屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
要執屎執尿喎 6000蚊咁平
有人用同BB換片嚟類比添呀大佬
同埋好多野屋企都冇咁嘅設備
以前我屋企有老人家有腦退化症 冇自己活動能力 如果要沖涼 要身個人抱起佢去沖 至少兩個幫手先安全 一星期先沖到兩次 最後有皮膚問題 之後送佢去老人院 至少隔日沖一次 成個人乾淨好多
同埋要睇醫生覆診 佢地有自己車隊接送 自己住嘅話有時book 唔到傷健的士就好麻煩
不過送去老人院都要密d探 果陣日日同屋企人輪住餵佢食兩餐飯 d姐姐餵得hea 見老人家唔食就算 又唔理佢地會唔會比風吹親
我屋企都有行動不便老人家 而且唔係佢最錫果家 佢最錫果家係知道佢行動不便後消失左冇再上水
而家一家照顧老人家 老人家脾氣唔好 唔止覺得我地執屎執尿係應份 更覺得點做都冇佢心肝寶貝講一句咁好 人地咩都唔做就有光環
再好既孝子遇到呢種情況 都會磨滅意志
I know that feel bro
連登太多小朋友,佢哋太幸福冇經歷過
又要顧老人家感受,又要顧住經濟情況,政府又唔係多支援。搵好私家老人院、工人姐姐嗰啲都好煩,其實壓力真係好大。
就算真係quit工自己湊,做照顧者都好辛苦...真係困住喺度,行開半秒都驚老人家跌倒/出事,唔係想像中咁容易...
無可能用bb嚟比較啦
bb你可以輕易抱起佢換片,但成人分分鐘重過你,你的唔起佢好難換到,幫成人換片抹pat pat嘅感覺點會同幫bb仔一樣
班孝子turn得郁佢老豆當佢嬴啦
仲未計呀伯可能會同你鬥力
唔洗比地方佢住唔洗比嘢佢食?
剩計人工?
對孝子嚟講佢屋企人就係人, 工人就唔係人訓地下得啦
其實工人虐待老人家嘅新聞真係日日有
幾生修到先會請到個真心對老人家好嘅工人
唔知你想要有幾建設性嘅意見
根本你自己心知得兩個方法
一係老人院一係請工人
你都係想大家俾多啲理據你送佢去老人院姐
食可以比伙食費解決
住咪碌架床囉

孝子又唔想自己照顧
老既又唔化
仲有咩計
冇追post 如果性格唔好 封建藍屍 建議送老人院
帶佢打科興
答你
老人院去私家 仲要貴果隻 唔係排政府買位包你後悔
不過老人家 請人返嚟照顧 陪吓佢多啲啦 如果關係好 以前錫自己 拎錢去請人返嚟照顧啦
呢個OK
本身識個婆婆自己一個住6百尺
好人好姐行得走得
個孫結婚又買唔起樓
趕咗佢去老人院霸咗間屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞