屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
要落地獄
你遲早都會有呢日
有,而家$6000 一個月咪有姐姐比你
你以為老人院好平?
樣樣嘢同你計
你咁叻叫你老母攞塊閪出來做比錢人請菲傭啦on鳩仔
呢個POST睇到香港人無野叻
誅心論同以己度人就最叻
介唔介意分享埋用幾錢請?

我驚7,8000 都未必咁易搵
因為海外要21日酒店,呢啲現成既一定知呢樣野加哂價反映落人工度
落你屋企最近嘅長者中心
搵個社工傾下先 你排院舍起碼3-5年
依段期間 睇下社工幫唔幫你諗個care plan
知你辛苦 但老人家咁抗拒照要佢去老人院
你之後都會好煩 偷走 唔乖 老人院又係會煩你
突然之間困一個人去未知又陌生嘅環境係人反應都大
依段時間同老人家做下心理建設
或者試下比佢去下日間中心先 試下啲類似setting
比老人家慢慢接受 明白有入老人院需要先
但樓主要諗 依家疫情老人院唔比探 入去又要隔離
依樣嘢最煩
係本身大部分工人都係冇能力做到照顧老人痴呆
你地屋企冇試過唔明 有時兩個人都唔夠力扶起個老人家去廁所 屋企設施都唔夠好
辭咗份工全職照顧得唔得?有冇兄弟姊妹一齊幫手?
老人家就係人
護老者就唔係人
講多少少朋友屋企近排嘅經歷,佢屋企有老人家一月時跌倒入醫院,老人跌親後行動不便+大小便要人處理+脾氣固執+要24小時用氧氣機。佢屋企人二月中搵agent請工人,有啲現成完約嘅工人揀,揀咗個有照顧患病老人家經驗嘅,搞好哂手續大約三月中就到我朋友屋企返工,暫時照顧得老人家好好,佢屋企人好放心。
雖然有工人幫手照顧,但事前功夫絕對唔輕率,裝修好間房買過張新床比工人(好好彩呢個工人唔介意同老人家同房),要添置好多設施,例如輪椅沖涼椅學行架大小氧氣機等等,呢度都要預使一筆錢。
我唔知老人院情況係點,但老人家一聽到要去老人院就會覺得你地拋棄佢,當然唔肯去啦!我有另一位朋友屋企人情況差到工人都搞唔掂(要抽痰洗傷口),佢搵咗間老人院比佢屋企人,環境都ok,不過就無得探訪,有資助下每月要自己比大約7000。
6000算平啦
有啲大咬到要8000+獨立房間+唔要照顧小朋友老人家,請佢返嚟放狗傾電話
見到班人講野真心痴線
好老實 你地一個星期有無返去探老人家一次
健健康康既老人家大把後生都無時間陪佢啦
更何況要執屎執尿 仲要返工
你想像下返完工私人時間都要幫手執屎執尿
講返工人先 連正常唔洗湊病人既工人都好難請
請到個正常既肯做既已經好難
識人齋湊小朋友既都差唔多搵左兩年先搵到
講真樓主叫好好 起碼有諗辦法解決
真心要你地執屎執尿 你地又制唔制
最憎人淨係識ban人 但又唔諗下有無其他有建設性既solution
Ban人好易嫁炸 但有代替方案先難嘛
伸手黨就收皮啦
我都唔係好記得喇,嗰時係屋企人搵
好似$7000-$14000都有,因為佢會視乎老人家照顧程度而定。使唔使每日洗傷口、用鼻胃喉、尿喉,係咪嚴重傷殘之類
唔明點解一聽到老人院就咩都唔理屌咗先
我屋企有四個長者,一個請姐姐,一個喺老人院,另外兩個就算請姐姐都趕走人
喺老人院嗰個健康keep到,仲幾精神,個院舍喺船灣,院舍環境比屋企仲好,啲員工又勁好人

拒絕請姐姐嘅長者行又行唔到,成日跌親,見到好心痛,但又可以點呢?係咪quit咗份工24小時喺隔離至唔駛畀人批評?
咁你辭咗份工幫佢執屎尿
因為屌人不孝好簡單,仲有道德光環添
入嚟屌樓主=功德generator
儲夠功德第時可以上天堂
去到後期D人係到鳩屌樓主態度唔好, 話字裡行間睇到佢係一個大仆街喎
對住佢地得啖笑啦
要搞屎尿應該冇人做

樓主請看護啦
算啦 佢地唔明個種苦況

屌人個d 試下去老人院返一日
親身感受下
其實好多comment 睇就知唔熟請工人又唔熟老人院更加未照顧過老人家
純粹自己幻想
工人=平靚正
老人院=虐待、坐監
無錢=辭工自己照顧
冇得揀唔打,是中国人就打fourhing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞