你第日大個左嘅時候都體驗下要照顧老人家感受
要服侍大小便,唔係咁易請人。
真,特別樓主呢啲有高血壓,心率不正既老人家。

老人院啲人始終有好多經驗,一發覺老人有咩唔妥就會即call 白車。
我奶奶個阿媽住過廣蔭
好靚好好照顧
不過勁貴
阿太婆自己本身投資理財有道
自己比錢住左起碼七年
期間一路排政府位
最後近呢一兩年排到喇
好似喺沙田醫院定威爾斯嗰邊嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞