屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
呃佢
香港人成日覺得啲工人家貧
出嗰少少錢就可以叫人做乜都得

其實好多地方嘅華人有請工人習慣
開放外傭政策之後
由加拿大到新加坡 好多唔止出到價
工時規管 最重要係有空間
唔駛好似香港咁瞓鞋盒瞓廳 有啲仲要瞓廁所

競爭之下
有質素嗰批首選都唔會係香港
依家要搵到啱嘅工人 佢又肯留低長做 真係好講彩數
父母年輕時仆心仆命養大你地,等父母老+不便就扔去老人院

如果轉換角色,你係父母,你仔女咁做,你會點諗?好撚心酸😔
既然有兩位老人家
不如問下另一位老人家既意見?
如果兩個人我覺得請工人姐姐好啲
叫做減輕到另一位既負擔

仲有呢個時勢入老人院
你想探都探唔到佢
個政府應該短期內都唔會放寬
仆街廢老mode:憑我本事中出 點解要負責
d工人一聽到要照顧老人家就9成走,如果係男人係9成9走

未到呢個年齡既人真係以為搵工人易
為仔女,為自己,

我會選擇安樂死
護理員>工人姐姐
前者時薪過百

真係想老人家好就唔好掉佢去老人院
真係好慘
松xx軒
你可以打去查詢下 安排site visit
不過有心理準備真係貴 冷氣、電費包哂
咁當然有其他雜費 例如尿片果啲

唔心酸
當年我瀨屎瀨尿,個size都係茶樓暖水壺咁大,單手都得
啲老人家起碼都同正常人size差唔多,試吓單手舞俾我睇,唔個個都有隻俾啲掙扎嘅手
你俾得起錢就一定有人收嘅
但有攻擊性就可能要住單人房先得
唔止
入場費係三萬 未計其他雜費例如尿片、奶粉
十月懷胎,又忍受順產或開刀既痛,仲要bb時期,24小時一腳踢,幼稚園又要教又要養,好撚辛苦架
個老人家有冇老人科/精神科呀 食下鎮定/瞓教藥個類會好啲
睇字都覺得辛苦呀
當年屌閪就唔好屌埋件副產品出嚟啦
樓主話工人姐姐會搞亂佢屋企所以唔請得喎
有無了解過老人家係咩原因唔想住院舍?
佢expect嘅院舍生活係點樣?
佢知道除左院舍之外,佢仲有咩選擇?
如果無老人家consent, 社工都唔會幫佢申請院舍的
作為照顧者真係好辛苦
特別係啲腦退化長者成日有失控行為
真係 老人家同照顧者 大家都辛苦
老人家本身已經長期病患,機能上大不如前
長遠落去心理 情緒上都會好負面

照顧者又有自己難處
金錢,照顧經驗,工作,等等
總無可能 全職24小時照顧一個人
而且眼見老人家一日比一日嚴重
自己又無能為力,可以做嘅都做哂
除非你有驚為天人既正能量
如果唔係有一日你都會變得好負面

我覺得排政府院舍係必須
係排緊期間 就去日間護理中心
咁樣老人家又得到專業照顧
又唔洗長住老人院 好似坐監咁
又可以習慣下老人院嘅感覺

照顧者又可以比自己回一回氣
可以集中精力照顧好晚上時段

算係一個雙贏嘅選擇
如果你仲有餘力可以照顧到老人家,其實建議送去日間暫託服務中心,夜晚接佢返屋企食飯

始終無論係工人(要搵位俾佢住)定老人院(直情期間老人院成日都唔開放外探),壞處總是無法忽略
佢以為請工人唔會請著啲閪人同所有老人院都虐待老人家

唔知佢覺唔覺得其他人照顧佢好辛苦
如果佢聽話d大家會舒服d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞