屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
樓主一開始開宗明義標題寫清楚:「點丟屋企件老野去老人院」,咪無咁多人屌佢囉
成個post係度討論點排老人院
話請工人就一味話老人家唔鍾意,請唔到人
排老人院夠麻煩啦,好既老人院夠難搵啦
根本樓主最主要既問題就係偽善,根本唔敢認自己心入面果個諗法,甚至可能連自己都呃埋
呢樣真 好易出事
所以唔好搵d開得耐既

最好係搵d新開既
不過樓主真係要諗清楚
而家呢啲時勢唔係間間有得比你探
甚至出街都唔想佢出咁多
個老人家仲咁清醒
真係屈到抑鬱都似
點解個個覺得住老人院d姑娘一定係閪?
兩個工人都搞唔掂 但去到老人院反而好好照顧
係貴左些少 但d姑娘好有經驗
報紙賣得多嘛
而且醫院護士呀姐都西啦
何況老人院
工人姐姐唔係咁易請架 依家有錢都未必請到
你都係搵我算
廢事追po

講偽善點夠你地偽善呀
出面就講藍絲廢老抵撚死
呢到就講掉老人家入老人院好陰公
係香港呢個context老人家入老院好多時都係無辦法之中嘅辦法嚟
空間細, 壓力大, 配套又不足, 點怪得樓主?
想買贖罪劵唯有到時探多D, 唔係點呀?
睇邊間啦
有啲好雜嘜嘅私院真係好劣
但唔係間間都差到咁嘅
閪工人既比例絕對唔會少過護士
工人仲可以拍下羅友返家鄉
出事你都追究唔到
都係
但果D一萬樓下/月多數都唔掂
認真真係好講彩數
就算同一間院
大部份呀姐係ok
而咁啱管你間房既呀姐係西都唔出奇

但好嘅都真心好好
感覺上佢好似比起屋企人更加關心個老人家
橋就我出錢就你袋?戇鳩
老人院又唔得。賓妹又唔得。 安樂死啦屌你
直接入棺咪得
岩。推去打科興。罪惡感無咁重
諗起前幾日嗰個無良僱主唔供mpf唔比遣散費,跟住炒人仲屈人係藍絲既post
真係錫個屋企人係應該請有照顧長期病患老人家經驗嘅姐姐/專業看護
樓主字裏行間都講咗想最平,所以先諗老人院,同埋想搵有資助既老人院
佢依d情況都係等死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞