屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
去德國
Dllm。樓樓樓。
做醫護就會明樓主點解咁諗
另一個老又行動不便
一個老又要高度照顧
請工人真係最好手段
但將心比己 同一份人工無人會想打份辛苦d 既
所以高人工d 請
深有同感
屋企就係有個行動不便嘅老人家請工人照顧 (一個人住)
之前一直請唔到長期嘅就請啲計日薪嘅 最後條友收尾個日偷咗我屋企人啲值錢衣物走
後來搞勁耐先請到一個 計埋冇得放假要補水 一個月六千左右
但係工作就求求其其咁 老人家半夜要去廁所 扶都冇比心機去扶搞到佢仆親 仲會俾說話佢聽
老人家成日唔開心 打電話嗔俾工人鬧 去探佢佢直情喊出黎
次次都好重罪疚感但真係唔得閒成日去探佢(單程兩個鐘)

一同佢講不如去住老人院就會話你哋都唔要我不如死咗佢好過
人哋比較梗老人院同工人喎
跟你咁講都係一對一舒服㗎
你有病就睇精神科啦
樓主真正意思係,仲有咩方法迫佢去老人院
佢呢啲case要搵啲有讀過入門看護課程嘅工人姐姐照顧
又要俾食住
好撚貴
哩樣又唔得個樣又唔得 自己照顧囉
想人點答你?
老人院都可以揀俾佢夜晚返屋企訓,或者隔日就搵人接佢返屋企住
不過可能樓主會覺得明明俾咗錢,但有3分1至一半時間接佢返屋企會唔抵
真,其實好視符你個老人家要人照顧到咩地步

如果係要24小時貼身照顧仲要有時夜晚無啦啦會起身個隻真係工人都未必頂得住,未計日常家頭細務

你搵唔搵到人都成問題

但係同上面巴打們講嘅一樣,你唔好期望老人院待遇會好過請工人,洗唔洗我搬番十幾年前啲新聞出嚟
如果係你,你想唔想住老人院?請工人先,最少比個過程同心理準備佢,比工人照顧佢先,最少試過呢個方法行唔行得通,唔需要立即諗老人院
問黎都多鳩餘
呢個問題同問人有咩方法迫人投林鄭一樣,邊有得迫,痴撚線
根本就係
人地老人家講明唔去
佢仲問人有無補貼 點申請老人院
照顧bb仔
細粒 輕 照顧到 3歲已識行識走
就算抱都好輕
老人家大份
普通成年人體力 要抱起佢係輪椅轉移係好難
仲未計老人家可能比較肥
個陣阿姨就係咁樣照顧阿婆 搞到腰骨出哂事
久病床前無孝子
真係要睇吓老人家個身體狀況去到邊,幾年前我屋企人仲識行識食嘢時都好易請、係成日重重覆覆啲嘢煩少少。啲日子都易過。但呢幾年飲食、步行、大小二便都有問題時就冇咁易請

利申屋企人用菲律賓姐姐用咗四十年、老人家95都嚟緊了
識唔識講廣東話都冇所謂、問題係一樣咁難請

而家現成請到嘅好多時都有問題

呃雙糧啦、借貸啦、呃同鄉錢啦、甚至放假出去做雞做到大肚都見過

PS. 而家屋企兩個工人對老人家好好、真係好彩
大小二便 不能自理
已經唔到佢話事
唔想入老人院就自己執返D屎屎尿尿
腦退化唔知可唔可以去日間中心呢
如果可以,請姐姐喺屋企做家務煮飯、幫手沖涼,又可以幫吓眼
日頭申請去日間中心,可以見吓其他人冇咁悶,又唔使擔心,爸爸又可以有啲自己時間放鬆吓休息,到夜晚接媽咪放學之後,先主力由屋企人照顧返

但日間中心都排好耐隊㗎,可以問吓社工幫手

加油呀你哋,嗰時我爸爸又係退休做照顧者take care媽媽,結果捱到免疫系統病...所以有需要真係要搵幫手
可能我鬼仔
可能我屋企人都鬼仔
佢哋真係唔會好似你咁傳統咁諗野
我阿公都識講 久病床頭無父子
唔通要麻煩自己仔女
Sorry我養大啲仔女唔係為咗老來有依有靠
亦唔係為咗成為佢哋負累
我阿公都唔會好似你咁諗野
佢都識同啲仔女講 久病床頭無父子
可能我幾代都無呢啲傳統思維啦
好似計
就算唔計 都要知會
你點知下一手點諗
得罪講句你做孫既諗咁多上兩代既野會唔會有啲無謂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞