屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
覺得你好慘
但睇到最尾唔爭氣笑咗
你家族應該都係有錢人,唔係個老人家唔會咁惡,後生亦唔會忍佢。
我都好想知
我爸中左風,岩岩出院,
之前護士口快講醫生好似寫咗幫手排老人院,但老人家一聽到就好大反應,個護即刻停左轉介排老人院我做囡既唔敢出聲
但好驚二次中風,好嚴重 。 我媽而家照顧緊佢,我有時會輪住我媽間(呢排放假,之後要番工)

唔知二次中風再嚴重既話,我地家人點照顧佢聽人講排一次要等起碼5-6年, 師兄我地可唔可以排番政府老人院?
私家定政府?
好認同你果句:
「如果佢係無思想任你擺佈仲易搞,但佢唔會聽你講 唔會跟你指示做」

老人家自尊心強,又硬頸真係好難攪
我都有類似既問題,可否add 我tg ?@edupsy123
甘你而家婆婆係老人院定點?
Add Tg , ok? @edupsy123
你問清楚係唔係搵左社工,已經做左評估先?
做左評估,合資格既話,可以排兩樣野
1)社區支援(上門/日間中心)
2)院舍服務
可以2選1,或者夠分排晒兩樣都得
你要問清楚而加做左評估未? 簡左服務未?
津助院舍,4年左右啦
唔介意私院買位,1年左右就有

搵左醫院社工問最快手
前幾日上黎做左評估,我爸(中風)好強自尊心話咩服務都唔使,只係簡左上門物理治療。 但我見我媽其實有d辛苦照顧佢起居飲食,我媽都想有人上黎幫幫手做支援家務果d 。 有時我放假就頂我媽位,甘我媽就可以落去買餸。如果唔係要長期居家睇住我爸,怕佢有危險。

但因為我爸同社工講咩都唔要,個社工又無問我同媽咪意願,就無幫佢apply other service . 老人院排位更加唔使講… 但學你話一排都要等4/5年,二次中風呢d野突如其來,無人知幾時。我擔心太突然,到時佢自理唔到真係有需要入老人院都要排好幾年。所以想排定先… 因為你永遠唔個第2次中風會幾突然。今日中左 我同我媽都差d攪唔掂,我媽仲有焦慮。所以想好好安排 做好預備,但我爸推哂所有服務,社工就照跟 我真係唔知可以點
Service 未排到,其實都可以改choice (寫信應該改到,加番老人院選項),但你老豆唔可以咁拒絕先
即係你要先說服到老豆,再搵社工講改choice
即係同老豆講,排左先啦,到時可以唔入之類。
明白。多謝哂你既見意。我會試試講通我固執既呀爸
師兄點搵你?
我都想問問,屋企老人家行唔到,而且都要用尿片,又係好抗拒去老人院,
當初醫院社工建議出院後暫住42日果種老人院,佢拒絕,堅持要番屋企

問題就係,屋企只有我同佢兩個人住,我星期一至六要番工,能夠做到ge就只有朝早早d 起身整定早午餐放係佢附近位置等佢自己拎黎食

大小二便我亦都只能夠出門前幫佢換一次,然後擺係佢附近等佢自己換,當然我都預左佢換唔到而搞到周圍都係,我放工番黎再執屎執尿

佢亦都有糖尿病,高血壓,鉀高,腎功能差呢d 問題
今日只係佢第一日出院我就已經搞到一頭煙,但我預想到未來一段長時間都需要每日咁照顧佢同擔心佢,我都唔知自己頂唔頂得順

睇左好多comment,請工人我都有諗過,但主要我住公屋冇多一間房比工人姐姐,老人院佢又唔想去,我都真係諗唔到有咩方法去handle 佢,好迷惘
係咪個post 太舊推唔到
hiii 有興趣想了解下
想知點搵你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞