屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
我諗個老人家都係咁覺得
心理 情緒上一定變到好負面

反而留係屋企 心理上會安樂好多

我真係寧願死都唔想要搵人同我執屎尿
私家老院既話,你搵醫務社工幫你申請傷殘津貼啦,會cover到
同佢講申請左排住先
座底都排成四五十個月
到時排到重攪得掂既咪唔要個offer由頭排過
四五年後咩景況邊個知🤷🏻‍♂️
將屋企變成老人院,請工人,自己搬走
你辭職照顧佢咪唔洗人幫手囉
不能自理既應該都少於4 5 年
扮撚哂野
你同清楚屋企人溝通先
咪懶係好心以為自己有幾個錢送入老人院就幫咗手
照顧嗰個係咪覺得好辛苦 嗰種辛苦係咪可以分擔
你自己為人仔女個責任,做唔到執屎執尿,係咪都可以減輕老豆啲情緒同疑心

你送佢入老人院,而家情緒咁激動,佢只會覺得被遺棄,咁你等同送佢去死係無分別
對你自己嚟講,佢因為咁樣而死,你個內疚感仲撚重呀
單對單就話姐
仲有另一個老人家睇住都偷到野咩
成班話人想攞人間屋都真係on99

照顧一個生活唔可以自理嘅人好辛苦
每一次去廁所都要睇住佢
定時三餐要煮埋俾佢
而你根本唔會夠膽放佢自己一個係屋企然後去翻工
請工人姐姐/老人院/日間護理中心先係解決方法

上個星期日工人放假,點知屋企個老人家瀨屎要我抹乾淨真係會辛苦
你同老人院比下咪知
係私院姐姐閪定在家工人姐姐閪啲
搵下社工問下有無嘢可以幫到手
我屋企人又係咁
不過最後喺佢無得選擇下幫佢講咗工人
樓主怕個老人家死係屋企搞到間屋變凶宅
有用,但換片 洗野 都好麻煩
D人一上網就好撚鐘意做判官
唔知頭唔知路就屌撚左先
又唔係你照顧緊係大大聲
事實黎
你細個果時老豆老母幫你換就唔麻煩?
工人四千蚊左右
但要有房俾人訓
殘酷現實
屋企都有時有人同佢地講幾句
雖然唔係多野, 都叫有D野比佢整理下, 郁一兩下
但入到老人院無人同佢地交流
又會怕佢地跌親, 唔比佢地亂郁
會退化得更快, 好快賣單
唔係想引戰
但係樓主要番工,老人家失禁幾時都會發生. 如果真係唔想送佢去,一係請下啲百本卓健個啲散工hca照顧. 當然價錢上會比工人貴.
試過有case唔想入老院,家人冇請看護. 最後case fall左,斷左骨. 最後都係入老人院
唔係話有無實際偷野
只要有懷疑都搞一大輪

宜家啲老人家心態好特別架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞