屋企老人家唔想去老人院,仲有咩方法

770 回覆
70 Like 343 Dislike
我呢方便 有慨念
唔洗你操心
當然你想提供,我都好歡迎
請工人要睇埋佢願唔願意照顧大小二便同埋有冇醫療需要,有醫療需要請工人就應該唔得了

老人院預舊式6k到靚既10k around已包哂
睇埋租位定買位,你呢個應該就租因為你唔係按樓買位

有d靚d院舍會大少少新d開哂電視
如果冇人手要耐性d解釋佢聽了
你同班細蚊仔講 佢地識閪咩
到佢地真係有個份責任要照顧一個生活不能自理既老人家 佢地就知樓主點解會咁樣做
我好快同你遇到同一問題, 而家都要睇定啲資料
兩個星期?你係指做SCNAMO assessment 咋?
就係貪佢抗拒

我屋企老人家本身都同你講既情況差唔多,我屋企人就同佢請個鐘點黎篤眼篤鼻

之後有次老人痴呆發神經入埋院,就呃佢話醫生要強制入老人院,然後又同佢講入老人院有單人房先迫到佢入

雖然咁做衰啲但係佢自己一個係屋企出事都唔知點算
大小二便不能自理既話
其實除左屋企人所有選擇都唔好
你請工人都遲早做到燥底
老人院成日要搞佢啲屎尿都一樣會

btw連登轉死性去到#67先叫人打科興
連登真係多細路
咁多人屌樓主
老人家啲硬頸脾氣唔係咁易搞
話無考慮老人家感受果啲,希望你父母老左果陣都係咁孝順
請工人會搞亂間屋?
你估老人院好平咩

班老人家會咁諗
先搵社工做評估
呢個老人家情況就咁聽應該係中度至嚴重程度缺損啦
即係排c&a / nursing home
津貼既nursing home位係再少d(睇邊區)
4-5年係基本盤
其次仲有唔同社區照顧, eg 上面有人提既day care centre
如果真係為長者好, 不如真係搵社工一齊plan啦好嘛, 喺呢度傾無結果架

ok, 你話你唔信社工的話, 你咪搵d自負盈虧方法囉(比錢就有), 樓上都有人教你請工人, 看護...etc

ps. 講個事實你聽, 晚期dementia既長者仲難搞, 所以現實係仲有大把方法
又有咩衝突呢
事實黎喎

當然亦可以選擇捐左去
有腦退化即係老人痴呆 連自己屋企人都信唔過 你叫佢擺個外人係度篤眼篤鼻
樓主都係問下有無解決方法,你同其他人就咁快衝出黎批判人地
事實上你都係係自己判官既角度出發,唔係真係睇緊老人家AND照顧者兩者既需要喎
再講,老人家感受要照顧,咁照顧者既需要/壓力,你覺得就唔使Take Care?你覺得你話佢地有壓力,頂唔順想搵方法解決,你就批評佢自私冷血,咁就即係合理?
人地有2個老人家
一個正常d
On9 自己都照顧自己唔掂 老人院有專業人士照顧 咁先對佢最好呀
快d入老人院=死快d=樓主好快有樓
老人家有冇其他關係好嘅親戚/熟人?
信唔過陌生人、咁請個熟人日頭過嚟幫吓手應該冇咁大反應掛?
戴老人用果啲尿片
第一時間諗到呢d應該係護士姐姐黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞