屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
咁老人院係咪有熟人幫你搞阿
有msw唔問上黎問
俾得起一萬蚊一個月嗰D會好D嘅
去過二千幾蚊一個月嗰D
一入門口就濃郁尿味 燈光昏暗
負責人成個豬肉佬著住醫生袍咁嘅樣
老人院同赤柱無咩分別除左赤柱要自己勞動外
真係老到不能自理就真係自己了結算喇,廢時麻煩到人
短期請工人,長遠搵老人中心社工排政府老人院,靚嘅院要等幾年,過程中同老人家解釋屋企照顧唔嚟,等佢有心理準備,派位就入。

錢銀上申請綜援,過資產就申中請長者生活津貼。
唔一定既
你出到四萬以上實好得過架
幾千蚊請到個菲傭
msw 9成都hea你
而家新開個d唔同哂架啦

你新開社署會捉得比較嚴 有要求
唔會比你好似以前咁做壞哂規矩

反而以前舊時開個d通常隻眼開隻眼閉
有事出封warning latter算數

如果社署要釘死間舊時老人院既
佢又要重新arrange老人家去邊d院

正苦一貫既政策係少做少錯 唔做唔錯
所以佢地唔會捉自己蟲咁on99
老死病死計凶宅?
殘疾人士綜合家居照顧服務
幫手沖涼、護理、協助大小二便
幾時開始連登變咗咁敬老
成班人屌樓主
咁多位道德撚照顧過老人家未?
屎片換過未?邊換邊屙你見過未?換都算啦, 玩屎將D屎搽落個牆到你又見過未?
知唔知照顧者有幾大壓力?
認知障礙呀,大小二便失禁呀, 你唔返工24小時望住佢?
認知障礙嘅老友記連日頭夜晚都分唔到呀, 你放工返嚟諗住有得訓?咪玩啦, 佢凌晨3點起身叫醒你叫你食早餐都得呀你班孝子賢孫頂到3日再返嚟屌樓主自私啦我驚你3個鐘就頂唔順咋
多鳩餘做工人慘過返工小小錢都計
申請唔到綜援嘅話
可以睇下長者生活津貼/傷殘津貼
2雞野應該有人做
唔好去老人院呀 好慘架 你都會後悔
請工人啦
真係要靠樓主自己睇
聽過有啲私院住到個老人家生哂蝨又可以睇住啲米奇周圍走
好睇人
分分鐘慘過老人院
雖然係
但點申請同煩唔煩佢一定熟
另外有能力嘅話
利申純鳩up
人地想送入老人院咁點解要請工人
請工人照顧個大小二便失禁嘅老人家唔易架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞