屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
唔係好明點解要分人去做唔同parts
定係講緊一個照顧者未必夠用、要兩個照顧者先夠?
講到尾
問題係個老人家合唔合作
如果佢認知有問題
你好難當佢正常人咁分析解釋
就需要屋企人幫手做一D可能佢「唔鐘意」既決定

其次就係屋企人有無共識
就係
請問住老人院其實有咩唔好呢?除左無私人空間之外,飲食同清潔都有人照顧到
利申自己老左打算入
去過好多老人院 九成都差 仲要唔平 講緊都15k up 一個月
送得去都好撚折磨 仲要依依一年幾無得探
廣蔭
貴到pk
過來人分享
屋企啊爺啊嫲先後都入左老人院
本身屋企有請工人湊 再加啊媽無返工一齊湊
唔係一句請工人就解決所有問題
工人最多只可以幫輕下
但都搞唔掂 兩個行動唔掂 會失禁加腦退化加中風
有時睇唔住試過幾次跌倒入院
係好唔捨得的情況下都要送去老人院
正常家庭老人院質素係一定政府資助最好 人手最夠
但要排
私人好差次 要好睇你好唔好彩
我家兩種都住過
解決辦法係疫情前我屋企人日日都會探佢地
疫情後無得探 唯有係視像
同要覆診日 申請屋企人陪覆診 就可以見到面
無辦法
樓上果班一句話請工人就解決到 根本唔明照顧者困難
我個人認為
如果親戚熟人嘅存在係用黎安撫老人家心理
真係落手做嘅厭惡工作係工人姐姐
咁樣分工會好好多
長貧難顧 照顧老人家呢啲情況係好辛苦
幾親幾熟都咁話
結論:阿太婆真係好有錢
老人院其實有咩唔好呀?
絲打呢嘅分享就真係有用喇
一個人 不論熟人定工人姐姐
係不足以照顧一個有咁大需要嘅老人家
辛苦晒
多謝你 空手道大師父
啲姐姐惡過馬撚,私底下對啲老人家呼呼喝喝
動作又好粗魯,同埋成個氣氛就好似等死咁
特別宜家疫情無得探訪
無得搞架啦。 個老人家想見多d你地。唔想入老人院。 好多家庭都有呢個情況。
有錢嘅話就用錢解決。 無錢嘅話為有忍耐一下。 香港文化係咁 無計。
其實同住醫院差唔多
所以照顧老弱傷殘 係最辛苦
個照顧者 只會一直越做越灰
睇過一念無名就知
呢位ching唔好咁黑心
自己照顧唔到既就真係無得勉強
呢d錢真係唔慳得

你未見過樓主呢類既老人家你係唔會明白呢種感受

就算比你見到 你又試吓落手去體驗下 如果你真係可以頂得住壓力既 咁你就隨便地屌9樓主 我無意見

不過我睇死你 你湊左半日一定會投降

利申 : 做左兩個月老人院
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞