屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
唔通老老下會健康返咩
同醫院D家屬問點解佢個屋企人入完醫院仲謝咗一樣
唔通越病越精神咩
唔差你都唔送佢入嚟啦
好睇老人家要咩程度嘅照顧
純粹扶出扶入推輪椅
落手換片沖涼
定係長時間睇住防走失防玩水
btw 樓主小心有agent埋身,假設你衡量完想搵私院,你記街去多啲地方格價
https://www.elderlyinfo.swd.gov.hk/tc/ltc_search/rcs
樓主自己逐間打去問啦
唔使假手於人
打科興啦
安樂死
呢啲case出double錢都未必有人肯做,肯做都九成求鳩其
科興
唔明樓主點解講極都唔肯請個工人
老人家話唔想姐 你係成年人你應該知咩先係對佢好
比起老人院請個工人老人家應該仲容易接受到
你咪試下同佢傾囉
就算傾唔掂都可以照請嫁 宜家佢仲有得簡咩
因為佢有老人痴呆
所以會對屋企人動粗更何況街外人
所以入到去基本唔洗諗一定會綁住佢
屋企請過工人比佢打走埋
因為我唔係同佢地老人家住唔知佢哋會有幾辛苦
所以呢件事我都唔太出聲
見到好多正義撚話唔送又不孝又剩
你可以試下對呢類老人家同住
病床無孝兒
我做唔岀啊老人家細個睇住我大又好錫我
但唔送佢入去佢另一半會比佢打死都似
試過推到佢另一半跌親入院
連登仔唔好口輕輕
大小二便自己處理唔到 加 要坐輪椅
呢兩樣 入老人院係對大家最好既選擇
我阿婆當年仲加多個老人痴呆
對屋企人壓力好大負擔

但送左去老人院都唔代表你可以一野射曬比老人院
瀨一屎/尿係屋企一次就同佢玩泰拳一次,睇下佢仲入唔入老人院?
https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/%E7%A7%81%E5%AE%B6%E7%9C%8B%E8%AD%B7-%E6%94%B6%E8%B2%BB-%E6%9C%8D%E5%8B%99-%E6%AF%94%E8%BC%83/
一日2000 至3000蚊,當你夜間同星期六日自己照顧番,都係4至6萬啫。

何不食肉糜
應該仲貴過請工人
真,仲要通常老人家都有一定程度嘅老退化,又認唔到人又成日發脾氣,有啲嚴重嘅可能連講野都唔識講,就算同老人家有幾親,你有心機照顧到一個星期你都唔會照顧到一個月

真正經歷過先知有幾痛苦,難聽少少講一句,去到呢個程度嘅老人家嘅性命有幾長,對你嘅折磨就有幾長
我朋友屋企都啱啱請完,好好彩請到個有照顧患病老人家經驗+人工唔算貴嘅工人(大約5300),2月中搵agent搞,三月中嚟到,但agent費幾錢我就無問。
「腦退化」,自膠
明顯答案係護理員頂住先啦

接受唔到就用住日間先
唔撚識就縮番入老母閪啦
沖出黎7
講完一大輪最好就係呢個comment
其實送入老院對大家都係好事
你唔洗對住佢D屎屎尿尿
見親佢都係開開心心咁帶D野食去見佢
而唔係見親嘅都係佢最核突最乞人憎嘅一樣
quality time比起日日見更加重要
迴光返照嗰下咪精神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞